INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

leicester

karantén

covid-19

nagy-britannia

Ez az angol város lesz a helyi karanténok kísérleti laborja

Ez az angol város lesz a helyi karanténok kísérleti laborja

Rendőrök járőröznek az karantén alatt maradt angliai nagyváros, Leicester pályaudvarán és eltanácsolják az utazástól az embereket. A városban hozott intézkedések jól jelezhetik, hogy mire lehet számítani a jövőben, amikor az helyi járványkitöréseket helyi karanténokkal akarják majd szabályozni.

Az angliai Leicesternek nem volt szerencséje. Miközben az angolok a hétvégén nyitják a pubokat, fodrászokat és mozikat (míg a skótok és a walesiek még várnak), addig a városban megugrott koronavírus-fertőzések miatt marad a karantén.

A leicesteri pályaudvaron rendőrök cirkálnak és kérdőre vonják az embereket: hova utaznak és miért.

Itt még továbbra is érvényben van az “ajánlás”, hogy csak szükséges esetben induljanak útnak, így a rendőrök a sajátos szabályozás szerint “arra bátorítják” az utazókat, hogy menjenek haza

“Akinek viszont utaznia kell, azt arra emlékeztetjük, hogy a tömegközlekedés igénybe vételekor kötelező az arcmaszk használata” - mondta a BTP, a brit rendőri erők egyik különálló szerve, a Brit Közlekedési Rendőrség szóvivője.

Felpörgött a járvány, visszaszigorítottak

Az elmúlt két hétben a közép-angliai város adta az új koronavírusos fertőzések egytizedét az országban. Így most további két hét elzártság lett osztályrésze, miközben máshol már lazítják a korlátozásokat.

A BTP közölte, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet és hogy csak a “kifejezetten szükséges” utazások engedélyezettek. “Ezzel az a cél, hogy életeket mentsünk a közegészségügyi válság közepette… minden lehetőséget számba veszünk, de reméljük, győz a józan ész. A legtöbb itteni ember betartotta a szabályokat a karantén idején” - mondta a szóvivő.

Inkább nézzenek otthon futballt

A rendőrség szerint ha valakinek élelmiszer vagy gyógyszer miatt kell elindulnia, tegye meg.

“Máskülönben maradjon otthon és nézze a Leicester City futballklubot a tévén”- mondta a szóvivő.

Úgy tűnik, a rendőrségi illetékes nincs teljesen képben. A városban hősként ünnepelt, 2016-ban az angol bajnokságot szenzációs módon megnyerő csapat meccseit elhalaszthatják.

A Premier League mérkőzései júniusban, nézők nélküli stadionokban indultak újra.

Most előfordulhat, hogy a City vagy nem játszhat vagy semleges helyszínre viszik át a meccseit.

Boltbezárások és mégtöbb rendőr

Közben a városban a szigorítás miatt újra bezárják a “nem létfontosságúnak” tartott üzleteket, amelyek az elmúlt hetekben országszerte kinyitottak.

A BBC szerint Leicesterben több rendőr lesz, mint az újévi ünnepségek során általában és a kórházak is “tipikus újévi viselkedésre számítanak”. Erről egy helyi kórházi illetékes beszélt, bár nem volt világos, hogyan értette ezt, amikor a város lakói nem indulhatnak meg a pubokba, szemben Anglia más vidékein élőkkel.

Nem engedik be őket a szomszédos városba

Leicester környékén még néhány olyan nagyobb pub is a zárvatartás mellett döntött, amely technikailag ugyan a karantén-zónán kívül esik, de valójában csak az utca másik oldalán van.

A 48 kilométerre fekvő Notthinghamben közben a hétvégén nyitó pubok igazolványt kérnek majd a látogatóktól, hogy kiszűrjék a Leicesterből érkezőket.

A helyi rendőrség pedig azt mondta: ha információt kapnak arról, hogy valakik mikrobusszal útnak indulnának a másik városból, hogy náluk mulatozzanak a hétvégén, akkor “felvilágosító módba kapcsolnak és beszélnek azokkal a személyekkel”.

A más országokban furcsának tartott kevésbé erélyes rendőri fellépés abból fakad, hogy a britek általában jogkövetők és a legtöbb ember számára az első lépcsőben adott figyelmeztetés is elég.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018