eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szlovákiának mégsem kell a gyors euró?

A szlovák kormánykoalíció nem egységes az euró bevezetésének ügyében. Ján Slota, a nemzeti párt elnöke váratlanul megkérdőjelezte az európai pénznem gyors bevezetésének szükségességét.

Sokáig úgy tűnt, hogy a hárompárti szlovák kormánykoalícióban teljes az egyetértés az euró 2009-ben tervezett bevezetésének kérdésében. Tegnap azonban Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke teljesen váratlanul a közös fizetőeszköz ellen kezdett ágálni.

A nemzetiek vezére szerint az euró bevezetése problémákat is okozhat. Slota úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható óriási recessziónak előbb-utóbb az európai gazdaságra is negatív hatása lesz, ezért szerinte még meg kéne fontolni a koalícióban az euróövezethez való csatlakozást.

A nemzetiek vezetője szerint a lakosság nagy részének is fenntartásai vannak az euró bevezetésével szemben.

Paradox módon Slota kijelentései pont akkor hangzottak el, amikor Robert Fico miniszterelnök a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt közölte: az EU jövő heti csúcstalálkozóján lobbizni fog az euró szlovákiai bevezetése érdekében, előtte egy londoni pénzügyi fórumon előadást tart a szlovák gazdaság helyzetéről.

A kormányfő nem volt hajlandó kommentálni koalíciós társának kijelentéseit, de emlékeztetett arra, hogy a Szlovák Nemzeti Párt is tagja annak a kormánynak, amelynek programjában prioritásként szerepel az euró mielőbbi bevezetése...

Fico szerint Szlovákia az utóbbi időben előrelépett az euróbevezetés feltételeinek teljesítésében, és reális az esélye annak, hogy 2009 januárjától bevezessék az eurót. Erről a végső döntés várhatóan júniusban születik meg.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×