INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

davosi fórum

klímaváltozás

donald trump

greta thunberg

Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista (k)  beszédet tart a klímaváltozás elleni intézkedéseket követelő Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom demonstrációján a svájci Lausanne-ban 2020. január 17-én.

Megfagyott a klíma Donald Trump és Greta Thunberg körül

A klímaváltozás tagadásával vádolt Donald Trump és az eddigi fellépést haszontalannak tartó aktivista, Greta Thunberg újra üzentek egymásnak, bár kerülték a közvetlen találkozást.

Talán távolabb már nem is lehetnének egymástól a világ állapotáról évente meditálgató elitrendezvény, a Davosi Világgazdasági Fórum két sztárvendégének megoldási javaslatai.

Greta Thunberg, az iskolai sztrájkjával híressé vált tiniaktivista, aki immár milliókat mozgat meg, azt üzente a világ politikusainak és üzleti vezetőinek: eddig nem tettetek semmit, legyetek jobboldaliak, baloldaliak vagy centristák. „Ég a ház, lépjetek fel úgy, mintha a saját gyerekeitek lennének számotokra a legfontosabbak”.

Bár például a fejlett európai országokban évek óta csökken a széndioxid-emisszió, az ezeket az államokat kritizáló és a közben masszív széndioxid-kibocsájtó fejlődő országokkal kesztyűs kézzel bánó Thunberget bírálni manapság önsorsrontással ér fel. Különösen, amikor a „másik oldal” képviselője, Donald Trump olyanokat mond, hogy szereti a környezetet, de otthon egy sor környezetvédelmi szabályozást lazított és sokáig tagadta, hogy az emberi tevékenység is közrejátszik az éghajlatváltozásban.

A Thunberg előtt felszólalt Trump népes közönsége előtt „a kárhozat prófétáinak” nevezte a légiközlekedés és a húsevés önkéntes visszafogását követelő klíma-aktivistákat. Arra sürgetett, hogy „utasítsuk el a világvégéről szóló jóslataikat” és hogy „Amerika megvédi gazdaságát és szabadságát a radikális szocialistáktól”, akik szerinte „abszolút hatalmat akarnak és át akarják alakítani életünk minden szféráját”.

Az elnök emellett hosszasan dicsérte magát és saját hazáját, amelynek gazdasági teljesítménye azt jelenti, hogy „soha nem állt még így nyerésre” és azt is, hogy az USA „energiafüggetlenné” vált és nem kell többé barátságtalan államoktól importálnia energiáját. Az amerikai cseppfolyósított gázexportot népszerűsítve azt mondta: az európai szövetségeseknek sem kell – ezzel burkoltan Oroszországra utalva.

Miközben otthon megkezdődött ellene a szenátusi vádeljárás, környezetvédelmi szempontból azzal próbált jó pontot szerezni a nemzetközi hallgatóság előtt, hogy közölte: az Egyesült Államok, „amelynek a világon a legtisztább a levegője és az ivóvize”, csatlakozik az 1000 milliárd fát ültető nemzetközi programhoz.

Thunberg ezek után vett részt a - Trump szavait legalábbis címében kissé igazoló - „Fékezzük meg a Klíma Apokalipszist” nevű fórumon. Amellett, hogy az üzleti vezetőket üres ígérgetéssel vádolta, arra is utalt, hogy senki se érezze úgy, hogy moshatja a kezeit, ha elkezd fákat ültetni.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Gabriel Monnet
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018