eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Pellegrini nem szeretné, ha Kurz beleszólna Szlovákia atomenergia-programjába

„Sebastian Kurz túllépi a hatáskörét” – így reagált Peter Pellegrini szlovák kormányfő az osztrák kancellár kijelentésére, aki minden eszközzel meg akarja akadályozni a mohi atomerőmű befejezését. Pellegrinit aggasztja a kijelentés, és leszögezte: nem engedi, hogy egy másik állam képviselője megpróbálja befolyásolni Szlovákia szuverén döntéseit.

Peter Pellegrini leszögezte: azt már megszokta, hogy Ausztria hagyományosan harcol az ellen, hogy bármelyik szomszédja atomerőművet építsen. „Aggodalommal követem a kancellár tevékenységét, mert Ausztria háborút hirdetett az atomerőművek ellen Csehországban és Magyarországon is, de az olyan kijelentéssel, hogy mindent megteszünk azért, hogy Szlovákia leállítsa Mohi befejezését, Kurz kancellár túllépi a hatáskörét, és Szlovákia szuverén döntésébe akar beavatkozni” – szögezte le Pellegrini.

Emlékeztetett, hogy

Szlovákiának már évtizedes tapasztalatai vannak az atomerőművek biztonságos üzemeltetésével, és garantálta, hogy ugyanilyen biztonságos lesz a mohi hármas és négyes blokk is.

A szlovák miniszterelnök visszautasította, hogy az osztrák kancellár a közösségi hálón adja tudtára az álláspontját.

Pellegrini megjegyezte, érti, hogy a kancellár a hazai belpolitikai ügyekre és az osztrák választók nézeteire reagál, neki viszont ugyanígy kötelessége védeni Szlovákia érdekeit és reagálni, ha egy másik állam képviselője megpróbál ilyen keményen beavatkozni Szlovákia autonóm döntéseibe. Egyúttal felkérte Sebastian Kurzot, ne használja fel ezt a témát hazai belpolitikai kampányra, és meghívta őt Mohiba. Pellegrini azt mondta, szívesen körbevezeti osztrák kollégáját az erőműben, s ha csak a legkisebb kételyei lennének az épülő reaktorok biztonságát illetően, soha nem helyeznék üzembe őket.

A magyar határtól mindössze 70 kilométerre található mohi atomerőművet üzemeltető társaság, a Slovenské Elektrárne hétfőn jelentette be, hogy

legalább novemberig, vagy akár jövő márciusig is elhalasztják az erőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjának üzembe helyezését.

Branislav Strýček vezérigazgató elmondása szerint az üzembe helyezési engedély elhalasztása a szlovák nukleáris felügyelethez benyújtott osztrák fellebbezés miatt vált szükségessé.

Az osztrák Kronen Zeitungnak egy neve elhallgatását kérő szlovák nukleáris mérnök rémisztő biztonsági hiányosságokról beszélt az épülő 3-as reaktorral kapcsolatban. A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjait az eredeti kivitelezési terv szerint 2012-ben és 2013-ban kellett volna üzeme helyezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×