INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

szlovákia

munkaerőpiac

munkaerő

Munkás dolgozik egy szerelősoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.

Szlovákiában 150-180 ezer új vendégmunkásra lesz szükség a kamara szerint

Szlovákiában idén látványosan csökkent az állástalanok száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre több vendégmunkás érkezett az országba. Az elemzők szerint 2019-ben sem lesz másképp.

Szlovákiában a mögöttünk álló esztendőben látványosan csökkent az állástalanok száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre több vendégmunkás érkezett az országba. Az elemzők szerint 2019-ben sem lesz másképp, és csak idő kérdése, hogy a külföldi munkások száma mikor éri el a hazai munkanélküliekét.

Szlovákiában a regisztrált munkanélküliségi ráta 2018 novemberében elérte az 5,09 százalékos szintet.

Az októberi adattal összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,14 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,86 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ legfrissebb, karácsony előtt közölt adataiból derült ki.

Az 5 százalék körüli mutató rekordalacsonynak számít.

Dudás Tamás, a pozsonyi Közgazdasági Egyetem docense szerint míg két évvel ezelőtt több mint 250 ezer olyan állástalan volt az országban, akik kedvező ajánlat esetén azonnal képesek lettek volna munkába állni, addig mára 140 ezer alá csökkent az állástalanok száma. "Soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség, és ha megnézzük az ország egyes részeit, van, ahol már teljesen el is fogyott a szabad munkaerő" - mondta a szakértő.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter a múlt héten arról tájékoztatott, hogy

novemberben 1400 külföldi vendégmunkás érkezett Szlovákiába, közülük mintegy ezren úgynevezett harmadik országból jöttek.

Jelenleg 67 ezer külföldi dolgozik Szlovákiában, akik fele uniós tagállamból érkezett.

Ez év végén

a munkaügyi hivatalok 80 ezer betölthető állást kínáltak, a szlovákiai cégek viszont már képtelenek ezeket betölteni hazai munkaerővel.

Az elkövetkező hónapokban így a vendégmunkások számának látványos növekedése várható, amit az alkalmazásukkal kapcsolatos szabályok enyhítése is lehetővé tesz. A közgazdász szintén a külföldi munkaerő alkalmazásában látja a megoldást.

"Ha nem lesz gyors robotizáció vagy valami ehhez hasonló, akkor csakis a külföldi vendégmunkások jelentik a kiutat, akár tetszik, akár nem"

- fogalmazott Dudás Tamás.

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint

az elkövetkező öt évben nagyjából 150-180 ezer új vendégmunkásra lesz szüksége Szlovákiának.

Nyitókép: MTI Fotó: Nyikos Péter

Kapcsolódó hang

Külföldiek nélkül nem bírja a szlovák munkaerőpiac
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018