eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György
Rohamrendőrök őrt állnak Alekszej Navalnij ellenzéki politikus perének tárgyalása közben Moszkva városi bírósága előtt 2021. február 2-án. A rendkívüli rendőri készültség mellett tartott tárgyaláson dől el, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget ebben az ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Navalnij-per: a hatóság börtönbe küldené, a tüntetők útvonalán térfigyelő kamerákat kapcsoltak ki

3,5 fél év börtönben letöltendő büntetést kértek Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőre. A hazájában nemrég visszatért Navalnijt támogató tömegtüntetések előtt közben több városban kikapcsolták a térfigyelő kamerákat – aktivisták szerint azért, hogy ne rögzítsék a rendőrség túlkapásait.

Az orosz és a külföldi médiát sem engedték be az Alekszej Navalnij sorsáról döntő perre Moszkva városi bíróságára – már az úton sem engednek átmenni – mesélte egy orosz újságíró a bíróság épülete közelében. Bent, az épületben a Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat 3,5 év büntetőtelepen letöltendő büntetést kért az ellenzéki vezetőre. Az előzmény: 2014-ben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben ítélték felfüggesztett börtönre – az ítélet szerint öccse kötött korrupt üzletet, de maga a korrupció-ellenes aktivista „mozgatta a háttérből a szálakat”.

Most ennek az ügynek a felmelegítésével – látszólag tiszta jogi eszközökkel – a hatalom „hűvösre teheti” a számára bajkeverőnek számító ellenzéki vezért.

A büntetésvégrehajtási hivatal illetékese emlékeztetett: Navalnij szabadlábon maradásának feltétele volt, hogy havonta jelentkezzen rapportra a hatóságnál.

Ezt alapos indok nélkül többször elmulasztotta, még azelőtt is, hogy állítólagos novicsokmérgezése miatt egy német kórházba került volna – mondta a hatóság képviselője. Korábban ugyanez a szervezet nem tartotta enyhítő körülménynek Navalnij kórházi kezelését. Most úgy fogalmazott, hogy „arra az időszakra felfüggesztették a jelentkezési kötelezettséget”, de az aktivista gyógyulása után sem jelent meg rapportra és nem kereste a kapcsolatot a hatósággal, „helyette interjúkat adott, sportolt és szabadon mozgott Németországban”.

Moszkva, 2021. február 02.
Rohamrendőrök őrizetbe veszik Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik támogatóját Moszkva városi bírósága közelében 2021. február 2-án. Ezen a napon tartják a tárgyalást, amelyen eldől, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget ebben az ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Rohamrendőrök őrizetbe veszik Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik támogatóját Moszkva városi bírósága közelében 2021. február 2-án. Ezen a napon tartják a tárgyalást, amelyen eldől, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget ebben az ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A hivatal szerint Navalnij 2014-es elítélése után legalább 60 alkalommal megsértette „a közrendet”. Az eljáró ügyész megkérdezte, miért csak tavaly december 29-én – pár nappal a 3,5 éves feltételes büntetés lejárta előtt – fordultak a bírósághoz. „A korábbi büntetés célja az volt, hogy az „elítélt jó útra térjen, de Navalnij nem vonta le a következtetéseket és nem változtatott magatartásán” – szólt a válasz.

A hivatal képviselője azt is állította: keresték Navalnijt, de „ismeretlen helyen tartózkodott” – és itt ellentmondásba keveredett magával, mivel korábban azt mondta: figyelembe vették Navalnij kórházi kezelését. Amire az aktivista ügyvédje megjegyezte: az egész világ tudta, hogy egy német kórházban van, miért nem keresték a kapcsolatot vele vagy a családjával?

A bíróságon maga Navalnij is kérdezhetett a hatóság képviselőjétől. Hogy van az, hogy amikor Vlagyimir Putyin elnök beszélt az ügyről és németországi kezeléséről, akkor ők nem tudtak a hollétéről? Ezt dokumentumokkal kellett volna igazolni – szólt a válasz.

Közben több mint 5600-ra nőtt az Oroszország-szerte letartóztatott Navalnij-párti tüntetők száma. Az Internetvédelmi Társaság nevű non-profit szervezet pedig egy olyan jelentést adott ki, amely szerint vasárnap minimum 5 orosz városban térfigyelő kamerákat kapcsoltak ki a Navalnijt támogató tüntetések útvonalain. „Hogy miért, azt nem tudom” – mondta Mihail Klimajev, a szervezet igazgatója. „Talán azt hiszik, hogy valaki a NATO-ból nézi a videót és koordinálja a tüntetőket... Az egyetlen észszerű magyarázat az, hogy így akarták leplezni az OMON-rohamrendőrség esetleges túlkapásait”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×