eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Köztisztasági dolgozó fertőtleníti a kerítést a kirgiz parlament előtt Biskekben 2020. március 26-án. Kirgizisztán veszélyhelyzetet hirdetett, miután az országban 44 embernél kimutatták a koronavírus-fertőzést.
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

ENSZ-segélyprogram kell, mert extra járványokat hozhat a Covid-19

„Vírusmentesítési akciótervet” indított el az ENSZ. A világszervezet szerint a Covid-19 fertőzés „az egész emberiséget fenyegeti”, mert más betegségek is felüthetik a fejüket, különösen a világ szegényebb részein. A fellépés világgazdasági érdek is.

Kétmilliárd dollár humanitárius segélyre van szüksége a szegényebb országoknak a koronavírus-világjárvány elleni harcra – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, amikor szerdán beindította az erről szóló kampányt.

A világszervezet főnöke szerint a föld legtöbb országában elterjedt vírus az egész emberiséget veszélyezteti. „Létfontosságú a nemzetközi szolidaritás. Az egyes országok válaszai nem lesznek elegendőek”.

A héten már meghaladta a 22 ezret a Covid-19 betegség összes áldozatának száma.

„Ha a világ nem fog össze, akkor milliók halhatnak meg”

– figyelmeztetett Guterres.

Az ENSZ-főtitkár hétfőn levelet írt a világ 20 vezető gazdasága állam- és kormányfőinek. Ebben a „háborús időket idéző”, több billió dolláros gazdaság-élénkítő csomagot sürgetett a fejlődő államok megsegítésére.

Miért kell pénzt adni a szegényebb országoknak?

Ha a program megkapja a teljes finanszírozást, akkor sok életet megment. Emellett laboratórium teszt-felszereléssel fegyverzi fel a humanitárius ügynökségeket és civilszervezeteket.

Guterres azzal érvel, hogy az általa kért 2 milliárd dollár eltörpül az amerikai Kongresszus csütörtök éjszaka jóváhagyott 2 ezer milliárd dolláros gazdasági csomagja mellett.

Az ENSZ rendkívüli segélyprogramját az április és december közötti időszakra tervezték, ami azt sugallja, hogy a világszervezet szerint nem múlik el gyorsan az egészségügyi válság.

Guterres emellett sürgette, hogy a donor államok kezeljék külön a mostani felhívástól és tartsák fenn az évente 100 millió embert támogató segélyprogramokat.

Máskülönben a koronavírus-pandémia más betegségek, például a kolera vagy a kanyaró-járványok kitöréséhez és éhezéshez vezethet.

Az ENSZ egy 80 oldalas programleírást is kiadott – ebben az olvasható, hogy az ENSZ-ügynökségek közvetlenül helyi civilszervezetekkel működnek majd együtt.

Két forgatókönyv a járvány alakulásáról

A terv 20 frontországot említ, köztük Afganisztánt, Líbiát, Szíriát, Dél-Szudánt, Jement, Ukrajnát, Venezuelát és a Közép-Afrikai Köztársaságot. Iránt és Észak-Koreát is említik, és két forgatókönyvet látnak a járvány alakulására.

Az első szerint viszonylag hamar megfékezik a járványt és annak terjedése 3-4 hónap alatt lelassul. Ennek nyomán viszonylag gyorsan talpra állnak a gazdaságok és az egészségügyi rendszerek.

A második forgatókönyv szerint azonban a világjárvány gyorsan elterjed a szegényebb afrikai, ázsiai és dél-amerikai államokban is. „Ennek nyomán tovább lesznek zárva a határok, korlátozva lesz a mozgás, ami még inkább hozzájárul a globális gazdaság lassulásához” – mondja az ENSZ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a  magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Megérkezett a magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Bő másfél órával a 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt megérkezett a magyar válogatott a kölni stadionba. Vonulnak a szurkolók a központból a stadion felé.

Most Ukrajnának is jól jönne, ha jönne a gáz az orosz-ukrán vezetéken

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán az EU egy sor szankciót hozott Moszkvával szemben, de nem tiltotta meg a földgázexportot, amit néhány ország ki is használ. Az év végén azonban lejár az Ukrajnán keresztül haladó tranzitot szabályozó szerződés, de európai illetékesek arról tárgyalnak, hogyan lehetne fenntartani a szállításokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×