eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Más országban használná a Szlovákiától visszakért oltásokat Oroszország

Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap arra kérte a szlovák kormányt, küldje vissza a Szputnyik V vakcinaszállítmányt. A Twitteren megjelentetett közlemény szerint szerződésszegés miatt kérik vissza az oltóanyagot. Igor Matovič pénzügyminiszter, volt miniszterelnök csütörtökön utazott Moszkvába, és a közösségi hálón megerősítette az oroszok kérését. Matovič pénteken Budapesten tárgyal.

„Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap április 6-án megfogalmazott levelében arra kéri a szlovák kormányt, az ismételt szerződésszegések miatt szolgáltassa vissza az oltóanyagot” – áll a RIA Novosti ügynökség által idézett dokumentumban. Az oroszok szerint a vakcinát más országokban használják fel.

Az orosz TASS hírügynökség úgy tájékoztatott, hogy a beruházási alap szerint a Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet szerződést szegett azzal, hogy a Szputnyikot olyan laboratóriumban vizsgálták, amely nem tagja az Európai Unió gyógyszerellenőrző laboratórium-hálózatának. Az oroszok felkérték a szlovák kormányt, hogy küldjék el a vakcinát egy uniós tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumba. Az orosz fél állásfoglalásában az áll, hogy „az összes Szputnyik V szállítmány azonos minőségű, szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a Gamaleja Intézetben, továbbá, hogy a Szputnyik minőségét a világ 59 országának hatóságai igazolták.

Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap ügyvezető igazgatója csütörtökön Moszkvában találkozott Igor Matovič szlovák pénzügyminiszterrel. A hivatalos találkozó célja az oltóanyag Szlovákiába szállításával kapcsolatos technikai kérdések tisztázása volt. Matovič péntekre ígért tájékoztatást a tárgyalás eredményéről.

A Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet pedig csütörtökön jelentette be, hogy a Szputnyik V gyártója nem bocsátotta rendelkezésére az értékeléshez szükséges adatok mintegy 80 százalékát. Zuzana Baťová, az intézet igazgatója elmondta, az adatok hiányosak és nem elég egyértelműek ahhoz, hogy állást lehessen foglalni a vakcina felhasználásával kapcsolatos kockázatok és előnyök arányáról.

Baťová arról is beszélt, hogy a dokumentumok szerint, melyeket a gyártó az Európai Gyógyszerügynökségnek küldött, a Szlovákiába beszállított vakcinakészítmény nem azonos azzal a kész gyógyszerrel, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség vizsgál. „A Lancet folyóiratban publikált preklinikai és klinikai tesztekhez használt gyártási tételek nem ugyanazokkal a jellemzőkkel és tulajdonságokkal bírnak, mint a Szlovákiába érkezett gyártási tételek” – hangsúlyozta a Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet vezetője.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×