eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot visel egy vásárló egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Daniel Dal Zennaro

Olasz adatok: tünetmentes a fertőzöttek közel fele

A teszteredmények szerint az új típusú koronavírus-fertőzöttek közel felénél „minimális vagy semmilyen” tünet nem jelentkezik. Közben a hatóságok figyelmeztették a fiatalokat: tartsák be az előírásokat, és ne gyülekezzenek!

Az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai azt mutatják, hogy az új típusú koronavírus-fertőzöttek egytizede teljesen tünetmentes, míg 45 százalékuk esetében csak enyhe tünetek jelentkeznek.

Az adatok szerint a fertőzések 22 százaléka sújtja a 22 és 50 év közötti korcsoportot.

A hírt felkapták szakértők. Dr Muge Cevik, a skóciai St Andrews Egyetem virológusa azt írta a Twitteren, hogy az adat megerősíti: a COVID-19

„nem az idősek betegsége... Minden korcsoport terjeszti a fertőzést. Különösen azok járulnak hozzá a járványhoz, akiknél minimális tünetek jelentkeznek és jól érzik magukat”.

Felgyógyult egy 100 éves ember

Valószínűleg kivételes esetről van szó, de az orvos szavaira rímelt, hogy a kínai Vuhan városában gyógyultnak minősítettek egy 100 éves, Alzheimer-kórban szenvedő férfit, aki két hete került kórházba koronavírus fertőzéssel.

Visszatérve Olaszországra, a vasárnapi 100 halálesethez képest szerdán hajnalban már 500 körül járt a COVID-19-hez kapcsolható elhalálozások száma és több, mint 9100 fertőzöttet tartottak nyilván. Ezzel Olaszország a második legfertőzöttebb ország a világon Kína után.

A fiatalok buliznának - a hatalom nem engedi

Giuseppe Conte miniszterelnök kedden jelentette be, hogy szigorú közlekedési és egyéb korlátozásokat vezetnek be Itália teljes területén azért, hogy lassítsák a járvány terjedését.

Conte bírálta azokat a fiatalokat, akik a február 21-i közegészségügyi szükségállapot-bejelentés ellenére estén tömegesen összegyűlnek.

„Nem engedhetjük meg, hogy folytatódjon ez az éjszakai élet” – mondta ki a fiatalok számára nehezen emészthető szavakat.

Figyelmeztette a fiatalokat az egészségügyi ajánlások betartására a Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, Silvio Brusaferro is.

Sötét képet festenek az olasz orvosok

Egyes olasz orvosok háborús helyzethez hasonlították a mostani állapotokat, mert nekik kell eldönteniük melyek azok a betegek, akik kórházi ágyhoz juthatnak a túlterhelt rendszerben.

A milánói Sacco kórház fertőző betegségek osztályát vezető főorvos, Dr Massimo Galli sötét képet festett a jövőről:

„Sajnos még csak az elején tartunk”

– mondta.

Közben a bevezetett látogatási korlátozások miatt zavargások törtek ki olasz börtönökben. Bár sok helyen megfékezték a rendbontókat, kedden még 10 börtönben tartott a lázadás, amelynek nyomán 12 elítélt vesztette életét.

A Reuters jelentése szerint a legtöbben kábítószer-túladagolásban haltak meg, miután a rabok megrohamozták és kifosztották a börtönklinikákat. Hétfőn 50 elítélt szökött meg Foggia város börtönéből és keddre csak 22-t sikerült ismét elfogni. Tudósítók megjegyzik: az olasz börtönök különösen túlzsúfoltak: több, mint 61 ezer elítéltet tartanak bennük fogva, ami 10 ezer fővel több, mint amire tervezték azokat.

Közben a drákói olasz intézkedések nyomán betiltották a tömegrendezvényeket, bezárták a mozikat és korlátozták az országon belüli utazásokat is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×