eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Kijevben 2019. május 20-án.
Nyitókép: Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Kijevben 2019. május 20-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Ezért törhetett meg a jég Putyin és Zelenszkij között

Első ízben beszélt egymással telefonon Putyin orosz és Zelenszkij új ukrán elnök. Az egymással ellenséges viszonyban lévő két állam vezetői megállapodtak, hogy "vonalban maradnak" a kelet-ukrajnai konfliktusok és a fogolycsere ügyében.

Moszkva szerint az új ukrán elnök kezdeményezte a telefonhívást Vlagyimir Putyinnal. Ezzel felvállalta, hogy szembegy a keményvonalas ukrán nacionalistákkal, akik olyan ellenségnek látják az oroszokat, akikkel

nem tárgyalni kell, hanem akiket vissza kell verni.

Bár Volodimir Zelenszkij is agresszorként írja le az Orosz Föderációt - miközben az tagadja, hogy közvetve vagy közvetlenül szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban -, az ukrán elnök mégis hajlandónak mutatkozott nyitni Putyin felé.

A beszélgetésről beszámoló orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy „a délkelet-ukrajnai rendezés és a minkét fél által fogvatartott személyek hazaengedésével kapcsolatos közös munka volt a téma. A hívást Zelenszkij és Putyin azzal zárta, hogy

megállapodtak a munka szakértői szinten való folytatásáról, valamint a kontaktusok úgynevezett „normandiai formátumban”, tehát európai közvetítéssel való fenntartásában.

Putyin azt hangsúlyozta, hogy bármely formátumban kész a párbeszédre Kijevvel, miután létrejött az új ukrán kormány.

Az ukrán és az orosz elnök kitért a tavaly a Fekete-tengeren történt, kercsi incidens idején elfogott ukrán haditengerészek ügyére. A tengerészeket orosz határőrhajók állították meg és az Orosz Föderáció határa megsértése vádjával letartóztatták őket.

Zelenszkij eddig sem személyesen, sem telefonon nem beszélt Putyinnal, és még levelet sem váltottak. A humoristaként és színészként ismertté vált új ukrán elnök megválasztását Putyin hidegen fogadta: nem volt hajlandó például gratulálni beiktatásához.

Moszkva most is úgy fogalmazott, hogy épp tőle vár lépéseket a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében. „Putyin elnök az ukrajnai belső konfliktus és az orosz-ukrán viszony rendezésében elért első eredményekért fog gratulálni Zelenszkijnek” – mondta még májusban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Az ukrán politikus pedig szintén akkor arról beszélt, hogy nem akar tárgyalásokat folytatni az általa agresszornak nevezett Oroszországgal.

Putyin június 20-i televíziós kérdezz-felelek műsorában érintette ismét Kelet-Ukrajna témáját és azt mondta, „Ukrajna akaratára van szükség” a kérdés megoldására. Ugyanakkor

gunyorosan megjegyezte, hogy Zelenszkij „tehetséges színész”, a szovjet időkből származó Ki mit tud programban látta és viccesnek tartotta. „Most viszont nem vicces a helyzet”

- mondta.

Zelenszkij ezek után július 8-án üzent a Facebookon keresztül, hogy Minszkben találkozna Putyinnal, amerikai, brit, német és francia közvetítés mellett, hogy a Doni-medencében folyó konfliktusról és a Krím hovatartozásáról tárgyaljanak. „Társaságként Donald Trump amerikai elnököt, Theresa May brit miniszterelnököt, Merkel német kancellárt és Macron francia elnököt javaslom” - írta.

A NewsRu portál megjegyezte, hogy Zelenszkij azért is hívhatta fel most Putyint, mert szerdán újabb tüzérségi támadás ért egy ukrán konvojt a Doni-medencében és ennek nyomán meghalt egy katona. A konvojban utazott a régió Ukrajna-ellenőrizte részéért felelős helyi vezetője. Zelenszkijt feldühítette az eset, és parancsot adott, hogy keményen válaszoljanak bármely provokációra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×