eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szlovák külügyér: "csalódott vagyok, Budapest folyamatosan üzenget és kioktat minket"

Az a mód, amellyel Magyarország vezető tisztviselői újra és újra megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétes deklarált szándékával, miszerint jó kétoldalú kapcsolatra törekszik Szlovákiával – jelentette ki Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Kövér László magyar házelnök e heti somorjai látogatására és kijelentéseire reagálva. Az Országgyűlés elnöke a kitelepített magyarok emlékművének leleplezésén vett részt a felvidéki városban.

Szlovákia diplomáciai vezetője a közösségi oldalán bírálta Kövér Lászlót, aki augusztus 2-án, hétfőn a csallóközi Somorján avatott fel egy, a kitelepítettek emlékére állított emlékművet.

„Csalódott vagyok, amiért Budapest folyamatosan üzenget, és kioktat minket a közös történelmi témákkal összefüggésben.

Határozottan elutasítom, hogy a második legmagasabb magyar közjogi méltóság igényt tartson arra, hogy Szlovákiában fejtse ki a történelemmel kapcsolatos nézeteit”

– jelentette ki Ivan Korčok, Szlovákia külügyminisztere. Megjegyezte, hogy Szlovákia hivatalos képviselői is prezentálhatják a szlovák álláspontot, beleértve Magyarország történelmi szerepét, ezt mégsem teszik, főként nem magyarországi rendezvényeken, egyrészt a Magyarország iránti tiszteletből, másrészt annak okán, hogy

a második világháború utáni elrendezés egyszer és mindenkorra lezárt ügy.

A külügyminiszter arra nem tért ki, hogy Kövér László mely kijelentéseit tartja sértőnek. A magyar Országgyűlés elnöke a kitelepített felvidéki magyarokról szóló ünnepi beszédében egyebek mellett úgy fogalmazott, „a bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. A házelnök szerint ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhetnek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak. „Ha a bűnelkövetők utódai nem tagadják meg az elődeik bűneit, a bűnök visszaszállhatnak rájuk, és az utódokat sújtva teljesedhetnek be – mondta Kövér László, majd így folytatta: – A bűnnek ezen ördögi köréből csak a keresztyén hitünk szerinti megbánás és megbocsájtás árán lehet kiszabadulni. A megbánás nem a gyengeség, hanem az erő jele. Bocsánatkérés nélkül azonban nincs, nem lehet megbocsátás. A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle.”

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar közjogi méltóságoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy Szlovákia területén beszéljenek arról, miként értelmezik a történelmet. Ivan Korčok arra kéri Magyarország képviselőit, hogy legközelebb jobban gondolják meg, mit mondanak, és

kezeljék Szlovákiát egyenrangú partnerként.

Korčok nyilatkozatára reagált Gyimesi György, a kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, aki bírálta saját kormánya miniszterét.

„Arra kérem a külügyminisztert, válogassa meg a szavait, amelyeket a magyar kormány tagjaihoz és a Szlovákiában élő magyarokhoz intéz” – mondta, és arról is beszélt, hogy a kitelepítettek szlovákiai emléknapjának ötletét ellenezte a szlovák diplomácia vezetője.

A Magyar Közösség Pártja közleményben reagált a szlovák külügyminiszter szavaira. Ebben azt írják: „Nekünk, felvidéki magyaroknak a háborús veszteségeknél is nagyobb érvágást és mély, nagyon nehezen gyógyuló sebet okozott a hontalanság évei alatt és után tapasztalt meghurcolásunk,

a magyar közösség anyagi, szellemi és számbeli lefejezése.

Számunkra a történelem ezen szakasza nem lezárt történet. Bármi is legyen a két ország közötti kapcsolatok tétje, számunkra a beneši időszak akkor zárul le, ha a szlovák törvényhozás, a köztársasági elnök és a kormányfő bocsánatot kér tőlünk, és méltányos anyagi és erkölcsi kárpótlást biztosít számunkra" – áll az MKP által kiadott nyilatkozatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×