eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Iráni Atomenergia Szervezet által 2019. november 5-én közreadott kép a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzem centrifugáiról. 2020. július 2-i jelentések szerint balesetben megrongálódott egy félig kész épület a natanzi urándúsító telep mellett, de a centrifugáknak helyet adó létesítményben nem esett kár, az zavartalanul működik, és emberi sérülés sem történt.
Nyitókép: Az Iráni Atomenergia Szervezet által 2019. november 5-én közreadott kép a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzem centrifugáiról. (MTI/AP/Iráni Atomenergia Szervezet)

Teherán szerint terrorcselekmény történt a natanzi urándúsítóban

Vasárnap történt üzemzavar az iráni atomlétesítményben. Az izraeli rádió szerint a Moszad hajtott végre kibertámadást.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője az iráni állami tévé szerint leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IÁ) reagálnia kell a "nukleáris terrorizmus" eme esetére. Irán fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen az elkövetők ellen.

A NAÜ szóvivője emailben közölte, hogy ismerik a sajtóhíreket, de egyelőre nem kommentálják a történteket.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője vasárnap közölte, hogy üzemzavar volt az Iránban, az ország középső részén, a Natanz városánál működő atomipari létesítménynél.

  • Éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt nemzetközi megállapodást.
  • A ceremónián Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országa továbbra is elkötelezett az atomfegyverek terjedésének megakadályozása mellett.
  • Az Iszfahán tartományban fekvő sivatagban épített létesítményt, az iráni urándúsító program központi üzemét megfigyelés alatt tartja a NAÜ, az ENSZ-nek az atomsorompó egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete.

A natanzi incidens akkor történt, amikor Teherán és Washington megpróbálja újjáéleszteni a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogram korlátozásáról és cserében a Teherán elleni szankciók fokozatos feloldásáról aláírt atomalkut. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből és bevezette újból az iráni gazdaságot fojtogató büntetőintézkedéseket, 2019-től pedig Teherán hagyott fel egymás után a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével.

Tavaly júliusban rejtélyes eredetű robbanás rázta meg a natanzi üzemet, amiről az iráni hatóságok később azt közölték, szabotázs történt. Megfigyelők szerint Izrael hajthatott végre támadást az urándúsító üzem ellen.

Izrael: a Moszad kibertámadása áll a háttérben

Az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad kibertámadást hajtott végre a natanzi urándúsító ellen - jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Kan rádió nem közölte, hogy mely ország hírszerzésére hivatkozott híradásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×