eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma
Emmanuel Macron francia elnök az első világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának 101. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a diadalívnél, Párizsban 2019. november 11-én. 101 évvel ezelőtt az antanthatalmak, vagyis Nagy-Britannia és Franciaország, valamint a Német Birodalom képviselői beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. Hivatalosan ezt tekintik az első világháború végének.
Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin

Két hónapig lesz egészségügyi rendkívüli állapot Franciaországban

Az állampolgárok jogainak komoly korlátozását teszi lehetővé a koronavírus-járvány idejére a két hónapra szóló „egészségügyi rendkívüli állapot” bevezetéséről szóló törvény, melyet vasárnap fogadott el a francia parlament. Mindeközben egy európai kutatás keretében vizsgálják, hogy lehet-e klorokinnal kezelni a koronavírusos betegeket.

Két hónapra szóló, széleskörű felhatalmazást ad a kormánynak és az eddiginél gyorsabb reagálást tesz lehetővé a hatóságok számára a egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény.

A francia kormány hétfőtől, a törvényszöveg szerint - „ameddig arra szükség lesz” -, korlátozhatja a szabad mozgáshoz, a gyülekezéshez vagy éppen a vállalkozáshoz való jogokat, rekvirálhat, és olyan rendeleteket hozhat, melyek „az egészségügyi katasztrófa” elleni küzdelmet szolgálják.

E rendeletek lehetővé tehetik például, hogy ideiglenes jelleggel egyes törvényi szabályozásoktól, például a munka törvénykönyve által előírtaktól eltérjenek, vagy hogy szükség esetén a kormány szabályozza egyes alapvető termékek árát.

A jogszabály jelentősen szigorított a bevezetett, illetve ezentúl bevezetendő kijárási korlátozások, tilalmak megszegőit sújtó büntetési tételeken is.

Az egyszeri szabálysértés 135 euróba kerül, de akit tizenöt napon belül másodszor is tetten érnek, annak már 1500 eurója bánja, ami mai árfolyamon 500 ezer forintnak felel meg.

Ha pedig valakit harminc napon belül négyszer kapnak szabálysértésen, azt 3700 eurós pénzbírságra és hat hónap börtönbüntetésre ítélhetik.

A törvényből világosan kiolvasható, hogy a kormány az egy hete bevezetett 15 napos kijárási korlátozások meghosszabítását, illetve szigorítását tervezi. Erre utalt két napja az egészségügyi miniszter mondván, ha négy hétre lesz szükség, akkor négy hétig tartanak majd a korlátozások. De egyes értesülések szerint az egyelőre meglehetősen laza karantén akár két hónapig is eltarthat.

Ráadásul az intézkedések tovább szigorodhatnak, az elmúlt napokban ugyanis tucatnyi településen a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el este tíz és reggel öt óra között, és hasonlóan cselekedett az egyik déli megye prefektusa is. Elemzők szerint ez egyre inkább egy országos szintű intézkedés bevezetését vetíti előre.

A fertőzés továbbra is erőteljesen terjed Franciaországban, a korábbi keleti régió mellett immár Párizs és környéke számít a legérintettebb területnek. A vírus a hatóságokat sem kíméli,

szakszervezeti források szerint jelenleg ötezer rendőr van karanténban országszerte.

Biztató fejlemény, hogy egy a francia állami egészségügyi kutatóintézetnél zajló, további hat országra kiterjedő vizsgálat keretében négy másik gyógyszer mellett immár azt is vizsgálják, hogy lehet-e az eredetileg malária ellen használt klorokinnal kezelni a koronavírusos betegeket.

A Discovery nevet viselő, összesen 3200 beteget érintő programban Franciaország mellett Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország és Németország vesz részt.

A francia egészségügyi miniszter azt mondta, amennyiben bebizonyosodik, hogy a klorokin hatékony a koronavírus fertőzés ellen, úgy azt azonnal alkalmazni fogják. Szerinte

két hét múlva elkészülhetnek az első konszolidált eredmények az ügyben.

A malária elleni, ráadásul nem drága gyógyszer alkalmazását néhány hete egy Mareseille-ben dolgozó, szakmájában nemzetközileg is ismert francia orvosprofesszor, Didier Raoult javasolta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×