eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Szlovákia számára sikertörténet az euró

A közös európai pénznem szlovákiai bevezetésének 10. évfordulóján megjelent felmérés szerint a szlovákiai cégek és a vállalkozók 83 százaléka elégedett az euróval, és ismét annak bevezetése mellett döntene.

A szlovák miniszterelnök szerint az euró versenyelőnyhöz juttatja Szlovákiát a visegrádi négyek más tagállamaival szemben, mivel a külföldi cégek gyakran éppen az euró miatt helyezik a székhelyüket Szlovákiába. Peter Pellegrini az euró bevezetését a szlovák gazdasági élet egyik legfontosabb lépésének nevezte, amely kétségkívül visszatükröződik az állampolgárok életszínvonalának emelkedésében és a vállalkozói környezet javulásában is.

"Egyik napról a másikra a legfejlettebb európai gazdaságokkal találtuk magunkat egy társaságban. Ennek köszönhetően lényegesen nagyobb a befolyásunk az Európai Unió mélyebb integrációjának alakítására" – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy értékeli a szlovákiai cégek és egyéni vállalkozók pozitív hozzáállását is. A legfrissebb statisztikák szerint ugyanis a vállalatok és a vállalkozók 83 százaléka elégedett az euróval, és ismét a bevezetése mellett döntene.

A szlovákiai cégek a termelésük több mint 50 százalékát az euróövezet országaiban valósítják meg, vagyis ott, ahol euróval fizetnek.

A kormányfő emlékeztetett: ahhoz, hogy Szlovákia az euróval fizető országok exkluzív klubjának tagjává válhasson, strukturális reformok egész sorát kellett végrehajtani, amelyek előrevitték az országot. A jövőre tekintve elmondta, hogy Szlovákiának 2019-ben nem kell tartania jelentős gazdasági megrázkódtatásoktól.

Hangsúlyozta, hogy az idén várható eseményekre az ország államháztartása olyan mértékben felkészült, hogy egy esetleges válság sem befolyásolná jelentősen a gazdaságot.

„Nincsenek arra utaló jelek, hogy a 2019-es év drámai lesz, vagy, hogy valamilyen óriási globális válság fenyegetne minket idén”

– mondta a miniszterelnök. Állítása szerint a szlovák gazdaságot érintő kockázatok külföldre koncentrálódnak. Példaként az Egyesült Államok és Kína, illetve az Európai Unió közötti kapcsolatokat, valamint Nagy-Britanniát és a brexitet említette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×