eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Gyors kormányalakítás a célja a szlovák választás győztesének

Mielőbbi kormányalakítást akar, alkotmányos többséget szeretne és négyéves kormányzással számol Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet arató jobboldali mozgalom, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke.

Matovic, akinek pártja a nem hivatalos végeredmények szerint a voksok 25 százalékát szerezte meg, kijelentette, hogy mindkét céljukat sikerült elérni. Az egyik az volt, hogy megdöntsék a leköszönő kormánypárt, az Irány "maffiáját", a másik pedig, hogy szavazatokat vegyenek el a radikális Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárttól (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko).

Matovic jelezte, hogy

bár kevesebb partnerrel is kormányt tud alakítani, minden "demokratikus erőt" megszólít,

mert alkotmányos (háromötödös) többséget akar a 150 fős pozsonyi parlamentben, mivel az igazságszolgáltatás "megtisztítására" készül. Kijelentette: mihamarabbi kormányalakítást akar, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kabinetje stabil legyen és végigkormányozza a következő négy évet.

Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke, a választáson 18,29 százalékkal második helyet szerző, Robert Fico vezette párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) listavezetője az eredményre reagálva azt mondta: a pártban "felelősségteljes változásoknak" kell történniük, és ezért

a párt következő közgyűlésén az egész vezetésnek fel kellene ajánlania távozását.

Boris Kollár, a 8,24 százalékkal harmadik helyezett jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) elnöke azt mondta: partnereik mindig is számíthattak a velük kötött egyezségekre, de elsődlegesen a választóiknak tett ígéreteiket akarják betartani. "Ha Igor (Matovic) jó menyasszonynak gondol minket, akkor meg fog találni" - fogalmazott Kollár az esetleges kormányzati szerepvállalásukkal kapcsolatban.

A 8,1 százalékos támogatottsággal negyedik helyen befutó, önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) elnöke, Marián Kotleba szűkszavúan reagált. Gratulált a győztes Igor Matovicnak, saját eredményükről pedig azt mondta, az "az ellenük folytatott hatalmas ellenkampány" tükrében jó eredmény, és minden parlamenti párttal hajlandóak tárgyalni.

A leadott voksok 6,96 százalékával az ötödik helyet szerezte meg a két új, parlamenten kívüli liberális párt - a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) - koalíciója, de ezzel nem jutott be a parlamentbe, mert a törvények értelmében a pártszövetségek esetében 7 százalék a bejutási küszöb. Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke röviden csak annyit mondott, elgondolkoznak a hogyan továbbról, de tovább küzdenek az általuk megálmodott Szlovákiáért.

A főként a nagyobb városokban népszerű liberális tandem valós eredménye sokaknak meglepetés lehet, mivel a tavalyi európai parlamenti választást megnyerte, és néhány hónapja még mostani eredményük kétszeresére mérték őket, így a szlovák sajtó túlnyomó része is őket pozícionálta a kormányváltó erőnek.

Négy évvel ezelőtti eredményük felét megszerezve, a hatodik helyen, 6,22 százalékkal jutott be a parlamentbe Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). A SaS elnöke meglepetésnek nevezte az eredményüket, rámutatva, ennél jobbra számított. Ugyanakkor azonnal támogatásáról biztosította a győztes Igor Matovicot, akinek, mint mondta, "a parlamentben biztos támasza lesz az SaS."

Ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,77 százalékát szerezte meg. A látványelemeiben a legerősebb kampányt folytató párt elnöke, akik a felmérések alapján nagyobb támogatottságra számíthatott, érdemben nem kommentálta a tényleges eredményt. Fontosnak minősítette azonban, hogy "sikerült legyőzni a gonosz kormányát", és kijelentette, "jó jelzés" a világ felé, hogy sikerült visszaszorítani a "szélsőségeseket".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×