eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétséges a szlovák euró sorsa

Ismét kétségessé vált az euró szlovákiai bevezetése, egy elemzés szerint az Európai Központi Bank nem fogja javasolni a közös európai pénznem átvételét a tervezett időpontban.

Bár Szlovákiában már javában folyik a felvilágosító kampány az euró 2009. január elsejére tervezett bevezetése előtt, lehet, hogy végül is meghiúsulnak a kormány tervei. Annak ellenére, hogy az ország minden fő maastrichti kritériumot teljesít, nem kizárt, hogy a végső döntés negatív lesz - legalábbis erre utalnak a külföldi sajtóban egyre gyakrabban megjelenő találgatások.

Pozsonyban nagy feltűnést keltett a Thomson Financial ügynökség elemzése, miszerint a frankfurti Európai Központi Bank valószínűleg nem fogja javasolni, hogy Pozsony már jövőre bevezesse az eurót. Elsősorban azért nem, mert túl gyorsan nőnek a fogyasztói árak, instabil a szlovák korona árfolyama és tartani lehet attól is, hogy az euró esetleges bevezetése után megugrik az inflációs ráta.

Megfigyelők szerint a döntéshozók aggodalma nem tekinthető alaptalannak, mivel Szlovéniában is jelentősen emelkedett az árszínvonal az eurózónához való csatlakozást követő időszakban.

A pozsonyi hivatalos körök alaptalannak tartják az aggályokat, szerintük az ügynökség tavaly decemberi eredményekből indult ki, azóta lényegesen javult a szlovák gazdaság megítélése.

A szlovák pénzügyminisztérium szóvivője szerint a statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy Szlovákia minden feltételt teljesít, tehát nincs ok az euró bevezetésének elhalasztására.

A legfrissebb konvergencia-jelentést májusban teszik közzé, a monetáris ügyekért felelős bizottság pedig előreláthatólag június közepén dönt majd a Pozsony euróbevezetési terveit illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×