eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Ilyen torlódást okoz a hamvasztás alacsony ára Szlovákiában

Kezdenek felhalmozódni a halottak a szlovákiai krematóriumokban. Átlagosan száz ember hal meg naponta a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa. Az országban az emberek többsége hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hamvakat a hozzátartozóknak.

Kritikus a helyzet a Szlovákiában működő krematóriumokban. Néhány helyen már nem tudják hol tárolni a halottakat. Előfordul, hogy a hamvasztásra akár három hétnél is tovább kell várni. Az országban jelenleg működő hat krematóriumban gyakorlatilag a nap 24 órájában égetnek. A hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani, halottakból viszont nap mint nap egyre több érkezik, akiket nem tudnak hol elhelyezni, ezért szükséges a hűtőkapacitások bővítése.

A krematóriumok a feltétlenül szükséges időre ezért mobil hűtőcellákat bérelhetnek abban az esetben, ha nem rendelkeznek elegendő hűtőkapacitással, illetve a hamvasztókemence karbantartása esetén. Ebben egyeztek meg a szlovák belügyminisztérium válságkezelési osztályának, a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak, valamint a Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének képviselői.

Azáltal, hogy a kemencék megállás nélkül be vannak kapcsolva, sokkal gyorsabban elhasználódnak, s több krematórium jelezte, kénytelenek lesznek leállítani a hamvasztást az elkerülhetetlen karbantartás miatt. Ezáltal az elhunytak tárolására még több helyre lesz szükség.

Ladislav Stríž, a Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke elmondta, értesítik azon települések polgármestereit, ahol krematóriumok működnek arról, hogy a leállás idejére holttestek tárolására alkalmas további hűtőkocsikat helyeznek el a krematóriumok mellett. Az elnök rámutatott, az eddiginél sokkal többen igénylik a hamvasztást. „A rendes temetés helyett többen választják most a hamvasztást, mert olcsóbb. 340 és 500 euróra tehető az ára. A krematóriumok viszont már nem győzik a hamvasztásokat. Ha nem csinálják meg a szervizt, akkor leállhat a kemence, és nem lesz hol égetni” – magyarázta Striž.

Azt viszont nem sikerült elérni – fogalmazott Ladislav Stríž –, hogy előnybe helyezzék a temetkezési vállalatok dolgozóit az oltáskor. Figyelmeztetett, ha a dolgozóik megfertőződnének, a katonaságnak kellene részt vállalnia a temetkezési vállalatok munkájában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×