eur:
386.79
usd:
363.37
bux:
56018.57
2023. szeptember 22. péntek Móric
Nyitókép: Pixabay

A koronavírus átrendezte a sörfogyasztási szokásokat is Szlovákiában

Sokkal kisebb a forgalmuk a szlovák kocsmáknak, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Az emberek a korlátozások feloldása után ahelyett, hogy újra ellátogatnának kedvenc ivójukba, átszoktak az otthoni sörfogyasztásra.

Évről évre több sör fogy Szlovákiában, idén viszont a fogyasztási mutatókra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy pár évvel ezelőtt sikerült megállítani a sörfogyasztás csökkenését, azóta rendre növekedésről számolhat be a szövetség. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly az egy főre jutó átlagos éves sörfogyasztás elérte a 78 litert, ami 7 százalékos emelkedést jelent a korábbi évhez képest.

Márciusban viszont jött a járvány, és már akkor sejteni lehetett, hogy megtorpan ez a dinamikus növekedés. Legalábbis egy időre, mert az éttermek és pubok kénytelenek voltak hosszú hetekig bezárni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a sörözők újbóli kinyitása után a törzsvendégek alig kétharmada tért vissza a söntéshez, a többiek inkább megvásárolják a boltban, majd otthon fogyasztják el kedvenc italukat.

„A sörözők korábbi rendszeres vendégeinek nagyjából a hatvan százaléka – biztonsági és kényelmi okok miatt – továbbra is inkább otthon issza meg a sörét” – mondta Jana Shepperd, aki szerint a gazdaság felpörgetése érdekében rendkívül fontos lenne, hogy a vendéglők újra visszacsábítsák magukhoz a korábbi látogatóikat.

A vendéglősökkel ellentétben maguk a sörgyártók kevésbé borúlátók. „A tavaszi járványügyi megszorítások ellenére júliusban már 6 százalékkal több csapolt sört adtunk el, mint egy évvel korábban” – nyilatkozott Martin Grygarík, a 600 embert foglalkoztató Plzeňský Prazdroj Slovensko sörgyártó kereskedelmi igazgatója. Szerinte a járvány legnagyobb vesztesei az alkoholmentes sörök voltak, amelyekből kevesebb fogyott. Ez részben az aktív szabadidős tevékenységek visszaesésével magyarázható.

„Ugyanakkor megugrott az érdeklődés a minőségi sörök iránt, ami nem csoda, hiszen a lakosság a járvány miatt nem nagyon utazhatott, az így megspórolt pénznek köszönhetően pedig a drágább, minőségi sört is megengedhette magának az otthonléte idején” – tette hozzá a sörgyár kereskedelmi igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Pengeélen táncol Kijev, ukrán páncélosok hatoltak át a zaporizzsjai védelmi vonalakon - Háborús híreink pénteken

Pengeélen táncol Kijev, ukrán páncélosok hatoltak át a zaporizzsjai védelmi vonalakon - Háborús híreink pénteken

Csúnyán összeveszett az ukrán gabonán Lengyelország és Ukrajna, Varsó a fegyverszállítmányok leállítását is belengette, de mindkét fél igyekszik tárgyalásokkal rendezni a helyzetet. Zelenszkij az Egyesült Álamokban lobbizik fegyverekért, Biden egy 325 millió dolláros csomagot jelentett be, mely már az Abrams harckocsikat is tartalmazza. Folytatódik a távolsági harcászat is: Moszkva az ukrán városokat lövi, Kijev a krími reptereket. Az ukrán 82. rohamdandár nyugati páncélosai elkezdték kiszélesíteni a déli fronton ütött rést. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×