eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Donald Trump amerikai elnök felmutatja a Bibliát, amikor felkeresi a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők által megrongált Szent János-templomot a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. június 1-jén. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Bibliával a kezében üzent Trump

Folytatódtak a tiltakozások és rendbontások Amerikában George Floyd halála nyomán. Donald Trump elnök kilátásba helyezte, hogy a katonaság bevetésével teremt rendet.

Hétfőn több amerikai városban és külföldön is újabb tüntetéseket tartottak a rendőri túlkapások, illetve a rasszistának tartott amerikai rendőri fellépések miatt.

Az Egyesült Államokban hatalmas felháborodást váltott ki az a járókelő által felvett videó, amin az látszik, ahogy egy Minnesota városban intézkedő rendőr, Derek Chauvin közel 9 percen át térdel egy színesbőrű férfi, George Floyd nyakán.

Floyd utolsó szavai, hogy „nem tudok lélegezni” a tüntetések egyik szlogenjévé váltak.

Szakértői vizsgálat: Floydot megölték

Hétfőn egy megyei és egy a Floyd-család által fizetett független halottkémi vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a férfi halálának oka fulladás és így emberölés volt.

Derek Chauvin rendőrt közben letartóztatták és emberölés miatt vádat emeltek ellene, de a Floyd-család azt szeretné, hogy a vádat változtassák gyilkosságra.

Tiltakozás és oszlatás több amerikai városban

A hétfői tiltakozások idején New York állam-beli rendőrök közé hajtott egy terepjáró. Ketten megsérültek úgy, hogy egyiküket egy ideig maga alatt sodorta a kocsi. Közben ugyancsak Buffalo városban két tüntetőt meglőttek. Seattle városban néhány rendőr féltérdre ereszkedve fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel. Cincinnatiben a helyi TEK tartóztatta le a kijárási tilalmat megsértő tiltakozókat.

Chicagóban többszáz rendőr csapott össze köveket és más tárgyakat dobáló fiatalok csoportjával, akik a visszavonulás közben ablakokat zúztak be, miközben az elmúlt napokban gyújtogatások és fosztogatások is voltak. A helyi kormányzó a Nemzeti Gárda 600 tagját vezényelte az utcákra.

Washington, 2020. június 2.
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntető visszadob egy könnygázgránátot a rohamrendőrök közé a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. június 1-jén. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
MTI/EPA/Samuel Corum
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntető visszadob egy könnygázgránátot a rohamrendőrök közé a washingtoni Fehér Ház közelében MTI/EPA/Samuel Corum

Los Angelesben jobbára békésen zajlott le többezer ember tüntetése, New Yorkban azonban rendbontók többszáz fős, főleg fiatalokból álló csoportja vált ki egy hasonló tüntető tömegből, kirakatokat tört be és több üzletet kifosztott.

Könnygázzal oszlattak a Fehér Háznál, míg Trump rendteremtést ígért

A fővárosban, Washingtonban többszáz fős tömeg csapott össze a karhatalommal a Fehér Ház közelében, miközben Donald Trump elnök éppen beszédet mondott a lázongásokról. A plexipajzsos rendőrök könnygázt is bevetettek az oszlatás idején.

Trump arról beszélt, hogy honfitársait jogosan háborítja fel „George Floyd brutális halála”, de a beszéd nagy része a rendteremtésről szólt.

Azt mondta, hogy ő „a jog és a rend” elnöke,

és az amerikai hadsereg bevetésével fenyegetőzött, ha a helyi kormányzók és amerikai városok nem tudják megfékezni a tiltakozásokat a Nemzeti Gárda bevetésével.

Miközben az elnök a Rózsakertben beszélt áthallatszott a közeli Lafayette parkban folyó karhatalmi tisztogató akció zaja. A tüntetők visszaszorításában a katonai rendőrség is részt vett. Trump később átsétált a parkban található templomba és egy bibliával a kezében állt a fotoriporterek elé. A Szent János templom ablakait bedeszkázták, mert a hétvégén gyújtogatók okoztak kárt benne.

Trump korábbi beszédében „totális szégyennek” nevezte a washingtoni tiltakozásokat és közölte: „többezer, állig felfegyverzett katonát és rendőrt vezényel ki, hogy leállítsák a lázongást, a fosztogatásokat és a tulajdon pusztítását”.

Trump a lázongások szítói között említette a radikális baloldali Antifa-mozgalmat és terrorcselekménynek minősítette a washingtoni emlékhelyek megrongálását.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×