eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Instagram, Banksy

A koronavírus megindította Banksy szívét – óriási dolgot tett

Aukcióra bocsátják Banksynek, az ünnepelt angliai graffitiművésznek a pandémiáról szóló festményét. Remények szerint több millió fontért kel majd el a mű, a bevételt az identitását eddig sikeresen rejtegető művész a brit egészségügyi szolgálatnak ajánlotta fel.

Banksy sikeresen tartja fenn maga körül a misztikum légkörét és rejtegeti, hogy ki is valójában. Épületek falaiból vágják ki a festményeit, hogy aztán pereskedést provokáló tengerentúli aukciókon tűnjenek fel.

Szeret finom politikai üzeneteket is becsomagolni a képeibe.

A dél-nyugat angliai Bristolból származó művész az utóbbi hetekben ismét többször hallatott magáról, például ezzel:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

A múlt héten az amatőr festők nagy kedvence, Bob Ross oktatóvideójának hangját kölcsönvéve saját videót tett fel az Instagramra egyik újabb gerillafestményéről. Azt látni rajta, hogyan festi fel az egykori readingi börtön falára egy csíkos ruhás rab képét, amint egy hosszú papírszalagon ereszkedik le, a szalag végén pedig egy írógép lóg.

A mű tiszteletadás Oscar Wilde írónak,

akit annak idején homoszexualitása miatt két év börtönre ítéltek és aki 1897-ig – angol mondással „at his majesty’s pleasure”, azaz Őfelsége kedvére – a readingi intézmény vendége is volt.

Banksy, aki később megerősítette, hogy ő volt a „readingi elkövető”, most újabb húzással állt elő: aukcióra bocsátja a dél-angliai Southampton kórházának falán található graffiti eredeti változatát, a Game Changert, hogy remények szerint többmillió fontot szedjen össze a pandémia idején hatalmas nyomásnak kitett brit egészségügyi szolgálatnak, az NHS-nek.

A Game Changer egy szójáték (benne a játék szóval), és olyan dolgokra vagy emberekre utal, akik gyökeresen megváltoztatják a status quót. A képen egy kisfiú játszik egy szuperhős figurával, aki ebben az esetben nem Batman, hanem egy maszkos kórházi nővér. Maga a Denevérember és társa, a Pókember egy kukából nézi irigykedve.

„Köszönök mindent, amit csináltok. Remélem, hogy ez a kép egy kis fényt hoz ide, még ha fekete-fehér is”

– írta egy hátrahagyott üzenetben Banksy a kórházi dolgozóknak, még a pandémia első hulláma idején.

A művész később megerősítette, hogy a Christie’s aukciós házzal együttműködve elárverezi az eredeti, 1x1 méteres vászonra készült festményt, amivel 2,5-3,5 millió fontot, azaz másfél milliárd forintnak megfelelő összeget akar keresni az NHS-nek.

A képet március 15-ig állítja ki a Christie’s. „Ez egy egyetemes főhajtás azok előtt, akik világszerte a frontvonalban harcolnak, tisztelgés az erejük, kitartásuk és igazi vezetői képességeik előtt” – mondta Katharine Arnold, az Christie’s háború után modern művészettel foglalkozó igazgatója.

Az aukciót március 23-án tartják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×