eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2020. április 28-án közreadott légifelvételen az easyJet, a Ryanair és a Lufthansa légitársaságok repülőgépei a berlini Schönefeld repülőtéren április 23-án. A légitársaságok a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett utazási korlátozások miatt nem indítják járataikat.
Nyitókép: MTI/EPA/Oliver Lang

Tényleg lehet nézegetni a nyári repülőmenetrendet - már ahol

Bár a brit kormány igyekszik hűteni a lakosok várakozásait, a diszkont légitársaságok bíznak abban, hogy a nyáron beindulnak a külföldi utak. Portugália, Spanyolország és Görögország már jelezte, hogy fogadná a briteket.

Lesz-e nyaralás a brit lakosoknak az idén? Ez jár sokak fejében, mivel továbbra is sínen van a brit karanténnyitási terv – annak ellenére, hogy Európában már a Covid-19 harmadik hullámáról beszélnek.

Az optimisták közé tartozik – nyilván, mivel a saját érdekeit nézi – Michael O’Leary, a Ryanair szabadszájú főnöke. O’Leary diszkont légitársasága most arra fogadott, hogy lesz külföldi nyaralás.

„Az európai országok és Nagy-Britannia

a médiahisztéria ellenére

júniustól feloldja az emberek házi őrizetét” – magyarázta a Sky Newsnak, amikor bejelentette, hogy cége a nyártól 26 új útvonalat nyit meg.

Mindezt arra alapozza, hogy szerinte az Európában megugrott Covid-fertőzések ellenére a britek elutazhatnak külföldre. O’Leary az oltási program sikerére és arra alapozza bizalmát, hogy Görögország, Spanyolország és Portugália már jelezte: megnyitja kapuit a brit turisták előtt – még akkor is, ha a jövő héttől várhatóan törvény tiltja, hogy valaki nyaralni utazzon el brit földről és a rendelet kijátszóit 5000 fontos büntetéssel sújthatják.

O’Leary azt állította, hogy a Ryanair már visszatérítette a tavalyi karanténok során meghiúsult utak árát, és most már 24 óra alatt reagál a visszatérítési kérelmekre.

Szerinte 50 százalék az esély arra, hogy a nyáron lehet már utazni. A brit kormány „globális utazási akciócsoportja” most mérlegeli, hogy április 5-én javasolja-e a külföldi utak engedélyezését. Ha ez megtörténik, akkor várhatóan május 17-től lehet utazni – bár az elmúlt napokban a politikai vezetők igyekeztek lehűteni a várakozásokat.

Boris Johnson miniszterelnök arról beszélt, hogy Nagy-Britanniára is lecsaphat a harmadik Covid-hullám,

a Mr. Lockdownként is emlegetett Matt Hancock egészségügyi miniszter pedig nem volt hajlandó egyértelműen állást

foglalni arról, hogy lesz-e az idén külföldi vakáció.

A nagy-britanniai lakosok viszont a kormány óvatoskodása ellenére a bankkártyájukkal szavaztak: az utazási cégek szerint megugrott a foglalások száma.

A Ryanair mellett a magyar érdekeltségű WizzAir is agresszíven reklámozta a nyári utakat az elmúlt időszakban. Mindkét légicég utasforgalma drámai módon visszaesett a pandémia nyomán. A Ryanair 95 százalékkal kevesebb utast szállított februárban, mint egy éve, a WizzAirnél az esés 87 százalék volt. A Wizz ugyanakkor nemrég nyitotta új központot Szarajevóban és Palermóban, a walesi Cardiffban pedig új karbantartócentrumot állított üzembe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×