eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Washington, 2018. május 21.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az amerikai kormány Iránnal szemben várható új politikájáról beszél a konzervatív Heritage Alapítvány washingtoni székházában 2018. május 21-én. Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből, és elrendelte az Irán elleni szankciók visszaállítását. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MICHAEL REYNOLDS

Pompeo: "Kína megvette a WHO-főnököt"

Az amerikai külügyminiszter szerint “Kína megvette az Egészségügyi Világszervezet főnökét” és ez az alku brit állampolgárok halálához vezetett. Mike Pompeo ezt parlamenti képviselők előtt mondta Londonban. A látogatáson ismét nagy veszélynek nevezte Kínát.

Az amerikai diplomácia főnökére, Mike Pompeóra nem lehet azt mondani, hogy túlságosan finomkodna és véka alá rejtené céljait. Londoni látogatásán totális össztüzet zúdított Pekingre.

„Azt akarjuk, hogy minden nemzet együttműködjön, hogy minden dimenzióban visszaszorítsuk a Kínai Kommunista Pártot. Ez magába foglalja Nagy-Britanniát, és reméljük, fel tudunk építeni egy koalíciót.”

Pompeo elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a brit kormány „szuverén döntéssel” kizárta a Huawei kínai céget az 5G-s mobilhálózat fejlesztéséből, és „más szabad nemzetekhez csatlakozva” elítélte Kínát a Hongkongról szóló egyezmény megsértéséért, megnyitotva az ajtót a „valamennyi szabadságot kereső hongkongiak előtt”. Megjegyzéseiből kihallatszott, hogy szerinte a briteket ösztökélni kellett a fellépésre.

A Kína ellenes koalíciót építő amerikai külügyminiszter Londonban találkozott Nathan Law hongkongi demokrácia-aktivistával is.

"Emberek haltak meg Peking és a WHO-főnök alkuja miatt"

Pompeo egyik merész londoni megjegyzése az volt, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejszusz, a WHO főigazgatója alkut kötött a pekingi vezetéssel, sőt, “megvették”, ez pedig britek halálhoz vezetett a koronavírus-pandémiában.

Brit parlamenti képviselők előtt azt mondta: Gebrejeszusz alkuja a kínaiakkal az volt, hogy segítenek a megválasztásában.

“Amikor eljött a kritikus pillanat, egyedül ez számított… emberek haltak meg, mert üzletet kötöttek”.

Pompeo azt is állította, hogy a WHO inkább politikai, mint “tudományos alapokon álló” szervezet, és nem tudott megküzdeni a Covid-19 pandémiával. Donald Trump amerikai elnök már korábban bejelentette, hogy kilépteti országát a WHO-ból, mert az “Kína ellenőrzése alatt áll.”

Egyes kommentátorok azzal vádolják a Trump-kormányzatot, hogy a WHO és Kína elleni támadásokkal próbálja elterelni a figyelmet és mérsékelni a felelősségét az Amerikát sújtó járványért. Eddig az Egyesült Államokban haltak meg a legtöbben a betegségben.

David Nabarro, aki Gebrejeszusszal szemben a britek jelöltje volt a WHO élére, azt mondta: “a legfontosabb, hogy az országok együtt szálljanak hadba a Covid-19 jelentette masszív globális katasztrófával szemben”. Arról is beszélt, nem érti, hogy a pandémia-tervezésben eddig élenjáró Egyesült Államok hogyan vonhatja meg támogatását a szervezetről, amikor a világnak épp erre van a legnagyobb szüksége.

Bírálatok Kínával szemben: emberi jogok és kiberbűnözés

London mellett több más európai fővárosba is ellátogat az amerikai külügyminiszter, hogy a Kínával szembeni keményebb fellépésre sürgesse a szövetségeseket.

A brit fővárosban is elővették a Kínában élő ujgur muszlimok ügyét, akik közül sokakat meghurcoltak és ideológiai átnevelő táborokba küldtek kínai illetékesek.

Pompeo közölte: hírszerzési adatokat osztott meg a britekkel azokról a kínai illetékesekről, akik részt vesznek az ujgurok üldözésében. Az is felvetette, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az ENSZ Emberijogi Tanácsából.

A Telegraph című lap megjegyzi: Dominic Raab brit külügyminiszter szerint hónapokban telhet a nyomozás a kínai illetékesek után. Pompeo szavai viszont arra utalnak, hogy nyomást akar gyakorolni Boris Johnson kormányfőre, hogy az azonnali szankciókat vezessen be Kína ellen.

Közben az amerikai Igazságügyminisztérium azt állította, hogy két kínai hekker bejutott egy brit mesterséges intelligencia-startup rendszerébe és a COVID-19 kutatással kapcsolatos anyagokat próbált ellopni. A két férfi ellen amerikai bíróságok vádat emeltek.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Kína immár elfoglalta helyét Oroszország, Irán és Észak-Korea mellett egy “szégyenletes klubban”, amely biztonságot kínál a kiberbűnözőknek. Nekik cserébe az a dolguk, hogy “ugrásra készen” várják ha az államnak vagy a Kínai Kommunista Pártnak szüksége van arra, hogy ellopják amerikai és más nem-kínai cégek intellektuális tulajdonát.

Pompeo közben

ködös ígéretet tett a briteknek a brexit utáni kétoldalú szabadkereskedelmi szerződésről.

Azt mondta, figyelni kell, hogy van-e haladás a felek között, de viszonylag hamar le akarja zárni az egyezményről folyó tárgyalásokat.

A WHO visszautasította az amerikai vádakat

A WHO a lehető leghatározottabban visszautasít minden személyeskedő támadást - hangsúlyozta közleményében a szervezet. A WHO-nak nincs tudomása ilyen kijelentésekről "ugyanakkor visszautasít minden személyes támadást és alaptalan vádaskodást" - áll a közleményben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×