eur:
389.11
usd:
357.46
bux:
73271.37
2024. július 22. hétfő Magdolna
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró egyik utasa kinéz az őket szállító busz ablakán, amikor a 14 napos karantént követően elhagyják a kikötőt 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, ők továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Koronavírus – nem bízza a véletlenre az északi szomszéd

Szlovákiában eddig összesen 48 mintát vételeztek a koronavírussal összefüggésben, a tesztek eredménye minden esetben negatív volt. Erről az ország egészségügyi minisztériuma tájékoztatott, kiemelve, hogy a COVID-19 megjelölésű betegség előfordulását Szlovákiában eddig nem igazolták, de az ország kész felvenni a harcot a fertőzés ellen.

A szlovák egészségügyi minisztérium a közegészségügyi hivatallal együttműködve figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és szükség esetén kész más tárcákkal együtt végrehajtani a szükséges intézkedéseket – tájékoztatott az egészségügyi tárca a közösségi hálón, hozzátéve: néhány kiválasztott kórházban, határátkelőhelyen és a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtéren is gyakorlatoztak a koronavírussal összefüggésben.

Szlovákiában február 3-a óta adottak a betegség laboratóriumi diagnosztikájának feltételei. A teszteket a közegészségügyi hivatalon belül létesített influenzaközpontban végzik el. Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a laboratóriumi vizsgálatok eredményei így jóval előbb ismertté válnak, mintha továbbra is Berlinbe kellene küldeni a mintákat, ahonnan csak 48 óra elteltével küldtek eredményt. A főorvos hozzátette: a közegészségügyi hivatal továbbra is együttműködik a berlini orvosi egyetem virológiai intézetével. Amennyiben pozitív mintát találnak, azt tovább küldik felülvizsgálatra a berlini laboratóriumba.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő és megbízott egészségügyi miniszter utasítására a tárca

400 ezer eurót bocsát a közegészségügyi hivatal rendelkezésére, amelyet újabb laboratóriumi felszerelések beszerzésére költhet.

A miniszterelnök egyébként maga is kórházban van. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka ugyanis légzési nehézségekkel és magas lázzal került a pozsonyi Szent Mihály Kórházba. Vasárnap délelőtt Facebook-bejegyzésben közölte, hogy az elmúlt két hétben már küzdött a fertőzéssel, de igyekezett tovább dolgozni. Pénteken még Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az Európai Unió költségvetéséről szóló tárgyaláson, szombaton azonban már kórházba került. Pellegrini leszögezte, hogy esetében

nincs szó koronavírus gyanújáról.

Az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolására az egészszégügyi tárca és a közegészségügyi hivatal egy telefonközpontot is létesített, amely az egész országból hívható. A kilenc telefonvonal dolgozói a hét minden napján, napi 24 órában tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, illetve tanácsokkal látják el azokat, akik a koronavírus-fertőzés által sújtott területen tartózkodnak, vagy innen tértek haza.

A szlovák külügyminisztérium azt javasolja, hogy a külföldre utazó állampolgárok regisztráltassák magukat a tárca honlapján, vagy az erre a célra létrehozott mobilalkalmazás segítségével. A szolgáltatás ingyenes.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ukrajna, Izrael, bevándorlás – Mit gondol Kamala Harris a világ legégetőbb kérdéseiről?

Ukrajna, Izrael, bevándorlás – Mit gondol Kamala Harris a világ legégetőbb kérdéseiről?

Bár még nincs végleges döntés azzal kapcsolatosan, hogy Kamala Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje Joe Biden tegnapi visszalépése után, minden jel arra mutat, hogy ő most a legesélyesebb a posztra. Így tehát megvan az esélye annak, hogy ha legyőzi Donald Trumpot 2024 novemberében, Kamala Harris lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az új elnöknek kül- és belpolitikában is komoly krízisekkel kell szembenéznie: ilyen az ukrajnai háború, a gázai háború, a bevándorlás vagy éppen a fegyvertartás kérdése. Összeszedtük, mit gondol Harris ezekről a fontos témákról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×