eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkot viselő alkalmazott egy koronavírushoz hasonlító süteményt szolgál fel egy prágai cukrászdában 2020. december 3-án. Csehországban ettől a naptól kezdve újra kinyithattak a koronavírus-járvány miatt október 14. óta zárva tartó éttermek és kávézók.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A túlélésért küzd a cseh és a szlovák vendéglátóipar

Csehországban december 18-án, azaz e hét pénteken a harmadik kockázati sávból visszatérnek a szigorúbb járványügyi óvintézkedésekkel járó negyedik sávba. Mindössze kéthetes lazítás után ismét bezárnak az éttermek, a bárok és a szállásadók, akárcsak a sport- és kulturális intézmények. Szlovákiában ugyancsak hatalmas károkat szenved a vendéglátóipar. Az ágazat bevételei több mint 70 százalékkal csökkentek, ez pedig az érintett vállalkozások meglétét veszélyezteti.

Csehország a járványhelyzet korábbi javulásának következtében december 3-án lépett vissza a negyedikből a harmadik kockázati sávba, de alig két hét eltelével újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban, és visszatérnek a negyedik zónába. Egy kivétel azonban megmarad: az üzletek és a szolgáltatások továbbra is nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát. „Így reagáltunk a képviselőház megismételt kérésére, de a vendéglőket, uszodákat, közfürdőket, fitnesz- és welness-központokat bezárjuk, és visszatér az éjjeli kijárási tilalom is” – közölte Ján Blatný egészségügyi miniszter.

A kormány döntése alapján már szerdán megkezdődik a cseh lakosság önkéntes tesztelése is antigéntesztekkel. Országszerte mintegy 2000 mintavételi pontot alakítanak ki, részben a már működő tesztelési helyeken, részben pedig az orvosi rendelőkben. Az általános- és középiskolás tanulók számára korábban, már december 21-én elkezdődik a karácsonyi szünet. A cseh síközpontok továbbra is működhetnek, de csak szigorú feltételek mellett. A hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az összes vendéglő, szálloda, illetve szolgáltatás, amelyet pénteken bezárnak, veszteségeiért százszázalékos térítést kap a kormánytól.

A cseh vendéglátósok ugyanakkor állítják, hogy minden segítség, amit eddig bejelentettek elégtelen vagy késve érkezik.

Václav Stárek, a Szállodák és Éttermek Egyesületének elnöke úgy fogalmazott, ha ismét be kell zárniuk, az az utolsó szöget jelentené a vendéglátásból élők koporsójába. A cseh étterem- és kávéháztulajdonosok már a múlt héten tartottak egy tüntetést, dacolva az ezért járó büntetésekkel.

Szlovákiában ugyancsak az étterem-tulajdonosoknak okozzák a legnagyobb érvágást a kormány járványügyi megszorításai. Az ágazatnak nyújtott állami támogatások elenyészők. Az ágazat szakmai szervezetei szerint a bevételek több mint 70 százalékkal csökkentek, ami az érintett társaságok többségét alapjaiban veszélyezteti. A társult ágazatokkal együtt a vendéglátóipar 12 ezer kisvállalkozónak és több mint 94 ezer alkalmazottnak nyújt megélhetést.

Az étterem-tulajdonosok épp ezért újabb javaslatcsomaggal rukkoltak elő.

A vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari, valamint mezőgazdasági szakmai szervezeteket tömörítő #mindigvanétvágyunk platform hétfőn mutatta be a három kategóriába sorolt javaslatait. Az első kategóriában olyan javaslatok szerepelnek, amelyekkel az ágazat munkahelyeit szeretnék megmenteni. A vendéglátóipari társaságok 100 százalékos támogatást szeretnének kiharcolni. A második kategóriába azokat a javaslatokat sorolták, amelyek megkönnyíthetik az ágazat újraindítását a járványügyi intézkedések feloldását követően. Ezek között szerepel például a fogyasztás közvetlen támogatása és az újranyitás pontos menetrendjének a meghatározása is. A harmadik kategóriában az ágazat rendszerszintű állami támogatását célzó javaslatok találhatók, így például az áfakulcs 10 százalékra csökkentése.

Az illetékes közlekedésügyi szaktárca úgy reagált, hogy nem minden követelésnek tudnak majd eleget tenni, mert más bajba került ágazatoknak is szükségük van az állami támogatásra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×