INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

euró

szlovákia

infláció

Drágább lett az élet Szlovákiában az euró bevezetése óta

Drágább lett az élet Szlovákiában az euró bevezetése óta

Csaknem 17 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2009 óta. A közös európai fizetőeszköz a termékek és a szolgáltatások árát 15 százalékkal dobta meg északi szomszédunknál, ugyanakkor a fizetések is emelkedtek, mintegy 40 százalékkal.

A Szlovák Gazdaszövetkezet elemzése szerint az élelmiszereket és az alkoholmentes italokat magában foglaló csomag részeként legjelentősebb mértékben a zöldségfélék ára emelkedett, mégpedig 40 százalékkal.

Harmadával többe kerül most a haláru, a kakaó, a tea és a kávé. A kenyér 17 százalékkal lett drágább a tíz évvel ezelőttinél. Az átlagos áremelkedés szintje alatt maradt a tej, a tejtermékek és a tojás ára, ezek az áruféleségek 15 százalékkal kerülnek többe. Az olajok és zsírok esetében az emelkedés 12 százalékos, a húsoknál pedig 7,6 százalék volt.

A felsorolt árucikkek ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem folyamatosan drágultak.

Az euró bevezetését követő első évben még 3,8 százalékos árcsökkenésnek lehettek tanúi a szlovákok, aztán négy olyan év következett, amikor átlagosan 1,7-5,8 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

2014-től 2016-ig árcsökkenés volt tapasztalható, majd 2017 második felétől a tejhiány és a tojástermelés visszaesése miatt négy százalékkal megemelkedett az élelmiszerek ára, 2018 első 11 hónapjában pedig további 4,2 tized százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek.

A vizsgált időszakban az áruk és a szolgáltatások ára átlagosan 14,8 tized százalékkal nőtt, és ugyanezen időszak alatt a fizetések 40 százalékkal lettek magasabbak.

A Szlovákiával szomszédos országokban, ahol még nem euróval fizetnek, jelentősebb mértékben nőttek az élelmiszerárak.

Lengyelországban negyedével, Csehországban pedig csaknem 24 százalékkal kerülnek többe, mint tíz évvel ezelőtt – mondta a Szlovák Gazdaszövetkezet elemzője, Eva Sádovská. Szlovákiában ennek ellenére az élelmiszerek átlagban még mindig drágábbak, mint a többi visegrádi országban.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Tíz év alatt 17%-kal drágult az élelmiszer Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018