eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Drágább lett az élet Szlovákiában az euró bevezetése óta

Csaknem 17 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2009 óta. A közös európai fizetőeszköz a termékek és a szolgáltatások árát 15 százalékkal dobta meg északi szomszédunknál, ugyanakkor a fizetések is emelkedtek, mintegy 40 százalékkal.

A Szlovák Gazdaszövetkezet elemzése szerint az élelmiszereket és az alkoholmentes italokat magában foglaló csomag részeként legjelentősebb mértékben a zöldségfélék ára emelkedett, mégpedig 40 százalékkal.

Harmadával többe kerül most a haláru, a kakaó, a tea és a kávé. A kenyér 17 százalékkal lett drágább a tíz évvel ezelőttinél. Az átlagos áremelkedés szintje alatt maradt a tej, a tejtermékek és a tojás ára, ezek az áruféleségek 15 százalékkal kerülnek többe. Az olajok és zsírok esetében az emelkedés 12 százalékos, a húsoknál pedig 7,6 százalék volt.

A felsorolt árucikkek ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem folyamatosan drágultak.

Az euró bevezetését követő első évben még 3,8 százalékos árcsökkenésnek lehettek tanúi a szlovákok, aztán négy olyan év következett, amikor átlagosan 1,7-5,8 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

2014-től 2016-ig árcsökkenés volt tapasztalható, majd 2017 második felétől a tejhiány és a tojástermelés visszaesése miatt négy százalékkal megemelkedett az élelmiszerek ára, 2018 első 11 hónapjában pedig további 4,2 tized százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek.

A vizsgált időszakban az áruk és a szolgáltatások ára átlagosan 14,8 tized százalékkal nőtt, és ugyanezen időszak alatt a fizetések 40 százalékkal lettek magasabbak.

A Szlovákiával szomszédos országokban, ahol még nem euróval fizetnek, jelentősebb mértékben nőttek az élelmiszerárak.

Lengyelországban negyedével, Csehországban pedig csaknem 24 százalékkal kerülnek többe, mint tíz évvel ezelőtt – mondta a Szlovák Gazdaszövetkezet elemzője, Eva Sádovská. Szlovákiában ennek ellenére az élelmiszerek átlagban még mindig drágábbak, mint a többi visegrádi országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×