eur:
393.45
usd:
368.15
bux:
66230.37
2024. április 24. szerda György
II. Erzsébet brit királynő felolvassa a hagyományos trónbeszédét és ezzel megnyitja a 2021-2022-es parlamenti évet a londoni Westminster-palota felsőházi üléstermében, a Lordok Házában 2021. május 11-én. A trónbeszéd a kormánynak az új parlamenti évre szóló törvénykezési munkatervét ismerteti.
Nyitókép: Eddie Mulholland

A királynő beszéde: burger-reklámstop és gazdasági fejlesztés

Nagy-Britanniában betiltják a gyorséttermi ételek online reklámját az elhízás elleni harcban. Többek között ez derült ki az új kormányprogramot kihirdető királynői beszédből, amelyben a pandémia-kezelés miatti adóemelések is szerepelnek.

A briteknél hagyományosan az uralkodó mondja el a parlamenti felsőházban a kormány programbeszédét, de ezúttal a ceremónia nem volt olyan örömteli, mint korábban. A frissen megözvegyült II. Erzsébet mégis méltósággal ismertette Boris Johnson kormányzatának terveit.

Johnson eddig ki nem állhatta a „bábáskodó államot”, a de a Covid-19-betegsége és súlyfeleslege miatt tavaly átélt életveszély az elhízás elleni harc hívévé tette. Így most a briteknél betiltják a gyorséttermi ételek online hirdetéseit,

a televízióban-rádióban csak este 9 után lehet burgert vagy csirkefalatokat reklámozni.

Megtiltják azt is, hogy akciós áron kínálják az egészségtelen ételeket, és szigorúan szabályozzák a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek reklámjait.

Az évente kihirdetett törvényalkotási tervek között szerepel egy másfajta nadrágszíj-húzás is. A pandémia miatt a brit állam mélyen a zsebébe nyúlt és anyagilag támogatta a kényszerpihenőre küldött dolgozókat és a karanténok miatt leállt vállalkozásokat.

Az embereknek és a sikeres nagyvállalatoknak most „egy kicsit többel kell hozzájárulniuk”

– fogalmazott óvatosan a királynő. „Kormányom biztosítani fogja, hogy a közkiadások fenntartható útra térnek vissza amint stabillá válik a gazdasági talpra állás”. Azaz, magyarra lefordítva,

jön az adóemelés.

A most összeülő brit parlament elé 29 kormányzati törvényjavaslat kerül, és ezek közt egy sor olyan politika szerepel, amelyekkel Boris Johnson át akarja formálni országát.

A kiválással kokettáló Skóciába például fontmilliárdokat pumpálnak, hogy megerősítsék az unionista érzelmeket. Emellett a pandémia során felduzzadt kórházi várólisták csökkentésére is pénzt folyósítanak.

Johnson már korábban meghirdette a „szintre hozás” politikáját, amivel az elmaradt térségek életszínvonalát akarja emelni. Közgazdászok szerint kérdéses, hogyan érhető el, hogy az összes térségben akkora legyen a lakosok vásárlóereje, mint a jól pörgő Londonban – miközben a főváros – amelynek egyes negyedeiben masszív szegénység uralkodik – attól tart, hogy további pénzeket vonnak el tőle.

London, 2021. május 11.
Boris Johnson brit miniszterelnök (b) érkezik II. Erzsébet brit királynő hagyományos trónbeszédére a londoni Westminster-palota felsőházi üléstermében, a Lordok Házában 2021. május 11-én. A trónbeszéd a kormánynak az új parlamenti évre szóló törvénykezési munkatervét ismerteti.
MTI/AP/PA/Aaron Chown
Boris Johnson brit miniszterelnök (b) érkezik II. Erzsébet brit királynő hagyományos trónbeszédére a londoni Westminster-palota felsőházi üléstermében, a Lordok Házában. MTI/AP/PA/Aaron Chown

Egy brit államigazgatási szervezet elemzése szerint a „szintre hozáshoz” 6 százalékkal növelni kellene a közkiadásokat. A szegényebb északi és keleti régiókat pedig akkor lehet szintre hozni, ha nem csak a kormányhivatalok, de a vállalkozások sem csak a gazdagabb Dél-Angliába telepítik központjaikat.

Nem tudni, hogy Johnson sok skandináv tévésorozatot nézett-e, de nagyon dán íze van az Egész Életre Szóló Készségek Garanciának – egy olyan programnak, amely „rugalmas hozzáférést biztosít” egy életen át a minőségi átképzéshez és oktatáshoz.

A brit kormány emellett „tudományos szuperhatalommá” kívánja fejleszteni az országot, elő akarja segíteni egy rákellenes vakcina létrehozását és egy olyan törvényt is javasol, amellyel fellépnének a magukat diplomatának álcázó külföldi kémekkel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×