eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője beszédet mond a Magyarok Nagyasszonya szobor ünnepélyes átadásán a felvidéki Királyfiakarcsán (Kralovicove Kracany) 2017. augusztus 19-én. A szobor a Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor szobrászművész alkotása.
Nyitókép: MTI/Nyikos Péter

Az öt százalék alatt teljesítenek a szlovákiai magyar pártok egy friss felmérés szerint

Három út áll a Magyar Közösség Pártja előtt a jövő évi szlovákiai parlamenti választásokra készülve - nyilatkozta Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője.

Csáky Pál - aki jelenleg Brüsszelben képviseli a szlovákiai magyarok érdekeit az MKP színeiben -, úgy látja, hogy pártja egyedül is nekivághat a 2020-as parlamenti választásoknak, de mint mondja, annak megvan a kockázata. Összefoghat egy Bugár Béla nélküli Híddal, illetve blokkba tömörülhet egy ellenzéki szlovák párttal, az OĽaNO-val, esetleg több más párttal az 1998-as modellt követve.

A Focus közvéleménykutató-ügynökség kedden ismertetett felmérése lesújtó képet mutat. a szlovákia magyar pártok támogatottságáról:

az MKP-nak 3, a jelenleg kormányzó Hídnak 4,5 százalékot mértek, ami azt jelenti, hogy jelen állás szerint parlamenti képviselet nélkül maradnának a felvidéki magyarok.

Az MKP sajtóközleményben elismerte, hogy ajánlatot kapott az ellenzék második legnagyobb pártjától, az OĽaNO-tól, de rögtön hozzátették azt is, hogy egyelőre nem tárgyaltak a jövőbeni parlamenti választásokhoz kötődően koalíció létrehozásáról.

Csáky Pál, aki korábban az elnöki pozíciót is betöltötte az MKP-ban, úgy véli, hogy a párt szempontjából is kockázatos egy olyan koalíció részének lenni, amelyet egy szlovák és egy magyar párt alkot.

Közlése szerint

az MKP-nak 100-110 ezer szavazója van Szlovákiában. Bár ennyi voks a parlamentbe jutáshoz nem elegendő, de nem elhanyagolható a szavazóbázis.

A másik lehetőségről a következőket mondta Csáky Pál: „Elvi lehetőség koalícióra lépni a Most-Híddal, de őszintén meg kell mondanom, ennek a legnagyobb akadálya Bugár Béla személye és a körülötte lévő emberek.”

Csáky ezen kívül egy harmadik utat is megemlített, amely az 1998-as modellt követné. Javaslata szerint nagykoalíciót kellene alakítani, amelynek része lenne az MKP is.

"Legalább két, de inkább több szlovák párt, plusz az MKP alkotta koalíció lenne ideális, mert az garanciát jelentene arra, hogy nem vesznek el a kisebb pártokra leadott voksok sem. Ennek az lenne az érdeke, hogy létrejöjjön egy reformblokk, egy olyan tömörülés, amely változást akar" - mondta az MKP-s politikus, hozzátéve, hogy pártja hajlandó tárgyalni a lehetőségekről.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×