eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: ismeretlen

Feketepontot kapott Szlovákia a börtönei miatt

Az Európa Tanács kínzásmegelőzéssel foglalkozó bizottsága bírálja a szlovákiai börtönök állapotát. Az ellenőrök figyelme főként a fogva tartás körülményeire, higiéniai szabályok betartására és a börtönlakók foglalkoztatási lehetőségeire összpontosult. Az igazságügyi minisztérium máris reagált: igyekszik.

A Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság szlovákiai ellenőrző útja során arra az álláspontra jutott, hogy az országban

nem bánnak megfelelően az életfogytiglanra ítélt bűnelkövetőkkel,

nem kielégítő a bánásmód a mentálisan sérült és a kábítószerfüggő foglyokkal, kevés a képzési lehetőség és drasztikusak a biztonsági intézkedések.

A bizottság tagjai a lipótvári börtönben tett látogatás során konkrétan is rámutattak a hiányosságokra. Két szellemileg sérült fogvatartott esetében feljegyezték, hogy számukra a fegyintézet nem nyújt megfelelő higiéniai feltételeket, és felügyeletük sem kielégítő.

Zuzana Drobová, az igazságügy-minisztérium szóvivője elmondta,

bizonyos esetekben a tárca korrekciós intézkedésekkel orvosolja a helyzetet.

Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar az ellenőrök felszólítására megtette a szükséges intézkedéseket, melyek a terápiás környezet javítását, a személyes higiénia érdekében tett ápolási ellátás kiegészítését és rendszeres felügyeletet foglalják magukban.

A bizottság a látogatás során írt jelentésébe belefoglalta az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt foglyokkal való nem megfelelő bánásmódot is. Ebben egyebek mellett az áll, hogy ezekről a fogvatartottakról orvosi vizsgálatkor sem veszik le a bilincset, más intézménybe való szállításuk esetén pedig látást- és hallást korlátozó eszközöket, például sötét szemüveget és fülvédőt kell viselniük. A szaktárca azzal védekezik, hogy ezek az intézkedések nem szabályellenesek, mert figyelembe veszik az egyedi biztonsági kockázatokat.

A megfigyelők szerint a foglalkoztatottságon és a börtöni aktivitások számának emelésében is jócskán van javítanivaló, mert

néhány elítélt kénytelen akár napi 23 órát is a cellájában tölteni. Az igazságügyminisztérium állítja, 2018-ban a fogvatartási intézményekben több mint 1200 csoportos foglalkozást tartottak a foglyok számára.

A tárca arra is felhívta a vizsgálóbizottság figyelmét, hogy a tervek szerint 2021 januárjától működik majd a lekéri pszichiátriai intézet mellett az egészségügyi büntetés-végrehajtási intézet a Lévai járásban. A működését szabályozó törvényt június végén hagyta jóvá a parlament. A jogszabály szabályozza az intézetben elhelyezett elítéltek őrzését, jogaikat és kötelességeiket, valamint a fegyintézet működésének felügyeletét és ellenőrzését. Ez lesz az első egészségügyi büntetés-végrehajtási intézet Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×