eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szarka László: tragikus következményei lesznek, ha nem jut magyar a szlovák parlamentbe

A történész szerint strukturális jellegű ellentét van a szlovákiai Most-Híd és a Magyar Koalíció Pártja között. A Szlovákia-szakértő szerint a heves vita a parlamentbe jutást is veszélyezteti. A nemrég megválasztott államfőről, Zuzana Caputováról azt mondta, nincs politikai hátországa, győzelme a civilekének tekinthető.

Háromszori bukás után az MKP az ellenséget keresi, és egyértelmű, hogy azt a Hídban találják meg - értékelt a szlovákiai magyarok közötti politikai vitáról általánosságban Szarka László történész, Szlovákia-szakértő.

"Egészen indulatos viták vannak. Most éppen

a pozsonyi napilap megpróbálja jelezni azt a nagyon reális veszélyt, hogy ha ez így megy tovább, akkor egyik párt sem lesz része az új országgyűlésnek,

és az elnökválasztás is arra utalt, hogy a komoly jelöltnek tartott Bugár Béla 3 százalékon végzett, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke pedig másfél százalékos esélynél visszalépett" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László.

Friss közvélemény-kutatások szerint

mindkét magyar párt a bejutási küszöb alatt van,

ezért "eljött az idő, hogy csöngessenek", és a magyarországi nemzetpolitika felelőseinek is látniuk kell Szarka László szerint, hogy egy kiszámíthatatlan 4 éves politikai időszak parlamenti képviselet nélkül nagyon nagy kockázatokat hordoz magában. "Őszintén remélem, hogy vagy egy új generációs indulás, vagy egy értelmiségi nyomás, vagy a civilek nyomása leülteti a feleket" - fogalmazta meg várakozását a történész, aki szerint tragikus következményei lesznek, ha nem jut magyar képviselő az új pozsonyi parlamentbe.

"Eredendő bűnnek", vagyis a konfliktus forrásának azt tartja, hogy

az MKP maradt identitáspárt, miközben a Híd az együttműködés pártja lett a szlovák értelmiséggel, de "ez a projekt megbukott, most már látjuk, miközben az identitáspárt nem tud mozgósítani"

- értékelt Szarka László, aki szerint nem működik a budapesti "köldökzsinór" sem az MKP-nél.

Szerinte megoldást jelenthetne, ha a magyar képviselet egy választási blokként jelenne meg, vagy egy "egységpárt" alakulna ki, tömörítve a kereszténydemokratáktól a liberálisokig mindenkit.

A közelmúltban zajlott szlovákiai államfőválasztásról elmondta, Zuzana Caputova azzal tudott nyerni, hogy egy új hangot hozott, a politika iránti bizalmat és az egymás iránti tiszteletet hangsúlyozta.

"Egyértelműen és őszintén tudta mindezt elmondani, hogy mindenki számára meggyőző volt, még azok számára, akik egy kétgyermekes, elvált nő létére, ismeretlenként gyanakodva figyelték. Sőt még a szélsőségesek is átszavaztak rá a második fordulóban. Az egyszerűségével és a nagyszerűségével meg tudta szólítani a társadalmi igazságtalanság miatt csalódott tömegeket" - vélekedett Szarka László, aki szerint az új államfő áthidalhatja a "kelet-nyugat", a "város-falu", a "szegény-gazdag", az "idős-fiatal", a "kelet-, nyugatorientált" közti ellentéteket, értékorientált politikusként jelent meg.

Az ő győzelme felerősítethette az általa alelnökölt új, progresszív pártot, de elsősorban a civil társadalom sikereként értékeli Szarka László, aki szerint

"2018 februárja, a Kuciak-gyilkosság óta a szlovák társadalom talpon van".

"Ugyan történtek próbálkozások arra, hogy külső hatásokra, Soros Györgyre, más egyebekre visszavezessék, de a szlovák társadalomnak olyan különböző szférái, csoportjai jelentek meg, amelyek soha az életben nem akartak politizálni, utcára menni. Ez a drámai jelenség, a legfelső szintekig felnyúló korrupciós ügyek a társadalmat átrajzolták" - fogalmazott Szarka László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×