eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Már 48 órára jöhetnek át Magyarországra a szlovák állampolgárok

Csütörtöktől újabb enyhítés jön a szomszédban: 24 helyett 48 órára lehet elhagyni Szlovákiát anélkül, hogy negatív koronavírus-tesztet kellene felmutatni, vagy a hazatérés után karanténba kellene vonulni. Igor Matovič kormányfő bejelentését követően többen tervezik, hogy már a pünkösdi hétvégét Magyarországon töltik.

A rövid távú külföldi tartózkodás meghosszabbítása Magyarországra, Ausztriára, Csehországra, Lengyelországra, valamint Horvátországra, Szlovéniára, Németországra és Svájcra vonatkozik.

„48 óra alatt már lehetőség van az üzleti tárgyalások lebonyolítására, a távolabb élő családtagok meglátogatására, baráti találkozókra” – mondta Igor Matovič kormányfő. Hozzátette, hogy a szlovák fél tárgyal az érintett országokkal az állampolgárok szabad mozgásáról, azaz hogy a külföldi fél se követeljen negatív koronavírustesztet a szlovák állampolgároktól, és hogy a felsorolt országok állampolgárai is ugyanilyen előnyöket élvezzenek.

Erről Magyarországgal meg is egyeztek, ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette. "Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban" - részletezte a miniszter.

A szlovák miniszterelnök arról is beszámolt, hogy az intézkedések enyhítésének részeként a mozik, a színházak, a turisztikai információs központok és egyes szolgáltatások vasárnap is nyitva lehetnek, már nem kell ezen a napon kötelező fertőtlenítést végezni.

Szerdától rugalmasabb feltételek mellett működhetnek az éttermek, melyeknek lehetőségük lesz arra, hogy

zárt körű rendezvény esetén 22 óra után is nyitva tartsanak. Az éttermeknek ugyanakkor listázniuk kell a jelenlévőket.

Ha a vendégek valamelyikéről kiderül, hogy koronavírussal fertőzött, akkor a Közegészségügyi Hivatal értesíti a zárt körű rendezvény többi résztvevőjét, hogy így elejét vegyék a vírus továbbterjedésének.

Az üzletekben is lesz némi változás. A bolt- és vendéglőtulajdonosok holnaptól maguk választhatnak, hogy melyik feltételnek tesznek eleget az Igor Matovič által elmondottak közül. „Vagy azt garantálják, hogy 15 négyzetméterenként csak egy személy lesz a helyiségben, vagy hogy két méter távolságra lesznek egymástól az emberek, az éttermekben pedig az asztalok” – jelentette ki a kormányfő.

A szakértői tanács tagjai hangsúlyozták, hogy kedvező a járványügyi helyzet, és enyhíthetők az intézkedések, a lakosságot azonban arra kérik, legyenek továbbra is óvatosak és körültekintők. „Élvezzük az enyhítéseket, de vigyázzunk, nehogy újra előidézzük a járvány terjedését” – mondta Mária Avdičová epidemiológus.

Az edzőtermek csak az óvintézkedések enyhítésének ötödik fázisában, június 3-án nyithatnak ki,

immár úgy, hogy az öltözőket és a zuhanyzókat is használhatják a vendégek, akiknek szájmaszkot sem kell majd viselniük. A Fitensszközpontok Uniója beleegyezett a nyitás időpontjába, ugyanakkor szeretné, ha az állam anyagi segítséget nyújtana a számukra. Jövő szerdán már a beltéri sportlétesítmények és az uszodák is kinyithatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×