A Szlovák Gazdaszövetkezet elemzése szerint az élelmiszereket és az alkoholmentes italokat magában foglaló csomag részeként legjelentősebb mértékben a zöldségfélék ára emelkedett, mégpedig 40 százalékkal.
Harmadával többe kerül most a haláru, a kakaó, a tea és a kávé. A kenyér 17 százalékkal lett drágább a tíz évvel ezelőttinél. Az átlagos áremelkedés szintje alatt maradt a tej, a tejtermékek és a tojás ára, ezek az áruféleségek 15 százalékkal kerülnek többe. Az olajok és zsírok esetében az emelkedés 12 százalékos, a húsoknál pedig 7,6 százalék volt.
A felsorolt árucikkek ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem folyamatosan drágultak.
Az euró bevezetését követő első évben még 3,8 százalékos árcsökkenésnek lehettek tanúi a szlovákok, aztán négy olyan év következett, amikor átlagosan 1,7-5,8 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.
2014-től 2016-ig árcsökkenés volt tapasztalható, majd 2017 második felétől a tejhiány és a tojástermelés visszaesése miatt négy százalékkal megemelkedett az élelmiszerek ára, 2018 első 11 hónapjában pedig további 4,2 tized százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek.
A vizsgált időszakban az áruk és a szolgáltatások ára átlagosan 14,8 tized százalékkal nőtt, és ugyanezen időszak alatt a fizetések 40 százalékkal lettek magasabbak.
A Szlovákiával szomszédos országokban, ahol még nem euróval fizetnek, jelentősebb mértékben nőttek az élelmiszerárak.
Lengyelországban negyedével, Csehországban pedig csaknem 24 százalékkal kerülnek többe, mint tíz évvel ezelőtt – mondta a Szlovák Gazdaszövetkezet elemzője, Eva Sádovská. Szlovákiában ennek ellenére az élelmiszerek átlagban még mindig drágábbak, mint a többi visegrádi országban.