INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

volodimir zelenszkij

vlagyimir putyin

orosz

ukrán

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Kijevben 2019. május 20-án.

Ezért törhetett meg a jég Putyin és Zelenszkij között

Első ízben beszélt egymással telefonon Putyin orosz és Zelenszkij új ukrán elnök. Az egymással ellenséges viszonyban lévő két állam vezetői megállapodtak, hogy "vonalban maradnak" a kelet-ukrajnai konfliktusok és a fogolycsere ügyében.

Moszkva szerint az új ukrán elnök kezdeményezte a telefonhívást Vlagyimir Putyinnal. Ezzel felvállalta, hogy szembegy a keményvonalas ukrán nacionalistákkal, akik olyan ellenségnek látják az oroszokat, akikkel

nem tárgyalni kell, hanem akiket vissza kell verni.

Bár Volodimir Zelenszkij is agresszorként írja le az Orosz Föderációt - miközben az tagadja, hogy közvetve vagy közvetlenül szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban -, az ukrán elnök mégis hajlandónak mutatkozott nyitni Putyin felé.

A beszélgetésről beszámoló orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy „a délkelet-ukrajnai rendezés és a minkét fél által fogvatartott személyek hazaengedésével kapcsolatos közös munka volt a téma. A hívást Zelenszkij és Putyin azzal zárta, hogy

megállapodtak a munka szakértői szinten való folytatásáról, valamint a kontaktusok úgynevezett „normandiai formátumban”, tehát európai közvetítéssel való fenntartásában.

Putyin azt hangsúlyozta, hogy bármely formátumban kész a párbeszédre Kijevvel, miután létrejött az új ukrán kormány.

Az ukrán és az orosz elnök kitért a tavaly a Fekete-tengeren történt, kercsi incidens idején elfogott ukrán haditengerészek ügyére. A tengerészeket orosz határőrhajók állították meg és az Orosz Föderáció határa megsértése vádjával letartóztatták őket.

Zelenszkij eddig sem személyesen, sem telefonon nem beszélt Putyinnal, és még levelet sem váltottak. A humoristaként és színészként ismertté vált új ukrán elnök megválasztását Putyin hidegen fogadta: nem volt hajlandó például gratulálni beiktatásához.

Moszkva most is úgy fogalmazott, hogy épp tőle vár lépéseket a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében. „Putyin elnök az ukrajnai belső konfliktus és az orosz-ukrán viszony rendezésében elért első eredményekért fog gratulálni Zelenszkijnek” – mondta még májusban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Az ukrán politikus pedig szintén akkor arról beszélt, hogy nem akar tárgyalásokat folytatni az általa agresszornak nevezett Oroszországgal.

Putyin június 20-i televíziós kérdezz-felelek műsorában érintette ismét Kelet-Ukrajna témáját és azt mondta, „Ukrajna akaratára van szükség” a kérdés megoldására. Ugyanakkor

gunyorosan megjegyezte, hogy Zelenszkij „tehetséges színész”, a szovjet időkből származó Ki mit tud programban látta és viccesnek tartotta. „Most viszont nem vicces a helyzet”

- mondta.

Zelenszkij ezek után július 8-án üzent a Facebookon keresztül, hogy Minszkben találkozna Putyinnal, amerikai, brit, német és francia közvetítés mellett, hogy a Doni-medencében folyó konfliktusról és a Krím hovatartozásáról tárgyaljanak. „Társaságként Donald Trump amerikai elnököt, Theresa May brit miniszterelnököt, Merkel német kancellárt és Macron francia elnököt javaslom” - írta.

A NewsRu portál megjegyezte, hogy Zelenszkij azért is hívhatta fel most Putyint, mert szerdán újabb tüzérségi támadás ért egy ukrán konvojt a Doni-medencében és ennek nyomán meghalt egy katona. A konvojban utazott a régió Ukrajna-ellenőrizte részéért felelős helyi vezetője. Zelenszkijt feldühítette az eset, és parancsot adott, hogy keményen válaszoljanak bármely provokációra.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Kijevben 2019. május 20-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Kapcsolódó hang

Első ízben beszélt Zelenszkij Putyinnal
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018