INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

koronavírus-járvány

nagy-britannia

járványhelyzet

vírus

mutáns

A British Broadcasting Corporation (BBC) brit közszolgálati műsorszolgáltató londoni központjának bejárata 2020. július 2-án. Sajtóhírek szerint a BBC körülbelül 450 alkalmazottját elbocsájtja a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek miatt.

Hiába a magas átoltottság, az indiai mutáns miatt nem dőlhetnek hátra a britek

Nagy-Britanniában az új koronavírus-fertőzések immár háromnegyede az indiai variánstól származik és az esetek száma egy hét alatt a duplájára ugrott. Johnson miniszterelnök óvatosan úgy fogalmazott: „lehet, hogy várni kell” a totális nyitással.

Anglia egyes részein egy hét alatt 3500-ról közel hétezerre ugrott az úgynevezett indiai koronavírus-variáns okozta fertőzéses esetek száma és az összes fertőzés immár potenciálisan háromnegyede az új törzstől származik – ismerte el Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Ami valamennyire megnyugtathatja a briteket:

az új esetek többségükben néhány észak-angliai és nyugat-londoni gócpontra korlátozódnak.

Ami kevésbé: Boris Johnson brit miniszterelnök úgy fogalmazott,

„lehet, hogy várni kell” az összes Covid-korlátozás június 21-re beharangozott feloldásával.

„Ne lopjátok el a nyarunkat” – írta erre a Daily Mail című lap, miközben más újságok is kiemelten foglalkoznak a témával. A nyitással kapcsolatos kétségekre utalt Neil Ferguson, az Imperial College London professzora is, akinek modellje alapján a brit kormány tavaly bevezette az első karantént.

Az indiai variáns emelkedő esetszámát most többféleképp magyarázzák: Jenny Harries, a brit Egészségbiztonsági Hatóság vezetője szerint részben a tömeges tesztelés mutathat ki több fertőzést, miközben egyes körzetekben már sikerült visszaszorítani a vírust.

Azt is elmondta, hogy a legtöbb fertőzés „gócpontokhoz” – iskolákhoz, imahelyekhez és közösségi centrumokhoz köthető és hogy az esetszám növekedése „általában nem okozza a kórházi kezelések számának és határozottan nem okozza a halálozások számának növekedését”. Egyes szakértők szerint ez akkor változhat, ha kritikus tömeget ér el az esetek számának növekedése, de erre egyelőre nem számítanak.

„Akik viszont kórházba kerülnek, azok többségükben a védőoltást még nem felvett személyek. Mindez aláhúzza, milyen fontos, hogy ezekben a körzetekben az emberek beoltassák magukat” – tette hozzá a hatóság. Szakértők emlékeztetnek: eddig az angliai lakosok 44 százaléka kapta meg mindkét védőoltást és vakcina nem ad 100 százalékos védelmet.

A brit kormány most azt követi nyomon, hogy az észak-angliai Boltonban végzett tömeges teszteléssel és gyorsított védőoltásokkal le tudják-e szorítani a fertőzéseket.

Ha ez sikeres, akkor a módszert más gócpontokban is alkalmazva próbálják elkerülni a helyi karanténok bevezetését – egy olyan opciót, amiről igyekeztek nem beszélni.

A most némileg kétségessé vált június 21-i dátum az angliai karanténszabályok feloldásának utolsó lépcsője lenne. Eltörölnék „a társadalmi érintkezésre vonatkozó összes jogi korlátozást” – azaz, zárt térben és a szabad ég alatt sem lenne limit arra, hogy hány ember találkozhat. Kinyitnának az éjszakai szórakozóhelyek is és korlátlan számú résztvevővel lehetne tartani esküvőket és temetéseket.

A brit kormány számára most különösen fontos, hogy sikersztori legyen a Covid-kezelés, mivel a héten Boris Johnson volt vezető tanácsadója, Dominic Cumming egy parlamenti bizottság előtt sokkoló váddal illette volt főnökét: a kormánypolitika miatt több ezer ember halt meg feleslegesen, az időseket pedig a kórházakból a veszélyesebb idősotthonokba küldték és emiatt váltak nagy számban a betegség áldozatává.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018