INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

alekszej navalnij

oroszország

vlagyimir putyin

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.

Kiált a világ Alekszej Navalnij ügyében

Infostart

"Lopós kis embernek" nevezte a tárgyalóteremben Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyint - ám ítélete napján a világ sem maradt néma.

Letöltendőre változtatta kedden az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az az idő, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a ténylege büntetés két év 8 hónap lesz. A politikus védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak.

A bíróság épülete környékén a nap folyamán több mint 300 embert vettek őrizetbe. Az ítélethirdetést követően Moszkva belvárosában három metróállomást lezártak és a Kremlhez közeli Manézs téren késő este is folytatódtak az előállítások.

Navalnij a tárgyaláson politikai védőbeszédet mondott, amelyben saját felmentését követelte. Érvelésében rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ügyében nem állapított meg bűncselekményt, és törvényellenesnek nevezte az orosz büntetésvégrehajtásnak a felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendőre változtatását szorgalmazó keresetét.

"Ellenem olyan ügyben folyik bírósági eljárás, amelyben

ténylegesen ártatlannak mondtak ki.

Emlékeztetek arra, hogy az Yves Rocher-ügy minden oroszországi fázisán átjutva az EJEB-hez fordultam, a strasbourgi bíróság pedig a tetteimben nem látott bűncselekményt. Oroszország közvetve elismerte ezt az ítéletet azzal, hogy kártérítést fizetett ki a számomra" - mondta.

Navalnij a tárgyaláson az augusztusi kómájával kapcsolatban, amely nyugati laboratóriumok egybehangzó szakvéleménye szerint

mérgezés

miatt történt, ismételten azt állította, hogy sikerült bebizonyítani: "éppen Putyin követte el ezt a gyilkossági kísérletet", mert számára ez a küzdelem egyetlen eszköze.

"És ez megőrjíti a bunkerében ezt a lopós kis embert" - hangoztatta Navalnij.

Hozzátette: Putyin fő bánata az, hogy igyekezete ellenére nem nagy geopolitikusként, hanem mérgezőként, "Alsónadrágmérgező Vlagyimirként" fog bevonulni a történelembe. Navalnij szerint ügyét milliók megfélemlítésére kívánják felhasználni, és üdvözölte azokat, akik mégsem rettennek meg.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Az Yves Rocher az akkori ítélethirdetést megelőzően közölte, hogy anyagi kár nem érte.

Az ítéletek

Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (a rubel jelenleg mintegy 3,90 forintot ér) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született. Az EJEB 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Külföldi reakciók

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden fogadta Ann Lindét, a svéd diplomácia vezetőjét, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökét, aki kifejezte

Svédország és az EU aggályát a demokrácia, a civil társadalom és az emberi jogok oroszországi állapota miatt.

Dmtrij Peszkov elnöki szóvivő Joseph Borrellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének küszöbönálló moszkvai látogatásával kapcsolatban kifejezte reményét, hogy az európai diplomácia nem követi el azt a "butaságot", hogy összekapcsolja a Navalnij-üggyel az orosz-európai kapcsolatok jövőjét. Ismételten leszögezte, hogy a tüntetések ügyében Moszkva nem fog hallgatni washingtoni intelmekre.

Márpedig Alekszej Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelte kedden Emmanuel Macron francia elnök és Joseph Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Alekszej Navalnij elítélése elfogadhatatlan" - szögezte le Macron keddi Twitter-bejegyzésében. Egy politikai nézetkülönbség soha nem tekinthető bűncselekménynek - hangsúlyozta a francia államfő, aki az ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette. "Az emberi jogoknak, akárcsak a demokratikus szabadságjogoknak a tiszteletben tartása nem alku kérdése" - tette hozzá.

Hasonlóan határozott állásfoglalást tett közzé Twitter-fiókján Joseph Borrell. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott:

"Alekszej Navalnij elítélése ellenkezik Oroszországnak a jogállamisággal és az alapvető szabadságjogokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásaival".

Borrel figyelmeztető szavait moszkvai látogatása előtt négy nappal intézte az oroszországi vezetőkhöz. Cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy a látogatás esetleg elmarad. Borrel egyébként azt kérte majdani vendéglátóitól, hogy látogatása során láthassa Navalnijt.

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint két évi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt - közölte kedden Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátását követelte. "Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait" - olvasható a közleményben.

Súlyos csapás a szabadságjogokra és a jogállamiságra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése - közölte kedden a német külügy.

Litvánia és Lettország uniós szankciókat sürgetett kedden Oroszországgal szemben.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelte Tomás Petricek cseh külügyminiszter kedden.

Eredet

Navalnijt augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, mert nyugati szakvélemények szerint megmérgezték. Onnan a Berlinbe szállították át gyógykezelésre. A politikust Németországból hazatérőben, január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, majd elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását. Ezt követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Putyin egy 100 milliárd rubelt érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján. A YouTube számlálója kedd este több mint 107,5 millió megtekintést mutatott. A Kreml ezt a történetet valótlannak minősítette. Navalnij támogatói január 23-án és 31-én országos, hatósági engedély nélküli tiltakozást tartottak. Az első megmozduláson az OVD-Info jogvédő szervezet szerint több mint 4000, a másodikon pedig több mint 5400 embert vettek őrizetbe. A politikus követői a keddi bírósági tárgyalás napjára újabb tüntetést hirdettek meg.

Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018