eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Sínen a brit vakcina klinikai kísérlete

Már tesztelik a britek koronavírus vakcináját. Oxfordi kutatók a náthát okozó vírus gyengített változatát és a a vírus fő fegyverének tartott fehérjéket előállító géneket fecskendeznek be a résztvevőkbe. Közben kormányszakértők azt mondták: akár az év végéig is fenn kell a társadalmi távolságtartás módszerét.

Az első brit Covid-19 vakcina klinikai kísérletben 510 egészséges önkéntes vesz részt. Életkoruk 18 és 55 év közötti és Nagy-Britannia több helyszínén tesztelik majd őket.

A fél éven át tartó kísérlet során a csoport fele kapja meg a vakcinát, míg a másik fele egy agyhártyagyulladás és vérmérgezés elleni oltóanyagot.

Sarah Gilbert professzor, az Oxfordi Egyetem vakcinológusa és a kísérlet vezetője azt mondta:

"nincs 100 százalékos garancia arra, hogy működni fog az oltóanyag, de jók az esélyek".

Az Oxfordi Egyetem kutatói által kidolgozott vakcinát csimpánzokból származó közönséges náthavírusból állították elő. Az úgynevezett adenovírust genetikailag módosították, hogy ne tudja újratermelni magát az emberi sejtekben.

Cél: kiiktatni a koronavírus fő fegyverét

Ebbe a „hordozóeszközbe” csomagolták azokat a géneket, amelyek a koronavírus „tüskéje”, az úgynevezett s-fehérje előállításában segédkeznek. Az s-fehérje az, amely az emberi sejtek receptorait megtalálva elősegíti a vírus kapcsolódását, majd bejutását a sejtekbe és ennek nyomán tud elterjedni a fertőzés.

A brit teszt-vakcina úgy lép fel a Covid-19-et okozó vírus ellen, hogy elősegíti, hogy antitestek tapadjanak az s-fehérjékhez. Ennek nyomán az immunrendszer megtalálja és elpusztítja a vírust.

Gilbert és csapata január közepén kezdte tervezni a vakcinát, amikor elérhetővé vált az új típusú koronavírus genetikai kódja.

A brit kormány "mindent feltesz" a vakcinafejlesztésre

A klinikai kísérletet bejelentő Matt Hancock brit egészségügyi miniszter arról beszélt, roppant büszke, hogy brit kutatók kezdik meg a tesztelést, és hogy a kormány „mindent beleönt abba”, hogy az országban dolgozzák ki a vakcinát és hogy „emberileg a lehető leghamarabb” oltóanyaghoz tudják juttatni a brit lakosságot.

Gilbert professzor elmondta: reménykedik abban, hogy gyorsan tudnak haladni. Az első fázisban május közepéig akarják beoltani a Covid-19 betegségen át nem esett önkénteseket. Ezt követően kiterjesztik a kísérletben résztvevők felső korhatárát 70 évre. A harmadik fázisban pedig már ötezer emberen tesztelik majd az oltóanyagot.

„A legoptimistább forgatókönyv szerint őszre meglesznek az eredmények a vakcina hatásosságáról és megkezdődhet a tömeggyártás”.

Hozzátette, hogy mindez attól is függ, mennyire terjed majd tovább a vírus a brit lakosságban a nyáron, ezért arra is gondolnak, hogy más országokban indítsanak klinikai kísérleteket. A nemzetközi tapasztalatok megosztása nagyon fontos – hangoztatta.

Az oxfordi csapat mellett a rivális londoni Imperial College is hamarosan tesztelni kezdi saját vakcináját.

Tisztifőorvos: akár az év végéig tartani kell a távolságot

Közben Chris Whitty, a brit tiszti főorvos azt mondta: szerinte nagyon kicsi az esélye, hogy már az idén elérhető lesz a vakcina, ezért realistának kell lenni és valószínűleg az év végéig fent kell tartani a „társadalmi távolságtartás” gyakorlatát.

A nyitásra váró brit bárok és pubok szervezetének egyik képviselője azt mondta: nehéz elképzelni, hogyan tudnák így gazdaságosan üzemeltetni a szórakozóhelyeket és akkor már inkább jobb zárva maradni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×