eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (k) egyik ügyvédjével, Vagyim Kobzevvel (b) beszél perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án. A rendkívüli rendőri készültség mellett tartott tárgyaláson dől el, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata

Alekszej Navalnijt két és fél év büntetőtelepre ítélték

2,5 fél év bünetőtelepen letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt. A hazájába nemrég visszatért Navalnijt támogató tömegtüntetések előtt közben több városban kikapcsolták a térfigyelő kamerákat – aktivisták szerint azért, hogy ne rögzítsék a rendőrség túlkapásait.

Letöltendőre változtatta kedden az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

A bíró végül az ügyészek oldalára állva mondta ki, hogy

fegyházban kell letöltenie korábbi feltételes büntetését, de 3 és fél év helyett két és fél évre kell büntető telepre mennie - ami még így is szigorú büntetés.

A korrupcióellenes aktivistát és ellenzéki vezért, aki hívei és a nyugati hatalmak szerint novicsokmérgezését követően Németországban gyógykezeltek, azonnal őrizetbe vették, amikor január 17-én hazatért Oroszországba.

Vizsgálati fogsága idején egy leleplező videót adott ki egy Putyin elnöknek tulajdonított fekete-tengeri luxuspalotáról, melynek nyomán egymás után két hétvégén tízezrek vonultak az utcákra több orosz nagyvárosban.

A tüntetések idején több ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Fokozott rendőri biztosítás közepette folytatták le a pert

A keddi, moszkvai perre az orosz és a külföldi médiát sem engedték be az Alekszej Navalnij sorsáról döntő perre.

"Olyan ez, mint egy amerikai akciófilm, olyan a készültség, mintha a világ legveszélyesebb terroristájának pere zajlana.

Még a környező bérházak udvarain is ott vannak az OMON-rohamrendőrök" - mondta a független Dozsgy tévé riportere a bíróság épülete mellől tudósítva.

Bent az épületben a Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat 3,5 év büntetőtelepen letöltendő büntetést kért az ellenzéki vezetőre.

Milyen alapon ítélték el Navalnijt?

Az előzmény: 2014-ben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben ítélték felfüggesztett börtönre – az ítélet szerint öccse kötött korrupt üzletet, de maga a korrupció-ellenes aktivista „mozgatta a háttérből a szálakat”.

Most ennek az ügynek a felmelegítésével – látszólag tiszta jogi eszközökkel - a hatalom „hűvösre tette” a számára bajkeverőnek számító ellenzéki vezért.

A büntetésvégrehajtási hivatal illetékese arra emlékeztetett, hogy Navalnij szabadlábon maradásának feltétele volt, hogy havonta jelentkezzen rapportra a hatóságnál.

Ezt alapos indok nélkül többször elmulasztotta, még azelőtt is, hogy állítólagos novicsokmérgezése miatt egy német kórházba került volna - állította a hatóság képviselője.

A szövetségi büntetővégrehajtási hatóság csak az utolsó pillanatban lépett, hogy börtönbe juttassa Navalnijt

Korábban ugyanez a szervezet nem tartotta enyhítő körülménynek Navalnij kórházi kezelését. Most úgy fogalmazott, hogy „arra az időszakra felfüggesztették a jelentkezési kötelezettséget”, de az aktivista gyógyulása után sem jelent meg rapportra és nem kereste a kapcsolatot a hatósággal, „helyette interjúkat adott, sportolt és szabadon mozgott Németországban”.

A hivatal szerint Navalnij 2014-es elítélése után legalább 60 alkalommal megsértette „a közrendet”. Az eljáró ügyész megkérdezte, miért csak tavaly december 29-én – pár nappal a 3,5 éves feltételes büntetés lejárta előtt – fordultak a bírósághoz. „A korábbi büntetés célja az volt, hogy az „elítélt jó útra térjen, de Navalnij nem vonta le a következtetéseket és nem változtatott magatartásán” – szólt a válasz.

A hatóság képviselője azt is állította: keresték Navalnijt, de „ismeretlen helyen tartózkodott” – és itt ellentmondásba keveredett magával, mivel korábban azt mondta: figyelembe vették Navalnij kórházi kezelését.

Amire az aktivista ügyvédje megjegyezte:

"az egész világ tudta, hogy egy német kórházban van, miért nem keresték a kapcsolatot vele vagy a családjával?"

A bíróságon maga Navalnij is kérdezhetett a hatóság képviselőjétől. Hogy van az, hogy amikor Vlagyimir Putyin elnök beszélt az ügyről és németországi kezeléséről, akkor ők nem tudtak a hollétéről? "Miért vezetik félre a bíróságot, hogy nem tudták hol vagyok. Megvan Önöknek a címem és az elérhetőségeim".

Ezt dokumentumokkal kellett volna igazolni – szólt a válasz. Az aktivista viszont azt állította: 2020. januárja és augusztusa között mindig megjelent a rapporton "és Önök elégedettek is voltak ezzel".

Navalnij koholtnak nevezte az ellene felhozott vádakat és személy szerint Putyin elnököt vádolta meg, hogy parancsot adott az ellene megkísérelt merényletre.

"Hiába akar geopolitikusnak tűnni, megharagudott rám, a történelem úgy fog rá emlékezni, mint egy mérgezőre"

- mondta a bíróságon.

A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az esethez és a nyugati bizonyítékok hiányában azt is, hogy valóban a szovjet időkben kifejlesztett novicsok idegméreggel akarták volna megölni az ellenzéki vezért.

Térfigyelő kamerákat kapcsoltak ki, "hogy ne rögzítsék a rendőri erőszakot"

Közben több, mint 5600-ra nőtt az Oroszország-szerte letartóztatott Navalnij-párti tüntetők száma.

Az Internetvédelmi Társaság nevű non-profit szervezet pedig egy olyan jelentést adott ki, amely szerint vasárnap minimum 5 orosz városban térfigyelő kamerákat kapcsoltak ki a Navalnijt támogató tüntetések útvonalain.

„Hogy miért, azt nem tudom” – mondta Mihail Klimajev, a szervezet igazgatója. „Talán azt hiszik, hogy valaki a NATO-ból nézi a videót és koordinálja a tüntetőket... az egyetlen észszerű magyarázat az, hogy így akarták leplezni az OMON-rohamrendőrség esetleges túlkapásait”.

A keddi per előtt több százan gyűltek össze a moszkvai bíróság épülete előtt és a rendőrség több, mint 200 embert letartóztatott - mondta az OVD-info nevű csoport, amely a rendőrségi akciókat követi figyelemmel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×