INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

szlovákia

euró

gazdaság

Szlovákia számára sikertörténet az euró

Szlovákia számára sikertörténet az euró

A közös európai pénznem szlovákiai bevezetésének 10. évfordulóján megjelent felmérés szerint a szlovákiai cégek és a vállalkozók 83 százaléka elégedett az euróval, és ismét annak bevezetése mellett döntene.

A szlovák miniszterelnök szerint az euró versenyelőnyhöz juttatja Szlovákiát a visegrádi négyek más tagállamaival szemben, mivel a külföldi cégek gyakran éppen az euró miatt helyezik a székhelyüket Szlovákiába. Peter Pellegrini az euró bevezetését a szlovák gazdasági élet egyik legfontosabb lépésének nevezte, amely kétségkívül visszatükröződik az állampolgárok életszínvonalának emelkedésében és a vállalkozói környezet javulásában is.

"Egyik napról a másikra a legfejlettebb európai gazdaságokkal találtuk magunkat egy társaságban. Ennek köszönhetően lényegesen nagyobb a befolyásunk az Európai Unió mélyebb integrációjának alakítására" – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy értékeli a szlovákiai cégek és egyéni vállalkozók pozitív hozzáállását is. A legfrissebb statisztikák szerint ugyanis a vállalatok és a vállalkozók 83 százaléka elégedett az euróval, és ismét a bevezetése mellett döntene.

A szlovákiai cégek a termelésük több mint 50 százalékát az euróövezet országaiban valósítják meg, vagyis ott, ahol euróval fizetnek.

A kormányfő emlékeztetett: ahhoz, hogy Szlovákia az euróval fizető országok exkluzív klubjának tagjává válhasson, strukturális reformok egész sorát kellett végrehajtani, amelyek előrevitték az országot. A jövőre tekintve elmondta, hogy Szlovákiának 2019-ben nem kell tartania jelentős gazdasági megrázkódtatásoktól.

Hangsúlyozta, hogy az idén várható eseményekre az ország államháztartása olyan mértékben felkészült, hogy egy esetleges válság sem befolyásolná jelentősen a gazdaságot.

„Nincsenek arra utaló jelek, hogy a 2019-es év drámai lesz, vagy, hogy valamilyen óriási globális válság fenyegetne minket idén”

– mondta a miniszterelnök. Állítása szerint a szlovák gazdaságot érintő kockázatok külföldre koncentrálódnak. Példaként az Egyesült Államok és Kína, illetve az Európai Unió közötti kapcsolatokat, valamint Nagy-Britanniát és a brexitet említette.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Az euró bevezetése Szlovákia számára sikertörténet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018