eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Gyors kormányalakítás a célja a szlovák választás győztesének

Mielőbbi kormányalakítást akar, alkotmányos többséget szeretne és négyéves kormányzással számol Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet arató jobboldali mozgalom, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke.

Matovic, akinek pártja a nem hivatalos végeredmények szerint a voksok 25 százalékát szerezte meg, kijelentette, hogy mindkét céljukat sikerült elérni. Az egyik az volt, hogy megdöntsék a leköszönő kormánypárt, az Irány "maffiáját", a másik pedig, hogy szavazatokat vegyenek el a radikális Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárttól (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko).

Matovic jelezte, hogy

bár kevesebb partnerrel is kormányt tud alakítani, minden "demokratikus erőt" megszólít,

mert alkotmányos (háromötödös) többséget akar a 150 fős pozsonyi parlamentben, mivel az igazságszolgáltatás "megtisztítására" készül. Kijelentette: mihamarabbi kormányalakítást akar, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kabinetje stabil legyen és végigkormányozza a következő négy évet.

Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke, a választáson 18,29 százalékkal második helyet szerző, Robert Fico vezette párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) listavezetője az eredményre reagálva azt mondta: a pártban "felelősségteljes változásoknak" kell történniük, és ezért

a párt következő közgyűlésén az egész vezetésnek fel kellene ajánlania távozását.

Boris Kollár, a 8,24 százalékkal harmadik helyezett jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) elnöke azt mondta: partnereik mindig is számíthattak a velük kötött egyezségekre, de elsődlegesen a választóiknak tett ígéreteiket akarják betartani. "Ha Igor (Matovic) jó menyasszonynak gondol minket, akkor meg fog találni" - fogalmazott Kollár az esetleges kormányzati szerepvállalásukkal kapcsolatban.

A 8,1 százalékos támogatottsággal negyedik helyen befutó, önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) elnöke, Marián Kotleba szűkszavúan reagált. Gratulált a győztes Igor Matovicnak, saját eredményükről pedig azt mondta, az "az ellenük folytatott hatalmas ellenkampány" tükrében jó eredmény, és minden parlamenti párttal hajlandóak tárgyalni.

A leadott voksok 6,96 százalékával az ötödik helyet szerezte meg a két új, parlamenten kívüli liberális párt - a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) - koalíciója, de ezzel nem jutott be a parlamentbe, mert a törvények értelmében a pártszövetségek esetében 7 százalék a bejutási küszöb. Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke röviden csak annyit mondott, elgondolkoznak a hogyan továbbról, de tovább küzdenek az általuk megálmodott Szlovákiáért.

A főként a nagyobb városokban népszerű liberális tandem valós eredménye sokaknak meglepetés lehet, mivel a tavalyi európai parlamenti választást megnyerte, és néhány hónapja még mostani eredményük kétszeresére mérték őket, így a szlovák sajtó túlnyomó része is őket pozícionálta a kormányváltó erőnek.

Négy évvel ezelőtti eredményük felét megszerezve, a hatodik helyen, 6,22 százalékkal jutott be a parlamentbe Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). A SaS elnöke meglepetésnek nevezte az eredményüket, rámutatva, ennél jobbra számított. Ugyanakkor azonnal támogatásáról biztosította a győztes Igor Matovicot, akinek, mint mondta, "a parlamentben biztos támasza lesz az SaS."

Ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,77 százalékát szerezte meg. A látványelemeiben a legerősebb kampányt folytató párt elnöke, akik a felmérések alapján nagyobb támogatottságra számíthatott, érdemben nem kommentálta a tényleges eredményt. Fontosnak minősítette azonban, hogy "sikerült legyőzni a gonosz kormányát", és kijelentette, "jó jelzés" a világ felé, hogy sikerült visszaszorítani a "szélsőségeseket".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×