eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.
Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Uniós vakcinabotrány: zokon vették a britek az exporttilalmi fenyegetést

Franciaország perrel fenyegette meg az AstraZeneca gyógyszergyárat a covid-vakcinák körüli vitában. Az ügy diplomáciai feszültséget váltott ki az EU és Nagy-Britannia között, mivel Brüsszel azzal vádolta meg a céget a szigetországnak szállított az uniónak szánt oltóanyagból.

100 millió Covid-vakcina – erre számított az Európai Unió az AstraZenecától az első negyedévben. A cég azonban közölte, hogy kevesebbet tud leszállítani európai üzemeiben felmerült gyártási gondok miatt.

Az Európai Unióban viszont felháborodást váltott ki, hogy az AstraZeneca – a vele korábban leszerződő – Nagy-Britanniának fennakadás nélkül szállított volna tovább. Így Brüsszel azt követelte, hogy a felek előzetes szállítási megállapodása alapján a cég két nagy-britanniai üzeméből is lássa el vakcinával az EU-országokat.

A britek, Brüsszel és az uniós tagállamok között kirobbant diplomáciai vita folyományaként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap azt mondta: a cég további 9 millió dózis leszállítására tett ígéretet. Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán pedig Von der Leyen megerősítette, hogy az uniós és a brit AstraZeneca-gyárak nem fognak kizárólag csak az egyik oldal számára termelni. Az eredmény így az, hogy az EU immár 40 millió adag vakcinát kap az AstraZenecától, ami még mindig jóval kevesebb, mint a 100 millió, amire számított.

Egy nappal Von der Leyen bejelentése előtt Franciaország arra utalt, hogy beperelheti a vállalatot. Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter azt mondta: a gyógyszergyártó „bírságra vagy szankciókra” számíthat, ha kiderül, hogy a brit megrendelésnek adott prioritást. „Meg fogjuk védeni az érdekeinket. A szerződések betartása nem erkölcsi kérdés, hanem jogi kötelezettségvállalás. Bármely szerződés esetében előfordulhat, hogy bírságot kell fizetni” – mondta.

A vakciaügyben most több oldalról is össztűz zúdul az unió vezetésére. A lakosság egy része vakcinaellenes, a Covid-19 veszélyes mivoltában sem hisz és a karanténok feloldását követeli. Egy másik bírálat az, hogy az EU „ügyetlenül tárgyalt” – későn és keveset költött az oltási program beindítására.

A harmadik kritika pedig brit oldalról jön: az Európai Unió által belengetett vakcinaexport-tilalom nyomán felmerült, hogy a Nagy-Britannia részét képező, de a brexit után a vámunióban benne maradó Észak-Írországba sem lehet bevinni az EU-ban gyártott vakcinát. Ez ritkamód egyesítette az egymással szembenálló északír pártokat és az ír kormányt.

„Lám-lám, korábban az unió erősködött az északír határprotokoll kapcsán, most pedig ő kreálna kemény határt az ír szigeten” – interpretálták a helyzetet a brit oldalon.

Brüsszel gyorsan visszakozott, és úgy tűnik, nagyon szeretné elsimítani a vitát a britekkel – még, akkor is, ha ettől hirtelen nem lesz több vakcinája.

„A mi ellenségünk a vírus.

A szerződés körüli gondok a vakcinagyártókkal álnak fel. Nagy-Britannia a szövetségesünk a Covid elleni harcban” – mondta Joao Vale de Almeida, Londonba akkreditált EU-nagykövet. De Croo belga miniszterelnök pedig azt tette hozzá, szerinte nem kell az exporttilalom fegyveréhez nyúlni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×