eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
A British Broadcasting Corporation (BBC) brit közszolgálati műsorszolgáltató londoni központjának bejárata 2020. július 2-án. Sajtóhírek szerint a BBC körülbelül 450 alkalmazottját elbocsájtja a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Hiába a magas átoltottság, az indiai mutáns miatt nem dőlhetnek hátra a britek

Nagy-Britanniában az új koronavírus-fertőzések immár háromnegyede az indiai variánstól származik és az esetek száma egy hét alatt a duplájára ugrott. Johnson miniszterelnök óvatosan úgy fogalmazott: „lehet, hogy várni kell” a totális nyitással.

Anglia egyes részein egy hét alatt 3500-ról közel hétezerre ugrott az úgynevezett indiai koronavírus-variáns okozta fertőzéses esetek száma és az összes fertőzés immár potenciálisan háromnegyede az új törzstől származik – ismerte el Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Ami valamennyire megnyugtathatja a briteket:

az új esetek többségükben néhány észak-angliai és nyugat-londoni gócpontra korlátozódnak.

Ami kevésbé: Boris Johnson brit miniszterelnök úgy fogalmazott,

„lehet, hogy várni kell” az összes Covid-korlátozás június 21-re beharangozott feloldásával.

„Ne lopjátok el a nyarunkat” – írta erre a Daily Mail című lap, miközben más újságok is kiemelten foglalkoznak a témával. A nyitással kapcsolatos kétségekre utalt Neil Ferguson, az Imperial College London professzora is, akinek modellje alapján a brit kormány tavaly bevezette az első karantént.

Az indiai variáns emelkedő esetszámát most többféleképp magyarázzák: Jenny Harries, a brit Egészségbiztonsági Hatóság vezetője szerint részben a tömeges tesztelés mutathat ki több fertőzést, miközben egyes körzetekben már sikerült visszaszorítani a vírust.

Azt is elmondta, hogy a legtöbb fertőzés „gócpontokhoz” – iskolákhoz, imahelyekhez és közösségi centrumokhoz köthető és hogy az esetszám növekedése „általában nem okozza a kórházi kezelések számának és határozottan nem okozza a halálozások számának növekedését”. Egyes szakértők szerint ez akkor változhat, ha kritikus tömeget ér el az esetek számának növekedése, de erre egyelőre nem számítanak.

„Akik viszont kórházba kerülnek, azok többségükben a védőoltást még nem felvett személyek. Mindez aláhúzza, milyen fontos, hogy ezekben a körzetekben az emberek beoltassák magukat” – tette hozzá a hatóság. Szakértők emlékeztetnek: eddig az angliai lakosok 44 százaléka kapta meg mindkét védőoltást és vakcina nem ad 100 százalékos védelmet.

A brit kormány most azt követi nyomon, hogy az észak-angliai Boltonban végzett tömeges teszteléssel és gyorsított védőoltásokkal le tudják-e szorítani a fertőzéseket.

Ha ez sikeres, akkor a módszert más gócpontokban is alkalmazva próbálják elkerülni a helyi karanténok bevezetését – egy olyan opciót, amiről igyekeztek nem beszélni.

A most némileg kétségessé vált június 21-i dátum az angliai karanténszabályok feloldásának utolsó lépcsője lenne. Eltörölnék „a társadalmi érintkezésre vonatkozó összes jogi korlátozást” – azaz, zárt térben és a szabad ég alatt sem lenne limit arra, hogy hány ember találkozhat. Kinyitnának az éjszakai szórakozóhelyek is és korlátlan számú résztvevővel lehetne tartani esküvőket és temetéseket.

A brit kormány számára most különösen fontos, hogy sikersztori legyen a Covid-kezelés, mivel a héten Boris Johnson volt vezető tanácsadója, Dominic Cumming egy parlamenti bizottság előtt sokkoló váddal illette volt főnökét: a kormánypolitika miatt több ezer ember halt meg feleslegesen, az időseket pedig a kórházakból a veszélyesebb idősotthonokba küldték és emiatt váltak nagy számban a betegség áldozatává.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×