INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

szlovákia

gazdasági növekedés

gdp

Nagyot ugorhat a tátrai tigris

Nagyot ugorhat a tátrai tigris

Szlovákiában a gazdasági növekedés 2018-ban elérheti a 4,2 százalékos szintet – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank legújabb középtávú előrejelzéséből. A korábbi előrejelzéshez képest a GDP 2018-as növekedését 0,2 százalékponttal magasabbra becsülik. 2019-ben a GDP-növekedés elérheti a 4,3 százalékos csúcsot az új nyitrai autógyárban beinduló termelésnek köszönhetően. 

Az ezévre jósolt gazdasági növekedés 4 százalékos volt, a jegybank az év végére mégis 4,2 százalékra javította a GDP növekedését. „A növekedés főleg arra vezethető vissza, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál jobban emelkedett, tehát már messze nem csak az export húzza az ország gazdaságát, hanem a lakosság bátrabb költekezése is. Az aktív munkaerő száma is gyorsabban nőtt, mint ahogy várta a jegybank” – magyarázta Sidó H. Zoltán gazdasági szakértő.

A nemzeti bank szerint a szlovákiai makrogazdasági fejleményeket 2018 harmadik negyedévében a mérséklődő külföldi kereslet és az euróövezetben tapasztalható alacsonyabb növekedés is befolyásolja.

A szlovák gazdaság ugyanakkor sokat profitált a dinamikus autóexportból,

mivel a Szlovákiában gyártott új modellek megfeleltek a szigorúbb kibocsátási szabványoknak, és így nem esett vissza a termelés, ahogy több más európai országban.

A központi bank azt várja, hogy a termelési kapacitás növekedése tükröződni fog az erőteljesebb hazai keresletben is, amennyiben a bevételeknek köszönhetően felgyorsul a magánfogyasztás. A várható gyengébb külföldi kereslet miatt mérsékeltebbre becsülik az export dinamikáját, melynek következtében az előző előrejelzéshez képest 2019-re gyengébb gazdasági növekedést jósolnak. „Tartósan 4 százalék környékén mozogni meglehetősen jó teljesítményről árulkodik.

Az idei 4,2 százalék után jövőre 4,3 százalékot vár a nemzeti bank és ez a prognózis egészen 2021-ig szól. Csupán 2021-ben lassul le, mintegy 3 százalékra”

– vetíti előre a szekértő.

A szlovák munkaerőpiac alakulására a központi bank szerint a foglalkoztatás növekedésének mérsékelt lassulása jellemző, ami elsősorban a munkaerőhiánnyal van összefüggésben. Az egyre nagyobb munkaerő-kereslet a bérek emelésében nyilvánul meg, ehhez jelentős mértékben hozzájárul az állami szektor is. A jegybank prognózisa, hogy középtávon ennek a hatásnak a visszaszorulása után, illetve a gazdasági növekedés mérséklődése következtében fokozatosan a szlovákiai bérek emelkedése is lassulni fog.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018