eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zárva tartó étterem Nápolyban 2020. március 10-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig 631 ember halt meg Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Magyar diáklány: ijesztő feladatnak tűnik hazajutni Olaszországból

Rengeteg külföldi próbál hazajutni a lezárt Olaszországból – mondta az InfoRádiónak Lágler Júlia, a Műszaki Egyetem hallgatója, aki Erasmus-programban tanult a salernói egyetemen. A fiatal lány Rómában próbált feljutni egy Budapestre induló repülőgépre. Az országból egyébként szinte lehetetlenség kijutni, a repülő, busz és vonatközlekedést is leállították – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Mint ismert, az olasz kormány március 9-én rendelte el az ország teljes lezárását, ezt követően jelezte e-mailben a salernói egyetem is a hallgatóinak, hogy április 3-ig szünetel az oktatás, ezen felül azonban semmiféle tájékoztatást nem adtak a diákoknak – mondta Lágler Júlia az InfoRádiónak, megjegyezve, hogy szerencsére a kint tanuló többi magyar diáktársával meg tudják osztani a tapasztalataikat. A magyar lány ezt követően döntött úgy egy szaktársával közösen, hogy minimum az említett egy hónapra hazatérnek Magyarországra.

A diáklány elmondása szerint nemcsak a légitársaságok járatai nem közlekednek, hanem a vonatokat és a buszokat is leállították. Bár a hírek arról szóltak, hogy a Ryanair és a Wizzair kivonul Olaszországból, amit a szerda délelőtt a római konzul is megerősített, a lányok egy 17 óra 50 perckor induló Ryanair-géppel próbáltak hazajutni, amely a tervek szerint Budapesten landolna.

Lágler Júliát egyébként Nápolyban érte a hír a zárlatról, este pedig már kihalt utcákkal és üres éttermekkel találták magukat szembe Dél-Olaszország legnagyobb városában. Az egyik kávézóban szét is ültették a társaságukat, hogy ne legyenek egymáshoz egy méternél közelebb. A boltok viszont nincsenek kifosztva, de miután az egyméteres követési távolság szabályát nagyon komolyan veszik már a helyiek, így egy-egy üzletnél kígyózó sorok láthatók.

A repülőtér bejáratánál mindenki beszállókártyáját ellenőrzik, azonban szemlátomást minden logika nélkül engedik be az embereket, vagy küldik el, tette hozzá a diáklány, aki szerint

a legijesztőbb, hogy azt mondják az embernek, hogy utazzon haza, közben pedig nem indul semmilyen járat, így nincs rá lehetőség.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×