eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Hatalmas pofonba futhat bele a brit politikai elit

Sokkoló és megalázó vereségre számíthat a brit politikai váltógazdálkodás két hagyományos pártja, a konzervatívok és a Munkáspárt a héten. Egy felmérés szerint az újonnan létrejött Brexit Párt nagyobb szavazataránnyal nyeri majd az európai parlamenti választásokat, mint mint a két pártra együtt leadott szavazatok aránya.

Az EU-ból való azonnali és válási egyezmény nélküli kilépést követelő Brexit Párt a nagy esélyes a Nagy-Britannia-i európai parlamenti választásokon - derült ki az Optimum közvéleménykutató felméréséből. A várható eredmény hatalmas pofon lesz a brit politikai elit eddigi két erejének, a Konzervatív- és a Munkáspártnak.

A nemrég létrehozott Brexit Párt a brit szavazatok 34 százalékra, azaz többre számíthat, mint a 21 és 12 százalékra prognosztizált Munkáspárt és Konzervatív Párt együttvéve. Egy másik közvéleménykutatás a hagyományos erők viszonylagos túlsúlyára utal ugyanakkor:

a ComRes intézet szerint a Brexit Párt 27, a Labour 25, míg a Konzervatív Párt 13 százalékra számíthat.

A Brexit Pártot az a Nigel Farage vezeti, aki korábban a UKIP, azaz a Brit Függetlenségi Párt vezéreként sokat tett a brexit-népszavazás kikényszerítéséért és európai parlamenti képviselőként az uniós törvényhozásban rendszeresen ostorozta az európai vezetőket.

Az európai választásokon szintén induló UKIP belháborúi nyomán a populizmus és szélsőjobboldali radikalizmus vádját vehemensen elutasító Farage új pártot hozott létre és a Brexit Párt arra számít, hogy megalázó módon legyőzi a többieket.

Nigel Farage népszerűségét azt sem kezdte ki, hogy korábban hangoztatott nézetei nem tükrözik a brit társadalom centrumának véleményét.

Hiába kérdezték a BBC műsorában a fegyvertartás lehetséges lazításáról, arról, hogy zavarja-e, hogy nem csak angol szót hall a buszon vagy hogy külföldieket is ellát az egészségügy (hiszen EU-s dolgozóból csak 3 millió él a szigetországban), a kemény brexit mellett lándzsát törő politikus hangját felemelve közölte: a BBC szerinte nem hajlandó a valódi kérdésekre koncentrálni, a brit egészségügy pedig legyen a britekért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×