eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Bedeszkázzák az üzletek kirakatait New Yorkban 2020. június 1-jén. Május 25-én Minneapolisban egy rendőr három bajtársával együtt igazoltatás után, letartóztatás céljával földre teperte George Floyd 46 éves fekete bőrű férfit, majd percekig a nyakára térdelt. A férfi, aki csak annyit tudott kinyögni, hogy nem kap levegőt, később, a kórházban meghalt. Halála erőszakba torkolló tiltakozásokat váltott ki Minneapolisban és több amerikai nagyvárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Fittyet hánynak az amerikai tüntetők a kijárási tilalomra

További tömegtüntetések voltak az Egyesült Államokban egy fegyvertelen fekete férfi halála miatt, aki egy rendőri intézkedés során vesztette életét. Az amerikai védelmi minisztérium közben katonákat vezényelt a fővárosba és szigorították a kijárási tilalmakat is.

Ismét több tízezer ember tüntetett Amerikában a rendőri intézkedés során elhunyt George Floyd halála és a sokak hangulata szerint rasszizmus által motivált rendőri túlkapások miatt.

Több városban az emberek a kijárási tilalmakat megszegve vonultak az utcákra, de általában kevesebb volt az erőszak.

A fővárosban,

Washingtonban ugyanakkor a karhatalom ismét könnygázzal oszlatott,

az utcákon a rendőrök mellett katonák is megjelentek és helikopterek követték a Fehér Ház felé vonuló tüntetőket. A Pentagon közölte, hogy 1600 katonát vezényeltek a városba „megelőző intézkedésként” a Fort Bragg és Fort Drum támaszpontokról.

New York: este 8-tól kijárási tilalom

New York polgármesteri hivatala este 8-ra hozta előre a kijárási tilalmat a hét végéig. Ennek ellenére sokan az utcára vonultak és megállították a forgalmat. A Brooklynból Manhattan szigetre vezető hidat viszont eltorlaszolták a rendőrök, és így közel 1000 tüntető nem tudott átjutni.

Nagygyűlések voltak több más városban, Los Angelesben, Philadelphiában, Atlantában és Seattle-ben is. Houstonban a Floyd család 16 tagja csatlakozott a demonstrációhoz.

„Addig ne álljatok meg, amíg igazságot nem szolgáltattak a nagybátyámnak”

– mondta a halott férfi unokaöccse. A houstoni rendőrök a Twitteren közölték, hogy több, mint 200 embert tartóztattak le, akik az éjszaka folyamán bűncselekményeket követtek el, például kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőrséget.

Majd egy másik bejegyzésben igyekeztek árnyalni a képet: „a békés felvonulók számához képest nagyon kevés volt az őrizetbe vettek száma, és nem történt jelentős vagyoni kár vagy sebesülés”.

A Los Angeles-i egyetem közben azzal vádolta meg a helyi rendőröket, hogy szabadtéri előzetes gyűjtőfogháznak használta egyik stadionját a hétfői tüntetések idején, amikor a rendőrök buszokon szállították oda az őrizetbe vett személyeket, hogy feldolgozzák adataikat. A nyugati parti városban immár este 6-kor kezdődik a kijárási tilalom, és a rendőrök több autóst megállítottak az időpont után.

Egy hamisnak tűnő 20 dollárosért

Magát George Floydot azután állították meg a rendőrök, hogy egy kisboltból kihívták őket, mert gyanújuk szerint egy hamis 20 dollárossal próbált cigarettát venni. Az először kiérkező két rendőr pisztolyt fogott rá és kiszállásra kényszerítette egy kocsiból. Floyd megpróbált ellenállni, de megbilincselték.

Ezután más rendőrök is a helyszínre érkeztek, köztük Derek Chauvin, aki másokkal együtt megpróbálta betuszkolni a férfit egy rendőrkocsiba. A megbilincselt Floyd a földre zuhant és a rendőr ekkor térdelt a nyakára és közel 9 percig maradt így, amíg a férfi mozdulatlanná nem vált. Ezután vitték kórházba, ahol halottnak nyilvánították.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×