eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Meg tudnak-e birkózni a britek a brexit és a covid dupla sokkjával?

Egy brit politikai elemzőközpont szerint az országnak nehéz lesz egyszerre megbirkóznia a brexitből fakadó kezdeti gazdasági nehézségekkel és a Covid-19 új hullámával. Előfordulhat, hogy az önkormányzatok, a kikötők és más intézmények túlterheltté válnak a nyomás alatt.

A Brit Államigazgatási Intézet nevű kutatóközpont borús képet fest a koronavírus-pandémia újabb hullámával és az uniós kilépés után átmeneti időszak végén beköszöntő valódi brexittel szembesülő Nagy-Britanniának.

Miközben ketyeg az óra, de az Európai Unióval folytatott, intenzívebbé vált tárgyalásokon még váratott magára az áttörés, Anglia - a szigetország legnépesebb régiója - a csütörtökön érvénybe lépett általános karanténra készült.

A szigorú intézkedést az angliai Covid fertőzési adatok brutális megugrása tette szükségessé.

Az államigazgatási intézet szerint a már javában dúló második hullám és az év végén ilyen vagy olyan formában beköszöntő "valódi" brexit elviselhetetlen nyomás alá helyezheti

a cégeket, önkormányzatokat és regionális kormányzatokat.

Nem biztos, hogy lesz elég dolgozó mindkét feladatra

Előfordulhat, hogy a brexit miatt érintett önkormányzatokban, a kereskedelmi szabványok betartásáért felelős szervekben és a kikötőkben nem lesz elegendő dolgozó, mert a járvány miatt vagy megbetegszenek vagy a pandémia elleni fellépésre csoportosítják át őket.

"Bár a központi kormánynak az év eleji pandémia-kezelés után sikerült visszairányítani a forrásokat a brexit előkészítésére, a regionális kormányzatoknál és az önkormányzatoknál kevesebben vannak ahhoz, hogy mindkét dologgal egyszerre foglalkozzanak"

- olvasható a Brexit: mennyire áll készen az Egyesült Királyság című tanulmányban.

A szerzők “dupla sokknak” írják le a brexitet és az újabb covid-hullámot.

Tanulmányukat egy nappal aztán adták ki, hogy a Brit Nemzeti Gazdasági és Társadalomkutatási Intézet hasonlóan borúlátó figyelmeztetést publikált.

Ebben arról írtak, hogy a pandémia mellett bekövetkező brexit a jövő év első negyedévében még nagyobb sokkot okoz a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Más országokhoz képest a brit gazdaság lassabban áll majd talpra és hosszú időre visszaesik a hatékonyság.

Mi lesz az ír-északír határon?

Az államigazgatási kérdésekkel foglalkozó kutatóközpont ugyanakkor méltatta, hogy a brit kormány az év végéig átviszi a parlamenten a brexithez kapcsolódó fontosabb törvényeket. Ezek között említették a bevándorlásról és a mezőgazdaságról szóló jogszabályt.

Viszont kérdéses, hogyan fog működni az uniós támogatásokat felváltó, úgynevezett “Brit Jóléti Alap” és hogyan fogják belőle támogatni a gazdasági fejlesztést vagy a tudományt.

A jelentés szerint nem lehet időben végrehajtani a zökkenőmentes áruforgalmat biztosító, úgynevezett észak-írországi protokollt, mivel január 1-re nem áll fel a szükséges informatikai rendszer és nem lesznek telepítve a szükséges határőrizeti posztok sem az uniós-brit határként funkcionáló ír-északír határon.

Így a brit kormány nem tudja betű szerint végrehajtani az Unióval kötött kilépési egyezményt.

Fennáll a veszély, hogy masszív kamionsorok alakulnak ki például a liverpooli és más kikötőkben. Ha viszont vámellenőrzés nélkül áramolhatnak az áruk Írország és Nagy-Britannia között, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az EU egyszerre tárgyal vele és indított eljárást London ellen

A britek és az európaiak között aláásta a bizalmat a brit kormány törvényjavaslata, amely részben felülírná a válási egyezménynek az ír határra vonatkozó részét.

Mivel a britek ezt nem vonták vissza a határidőig, az EU eljárást indított. Ezzel párhuzamosan azonban a 24. órában is folyik az alkudozás a jövőbeli kereskedelmi viszonyról.

A tét, hogy fennmaradjon a vámmentes kereskedelem a két oldal között és elkerüljék a nagyobb gazdasági sokkot.

A brit államigazgatási kutatóintézet szerint sok brit cégnek olyan anyagi csapást okozott a pandémia, hogy nincs elég pénze az esetleges megállapodás nélküli brexitre való felkészülésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×