eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Üres polcok előtt áll egy vásárló egy londoni szupermarketben 2020. március 15-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nagy-Britanniában az emberek elkezdték felvásárolni az élelmiszereket.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Beindult a pánikvásárlás a briteknél az újabb szigorítások után

Nagy-Britanniában a kormány szerint még fél évig újabb korlátozások kellenek az újra elszabadult koronavírus fékentartására. Több szupermarket vezetője próbálta nyugtatni az embereket: van elegendő készlet, nem kell megrohamozni a boltokat.

Újra tarol a koronavírus brit földön: a napi fertőzések száma 6200 körül jár, amire április közepe óta nem volt példa. Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint valójában akár 10 ezer is lehet a napi fertőzési szám, és arra sürgette az embereket, hogy töltsék le az új alkalmazást, amely jelzi, ha valaki fertőzött személy közelében volt.

A BBC által megkérdezett járókelők kevés bizalmat mutattak a program iránt. Nemzetközi felmérések szerint az emberek 10-30 százaléka tölt le ilyen programot, a brit egészségügyi szolgálat viszont áprilisban azt a célt tűzte ki, hogy a brit okostelefon-felhasználók 80 százalékánál fusson az alkalmazás.

Közben egy felmérés szerint pedig az emberek egyötöde nem lenne hajlandó beoltatni magát Covid-19-vakcinával.

A fertőzés terjedésének üteme szeptember elején gyorsult fel, aminek nyomán Boris Johnson kormányfő további és ellentmondásosan megítélt szigorításokat jelentett be a héten. Egy kérést is megfogalmazott a munkahelyükre – a kormány felhívása nyomán – visszatért irodai dolgozók felé:

ha tehetik, inkább mégis dolgozzanak otthonról.

A brit kormány emellett azt lebegteti, hogy akár félévig is tarthat a mostani állapot és további szigorítások is jöhetnek: például teljesen megtilthatják, hogy külön háztartásban élő emberek szabadidőben meglátogassák egymást.

Már megint viszik a vécépapírt

A bejelentések nyomán a nagyobb üzletláncokban megugrott a forgalom, és sorok alakultak ki. Közel negyedével emelkedett a vécépapír-eladások száma, és a hétvége óta kelendőbbek a konzervek, tészták és fájdalomcsillapítók.

A szupermarketek próbálják nyugtatni az embereket, hogy nincs értelme a pánikvásárlásnak, és a márciusi karanténból tanulva, további ezer biztonsági embert állítanak munkába.

Ők a bejáratoknál már fertőtlenített kosarakkal várják majd a vevőket, és ha valaki maszk nélkül érkezik, akkor tőlük vásárolhat. Az ágazat szeretné elkerülni a márciusi helyzetet, amikor kvótákat kellett bevezetni egyes termékekre a felvásárlás miatt. Most arra próbálják ösztökélni az embereket, hogy változtassanak vásárlási szokásaikon.

A skótok szerint ők jobban lépnek fel, mint Johnson

Közben a brexit miatt Boris Johnson miniszterelnökkel szemben álló Nicola Sturgeon skót első miniszter rendkívüli találkozót kért a kormányfőtől. Sturgeon Skóciában saját hatáskörben már bevezette azt a szigorítást, amely tiltja a különböző háztartásokban élők találkozóit. Most tudományos tanácsadókat idézve nyomás alá helyezte a brit kormányfőt, és arra utalt: Johnson intézkedései nem mennek elég messze.

A brit egészségügyi miniszter válasza erre az volt, hogy "a tudósok nem mindenben értenek egyet, és hogy a tiszti főorvos próbálja szintetizálni az összes tőlük kapott tanácsot".

Szertefoszlott City-álmok

A londoni City pénzügyi cégei közben a kormány bejelentései nyomán azt kérték dolgozóiktól, hogy mégse térjenek vissza az irodába. Így több ezer alkalmazott kényszerül vissza a “home office”-ba, mindössze két nappal az után hogy egyes cégeknél visszahívták a vezetőket a munkahelyekre.

A cégek azért is kardoskodtak az irodák újra nyitása mellett, mert, mint a JP Morgan vezérigazgatója megjegyezte:

“a fiatalabb dolgozókra kihatott az otthoni munka, csökkent a hatékonyság és eltűnt a kreatív szikra”.

A vállalatnak 12 ezer alkalmazottja dolgozik Londonban, és a terv az volt, hogy az emberek felét visszahívják a Citybe. Az elképzelést most jegelték, bár a trédereket még nem küldték haza. Az elmúlt hetekben 11 ezer City-dolgozó tért vissza munkahelyére részmunkaidős beosztásban, most azonban úgy tűnik, hogy otthon kell maradniuk.

A hír hatalmas csapás azoknak a büféknek, fodrászoknak és más szolgáltatóknak, akiknek a City-dolgozók voltak az állandó ügyfelei. Ezek a vállalkozások azt remélték, hogy visszatérésük segít nekik talpra állni a karantén hónapjai alatt elszenvedett bevételkiesés után.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×