INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

szlovákia

atomerőmű

peter pellegrini

Pellegrini nem szeretné, ha Kurz beleszólna Szlovákia atomenergia-programjába

Pellegrini nem szeretné, ha Kurz beleszólna Szlovákia atomenergia-programjába

„Sebastian Kurz túllépi a hatáskörét” – így reagált Peter Pellegrini szlovák kormányfő az osztrák kancellár kijelentésére, aki minden eszközzel meg akarja akadályozni a mohi atomerőmű befejezését. Pellegrinit aggasztja a kijelentés, és leszögezte: nem engedi, hogy egy másik állam képviselője megpróbálja befolyásolni Szlovákia szuverén döntéseit.

Peter Pellegrini leszögezte: azt már megszokta, hogy Ausztria hagyományosan harcol az ellen, hogy bármelyik szomszédja atomerőművet építsen. „Aggodalommal követem a kancellár tevékenységét, mert Ausztria háborút hirdetett az atomerőművek ellen Csehországban és Magyarországon is, de az olyan kijelentéssel, hogy mindent megteszünk azért, hogy Szlovákia leállítsa Mohi befejezését, Kurz kancellár túllépi a hatáskörét, és Szlovákia szuverén döntésébe akar beavatkozni” – szögezte le Pellegrini.

Emlékeztetett, hogy

Szlovákiának már évtizedes tapasztalatai vannak az atomerőművek biztonságos üzemeltetésével, és garantálta, hogy ugyanilyen biztonságos lesz a mohi hármas és négyes blokk is.

A szlovák miniszterelnök visszautasította, hogy az osztrák kancellár a közösségi hálón adja tudtára az álláspontját.

Pellegrini megjegyezte, érti, hogy a kancellár a hazai belpolitikai ügyekre és az osztrák választók nézeteire reagál, neki viszont ugyanígy kötelessége védeni Szlovákia érdekeit és reagálni, ha egy másik állam képviselője megpróbál ilyen keményen beavatkozni Szlovákia autonóm döntéseibe. Egyúttal felkérte Sebastian Kurzot, ne használja fel ezt a témát hazai belpolitikai kampányra, és meghívta őt Mohiba. Pellegrini azt mondta, szívesen körbevezeti osztrák kollégáját az erőműben, s ha csak a legkisebb kételyei lennének az épülő reaktorok biztonságát illetően, soha nem helyeznék üzembe őket.

A magyar határtól mindössze 70 kilométerre található mohi atomerőművet üzemeltető társaság, a Slovenské Elektrárne hétfőn jelentette be, hogy

legalább novemberig, vagy akár jövő márciusig is elhalasztják az erőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjának üzembe helyezését.

Branislav Strýček vezérigazgató elmondása szerint az üzembe helyezési engedély elhalasztása a szlovák nukleáris felügyelethez benyújtott osztrák fellebbezés miatt vált szükségessé.

Az osztrák Kronen Zeitungnak egy neve elhallgatását kérő szlovák nukleáris mérnök rémisztő biztonsági hiányosságokról beszélt az épülő 3-as reaktorral kapcsolatban. A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjait az eredeti kivitelezési terv szerint 2012-ben és 2013-ban kellett volna üzeme helyezni.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Pellegrini nem szeretné, ha Kurz beleszólna Szlovákia atomenergia-programjába
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018