eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró egyik utasa kinéz az őket szállító busz ablakán, amikor a 14 napos karantént követően elhagyják a kikötőt 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, ők továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Koronavírus – nem bízza a véletlenre az északi szomszéd

Szlovákiában eddig összesen 48 mintát vételeztek a koronavírussal összefüggésben, a tesztek eredménye minden esetben negatív volt. Erről az ország egészségügyi minisztériuma tájékoztatott, kiemelve, hogy a COVID-19 megjelölésű betegség előfordulását Szlovákiában eddig nem igazolták, de az ország kész felvenni a harcot a fertőzés ellen.

A szlovák egészségügyi minisztérium a közegészségügyi hivatallal együttműködve figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és szükség esetén kész más tárcákkal együtt végrehajtani a szükséges intézkedéseket – tájékoztatott az egészségügyi tárca a közösségi hálón, hozzátéve: néhány kiválasztott kórházban, határátkelőhelyen és a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtéren is gyakorlatoztak a koronavírussal összefüggésben.

Szlovákiában február 3-a óta adottak a betegség laboratóriumi diagnosztikájának feltételei. A teszteket a közegészségügyi hivatalon belül létesített influenzaközpontban végzik el. Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a laboratóriumi vizsgálatok eredményei így jóval előbb ismertté válnak, mintha továbbra is Berlinbe kellene küldeni a mintákat, ahonnan csak 48 óra elteltével küldtek eredményt. A főorvos hozzátette: a közegészségügyi hivatal továbbra is együttműködik a berlini orvosi egyetem virológiai intézetével. Amennyiben pozitív mintát találnak, azt tovább küldik felülvizsgálatra a berlini laboratóriumba.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő és megbízott egészségügyi miniszter utasítására a tárca

400 ezer eurót bocsát a közegészségügyi hivatal rendelkezésére, amelyet újabb laboratóriumi felszerelések beszerzésére költhet.

A miniszterelnök egyébként maga is kórházban van. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka ugyanis légzési nehézségekkel és magas lázzal került a pozsonyi Szent Mihály Kórházba. Vasárnap délelőtt Facebook-bejegyzésben közölte, hogy az elmúlt két hétben már küzdött a fertőzéssel, de igyekezett tovább dolgozni. Pénteken még Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az Európai Unió költségvetéséről szóló tárgyaláson, szombaton azonban már kórházba került. Pellegrini leszögezte, hogy esetében

nincs szó koronavírus gyanújáról.

Az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolására az egészszégügyi tárca és a közegészségügyi hivatal egy telefonközpontot is létesített, amely az egész országból hívható. A kilenc telefonvonal dolgozói a hét minden napján, napi 24 órában tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, illetve tanácsokkal látják el azokat, akik a koronavírus-fertőzés által sújtott területen tartózkodnak, vagy innen tértek haza.

A szlovák külügyminisztérium azt javasolja, hogy a külföldre utazó állampolgárok regisztráltassák magukat a tárca honlapján, vagy az erre a célra létrehozott mobilalkalmazás segítségével. A szolgáltatás ingyenes.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×