INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

füst

szlovákia

krematórium

Ilyen torlódást okoz a hamvasztás alacsony ára Szlovákiában

Ilyen torlódást okoz a hamvasztás alacsony ára Szlovákiában

Kezdenek felhalmozódni a halottak a szlovákiai krematóriumokban. Átlagosan száz ember hal meg naponta a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa. Az országban az emberek többsége hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hamvakat a hozzátartozóknak.

Kritikus a helyzet a Szlovákiában működő krematóriumokban. Néhány helyen már nem tudják hol tárolni a halottakat. Előfordul, hogy a hamvasztásra akár három hétnél is tovább kell várni. Az országban jelenleg működő hat krematóriumban gyakorlatilag a nap 24 órájában égetnek. A hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani, halottakból viszont nap mint nap egyre több érkezik, akiket nem tudnak hol elhelyezni, ezért szükséges a hűtőkapacitások bővítése.

A krematóriumok a feltétlenül szükséges időre ezért mobil hűtőcellákat bérelhetnek abban az esetben, ha nem rendelkeznek elegendő hűtőkapacitással, illetve a hamvasztókemence karbantartása esetén. Ebben egyeztek meg a szlovák belügyminisztérium válságkezelési osztályának, a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak, valamint a Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének képviselői.

Azáltal, hogy a kemencék megállás nélkül be vannak kapcsolva, sokkal gyorsabban elhasználódnak, s több krematórium jelezte, kénytelenek lesznek leállítani a hamvasztást az elkerülhetetlen karbantartás miatt. Ezáltal az elhunytak tárolására még több helyre lesz szükség.

Ladislav Stríž, a Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke elmondta, értesítik azon települések polgármestereit, ahol krematóriumok működnek arról, hogy a leállás idejére holttestek tárolására alkalmas további hűtőkocsikat helyeznek el a krematóriumok mellett. Az elnök rámutatott, az eddiginél sokkal többen igénylik a hamvasztást. „A rendes temetés helyett többen választják most a hamvasztást, mert olcsóbb. 340 és 500 euróra tehető az ára. A krematóriumok viszont már nem győzik a hamvasztásokat. Ha nem csinálják meg a szervizt, akkor leállhat a kemence, és nem lesz hol égetni” – magyarázta Striž.

Azt viszont nem sikerült elérni – fogalmazott Ladislav Stríž –, hogy előnybe helyezzék a temetkezési vállalatok dolgozóit az oltáskor. Figyelmeztetett, ha a dolgozóik megfertőződnének, a katonaságnak kellene részt vállalnia a temetkezési vállalatok munkájában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018