eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2020. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ferenc pápa: "néha én is türelmetlen vagyok"

Bocsánatot kért Ferenc pápa, amiért egy zarándoknak, aki kihozta a béketűréséből, rácsapott a kezére. Az eset szilveszterkor történt a Vatikánban. Az egyházfő később azt mondta: „néha ő is elveszti a türelmét”.

A szeretetet és a megértést hirdeti, de néha őt is fel lehet húzni. Ez történt Szilveszter estéjén Ferenc pápával, akit láthatóan felzaklatott, hogy egy nő megragadta és magához rántotta a vatikáni Szent Péter téren.

A pápa zarándokokkal találkozott és épp egy gyereket akart üdvözölni, amikor a nő egy kordon mögül átnyúlva megfogta, magához rántotta és nem akarta elengedni. A pápa arckifejezése arra utalt, hogy fájdalmat okozott neki a lelkes hívő. Rácsapott a kezére, majd kiszabadította magát. Ezt követően dühös arcot vágva elsétált a helyszínről.

Az egyházfő újév napján, szokásos üzenetében visszatért az esetre.

„Olyan gyakran elveszítjük a türelmünket. Én is.”

Majd hozzátette: „Bocsánatot kérek a tegnapi rossz viselkedésért”.

Azt, hogy ki volt a lelkesedésében erőszakossá vált hívő, még nem tudni, de mivel az incidensről szóló videó futótűzként terjedt el, valószínűleg nem kell sokat várni rá, hogy megtudjuk.

Maga a pápa sietett megjegyezni, hogy mélységesen elítéli a nők elleni erőszakot.

„Minden nők elleni erőszak istenkáromlás” - mondta a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt.

„Abból, hogy hogyan bánunk egy nő testével, megérthetjük emberségünk szintjét” – fogalmazott.

Ugyanakkor kitért a migráció kérdésére is. Azt mondta: azokat a nőket, akik külföldre mennek dolgozni, hogy el tudják látni a gyerekeiket tisztelet és nem lenézés illeti meg. „Manapság az az anyaságot megalázzák, mert az egyetlen növekedés, ami érdekel bennünket az a gazdasági növekedés... az anyákat, akik veszélyes útra vállalkoznak, hogy jobb jövőt adjanak a gyerekeiknek, azok ítélik el, akiknek tele a hasa, de üres a szíve” – tette hozzá.

Egy szintén tavalyi videón ugyancsak az látható, hogy a pápa dühösen rántja el a kezét, amikor zarándokok egymás után próbálják megcsókolni a pápai gyűrűt. Ez a rítus különösen fontos a konzervatívabb érzésű katolikusok számára, akik ezzel akarják kifejezni tiszteletüket az egyházfő előtt.

A pápa akkor azzal magyarázta, miért nem akarta mindenkinek megengedni, hogy kezet csókoljanak neki, hogy ezzel baktériumokat terjeszthet.

Szakértők azonban úgy látták: Ferenc pápa számára kényelmetlen a gyűrű megcsókolása, mert szerinte ez a szokás már elvesztette eredeti értelmét.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×