eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Védőöltözetet viselő ápolók vizsgálják az egyik beteget a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyének, Vuhannak az egyik kórházában 2020. február 29-én. Kínában a legfrissebb adatok szerint eddig 79 ezer 824-en fertőződtek meg bizonyosan a koronavírustól és 2870-en haltak bele, de már több mint 40 ezren felgyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina/Cseng Jüan

Koronavírus - Újabb fertőzések a briteknél, betiltott tömegrendezvények több országban

Nagy-Britanniában vasárnap további 13 koronavírus esetről számoltak be a hatóságok. A britek, másokhoz hasonlóan a tömegrendezvények betiltására készülnek. Az Egyesült Államokban közben immár áldozatot követelt a vírus – az egyik fertőzött meghalt.

Tizenkét angliai és egy skóciai fertőzést ismertek el a hétvégén a britek – a skóciai lakos nemrég tért vissza Olaszországból és valószínűleg ott betegedett meg. Az angliai esetek közül három ember az ország első vírusgazdájától kaphatta el a COVID-19-et - közölte a BBC.

A többi fertőzött egyike viszont – aggasztó módon – nem járt veszélyesnek tartott helyen, így külföldön sem és nem volt világos, hogyan került kapcsolatba a vírussal. A többiek közül hatan Olaszország, ketten Irán fertőzött térségeiben jártak.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány egyelőre megpróbálja fékezni a vírus terjedését, a rendkívüli intézkedések listáját, benne a tömegrendezvények tilalmával, a héten publikálják. A „megfékezés” része a fertőzöttek izolálása és a velük kapcsolatba kerültek felderítése.

Hancock a BBC-nek adott interjújában ugyanakkor azt sem volt hajlandó kizárni, hogy Kínához hasonlóan egész városokat izoláljanak.

„Ennek hatalmas gazdasági hatása lehet,

de biztosítani kell, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon, ha szükség van rá. Most még abban reménykedünk, hogy elkerülhetjük ezt a lehetőséget” – mondta. Az interjú után néhány órával jött a hír, hogy megugrott a brit fertőzések száma.

Közben az Egyesült Államokban megvan a vírus első halálos áldozata, egy Washington állam-beli, 50-es férfi. Az államban a fertőzötteket egy idősek otthonával kötötték össze, ahol több bentlakónál is megjelentek a COVID-19 tünetei. Az országban több mint ötven a fertőzöttek száma, de a legutóbbi 4 esetben olyanok betegedtek meg, akik nem voltak külföldön és nem érintkeztek betegekkel.

Mike Pence amerikai alelnök arra figyelmeztetett, hogy további halálesetek várhatók. Trump elnök és más illetékesek felhívták honfitársaikat, hogy ne utazzanak fertőzött térségekbe. Emellett szigorúbban ellenőrzik az Olaszországból és Dél-Koreából érkezett utazókat.

Az iráni állampolgárok utazási tilalmát kiegészítették azzal, hogy nem léphet be az Egyesült Államokba egyetlen külföldi sem, aki az elmúlt 14 napban Iránban járt. Korlátozzák a Mexikóba történő utazást.

A közép-amerikai Ecuador szombaton közölte, hogy megjelent az országban a fertőzés. Mexikó négy esetet jelentett – olyan utazóknál, akik Olaszországban jártak. Brazília második elismert fertőzöttje is nemrég tért vissza Itáliából.

Franciaországban – ahol 16 újabb esetet fedeztek fel – betiltják az ötezer fősnél nagyobb létszámú rendezvényeket. Svájcban is legfeljebb ezer embert engednek összegyűlni.

Az új koronavírus a leginkább Olaszországot sújtja Európában – immár második hete vannak zárva az iskolák és az egyetemek a leginkább érintett három északi tartományban, a járvány újabb recesszióba taszíthatja az olasz gazdaságot.

Közben Irán 5 új esetet ismert el a hétvégén – egy parlamenti képviselő belehalt a fertőzésbe, és több magas rangú illetékes is a fertőzöttek között van. A vírus megjelent a Közel-Kelet több más országában is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×