eur:
394.3
usd:
369.49
bux:
65655.58
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Már tizenhatan kopogtatnak a szlovák elnöki palota ajtaján

Szlovákiában március 16-án lesz a köztársasági elnökválasztás első fordulója, két héttel később pedig sor kerülhet a második körre is. A három koalíciós párt közül eddig csak a Híd állított jelöltet, a pártelnök Bugár Béla személyében, aki attól tart, hogy a jelöltek magas száma miatt a választások második fordulójában teret nyerhet a szélsőségesség.

Szlovákiában március 16-án lesz a köztársasági elnökválasztás első fordulója, két héttel később pedig sor kerülhet a második körre is. A három koalíciós párt közül eddig csak a Híd állított jelöltet, a pártelnök Bugár Béla személyében, aki attól tart, hogy a jelöltek magas száma miatt a választások második fordulójában teret nyerhet a szélsőségesség.

Az elnökválasztás időpontja már ismert, az azonban még mindig nem világos, kit állít elnökjelöltnek a kivárásra játszó Smer és kit a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Maroš Šefčovič egyelőre nem erősítette meg a Smer keddi bejelentését, mely szerint ő lenne a párt államfőjelöltje, az SNS berkeiből pedig egyelőre csak annyi szivárgott ki, hogy belső körben keresik az ideális jelöltet.

A Smernél hónapokkal ezelőtt még azt rebesgették, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszter lenne a megfelelő államfőjelölt, most viszont már Maroš Šefčovičtól várják a bólintást, aki – Lajčákhoz hasonlóan – ugyancsak diplomáciai körökben érzi magát otthonosan. Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a jelölését illetően kitérő választ adott. Úgy fogalmazott, függetlenül attól, hogy dönt ebben a kérdésben,

Szlovákiának ki kell mondania, hogy a modern, fejlett és magabiztos Európai Unióban a helye.

A Smer mellett még az SNS sem állt elő saját elnökjelölttel. Anton Hrnko pártalelnök a következő napokra ígéri az emberük ismertetését. „Mindenekelőtt a saját sorainkból szeretnénk választani” – fogalmazott a nemzetiek alelnöke. Noha Andrej Danko pártelnök már korábban belengette saját indulását, egyelőre még nem eldöntött, hogy ő lesz-e a végleges befutó. A házelnök jelezte, nem kampányolna abban az esetben, ha a párt neki szavaz bizalmat, mert az indulásra egyfajta kötelességként tekint. „Az SNS-nek muszáj saját jelöltet indítania, miután nem sikerült koalíciós jelöltet találnunk” – mondta Andrej Danko.

A kormánykoalíció harmadik tagjának, a Hídnak saját jelöltje van Bugár Béla pártelnök személyében, akinek óriásplakátjai már megjelentek az utak mentén. A Híd vezetője attól tart, hogy a jelöltek magas száma miatt a választások második fordulójában teret nyerhet a szélsőségesség. Elárulta, ha megnyerné az elnökválasztást, el kellene hagynia a pártját, ezért párton belül már fontolgatják, ki lehetne az utódja.

„Ha nyernék, lenne elég idő megválasztani a pártelnököt.

Ő nem lehet egy ismeretlen személy. Csak ismert, végrehajtó hatalmi tisztségekben is látható emberek jöhetnek számításba” – szögezte le Bugár Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×