eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben. Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Izraelt tette felelőssé a natanzi urándúsítóban az előző napon bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba.
Nyitókép: MTI/EPA/AEOI

Betelt a pohár, Irán izraeli ügynökökre vadászik

Izraeli „diverzánsokra” vadászik Irán, mert a teheráni vezetés meggyőződése, hogy a zsidó állam ügynökei okozták a rejtélyes áramszünetet és tüzet egyik nukleáris létesítményében. Mindeközben Teherán és a nyugat alkudozni kezdett az iráni atomalku megmentéséről.

Alig közölte Irán a múlt héten, hogy 150 új urándúsító centrifugát helyez üzembe, másnap rejtélyes áramszünet és tűz bénította meg a Natanz városban található nukleáris létesítményt.

Teherán azonnal kibertámadásra gyanakodott és az izraeli Moszad titkosügynökséget vádolta meg. Gyanúját csak erősítette, hogy 2010-ben – a feltételezett amerikai–izraeli együttműködés nyomán létrehozott és – a maga nemében zseniális Stuxnet számítógépes vírust szabadították rá a natanzi telepre.

A Stuxnex képes hosszú ideig tetszhalott állapotban maradt, majd

amikor aktiválódott, túlpörgette az urándúsító centrifugákat, miközben olyan mérési adatokat szolgáltatott a személyzetnek, mintha minden rendben lett volna.

Több ezer iráni centrifugát tettek így tönkre, és visszavetették a lehetőséget, hogy az Iszlám Köztársaság nukleáris fegyverben felhasználható hasadóanyaghoz jusson – még akkor is, ha Teherán váltig állítja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál.

Tavaly nyáron rejtélyes robbanás okozott tüzet egy natanzi centrifuga-összeszerelő üzemben, novemberben pedig meggyilkolták Teherán egyik vezető atomtudósát, Mohszen Fakrizadehet – ezeket az eseteket Irán az izraeliek számlájára írta, viszont most először, egyenesen Zsavad Zarif külügyminiszter mondta azt, hogy

„bosszút állnak” Izraelen.

Teherán szerint a szabotázzsal akarták aláásni Irán és a nagyhatalmak újraindult tárgyalásait a 2015-ös atomalkuról. Ennek lényege: Irán visszafogja nukleáris tevékenységét, cserébe pedig visszafogják a gazdaságát bénító szankciókat. Csakhogy a már leköszönt amerikai Trump-kormányzat kilépett a megállapodásból, és visszahozta az Irán elleni kemény intézkedéseket. Sőt, büntetni kezdte azokat az európai cégeket is, amelyek Iránnal üzleteltek.

Mindez hátteret szolgáltatott egy sor incidenshez – Iránban az üzemanyag-áremelések miatt tüntetések robbantak ki, amelyeket a hatóságok brutálisan levertek. A tengeren egymást érték a szaúdi, iráni és más külföldi hajók elleni szabotázsakciók.

Az iráni vezetés közben közölte: elkezdi figyelmen kívül hagyni az atomegyezményt és fokozni nukleáris tevékenységét

válaszul arra, hogy gazdaságát bénítják a büntetőintézkedések.

Zarif iráni külügyminiszter szerint izraeli vezetők nyíltan közölték: nem akarják, hogy feloldják az Irán elleni amerikai szankciókat. „A cionisták megkapják a választ – az atomprogramban elért további eredményeinkkel” – mondta parlamenti képviselők előtt. Emellett azt mondta: nem esnek bele abba a csapdába, hogy elsétáljanak a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásoktól, amelyek az amerikai szankciók feloldásához vezethetnek. Zarif ugyanakkor utalt arra is: Natanz felpörgetésével Teherán tárgyalási pozícióit akarták erősíteni. „Natanzban most már fejlett centrifugákat állíthatunk üzembe, amelyek urándúsítási kapacitása sokkal nagyobb, mint a korábbiaké” – mondta.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos módon nem volt hajlandó kommentálni az esetleges szabotázs tényét, de hétfőn annyit mondott: országa soha nem fogja hagyni, hogy Iránnak atomfegyvere legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×