eur:
388.41
usd:
358.67
bux:
68129.33
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Pixabay

Drágább lett az élet Szlovákiában az euró bevezetése óta

Csaknem 17 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2009 óta. A közös európai fizetőeszköz a termékek és a szolgáltatások árát 15 százalékkal dobta meg északi szomszédunknál, ugyanakkor a fizetések is emelkedtek, mintegy 40 százalékkal.

A Szlovák Gazdaszövetkezet elemzése szerint az élelmiszereket és az alkoholmentes italokat magában foglaló csomag részeként legjelentősebb mértékben a zöldségfélék ára emelkedett, mégpedig 40 százalékkal.

Harmadával többe kerül most a haláru, a kakaó, a tea és a kávé. A kenyér 17 százalékkal lett drágább a tíz évvel ezelőttinél. Az átlagos áremelkedés szintje alatt maradt a tej, a tejtermékek és a tojás ára, ezek az áruféleségek 15 százalékkal kerülnek többe. Az olajok és zsírok esetében az emelkedés 12 százalékos, a húsoknál pedig 7,6 százalék volt.

A felsorolt árucikkek ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem folyamatosan drágultak.

Az euró bevezetését követő első évben még 3,8 százalékos árcsökkenésnek lehettek tanúi a szlovákok, aztán négy olyan év következett, amikor átlagosan 1,7-5,8 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

2014-től 2016-ig árcsökkenés volt tapasztalható, majd 2017 második felétől a tejhiány és a tojástermelés visszaesése miatt négy százalékkal megemelkedett az élelmiszerek ára, 2018 első 11 hónapjában pedig további 4,2 tized százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek.

A vizsgált időszakban az áruk és a szolgáltatások ára átlagosan 14,8 tized százalékkal nőtt, és ugyanezen időszak alatt a fizetések 40 százalékkal lettek magasabbak.

A Szlovákiával szomszédos országokban, ahol még nem euróval fizetnek, jelentősebb mértékben nőttek az élelmiszerárak.

Lengyelországban negyedével, Csehországban pedig csaknem 24 százalékkal kerülnek többe, mint tíz évvel ezelőtt – mondta a Szlovák Gazdaszövetkezet elemzője, Eva Sádovská. Szlovákiában ennek ellenére az élelmiszerek átlagban még mindig drágábbak, mint a többi visegrádi országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×