eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nagyot ugorhat a tátrai tigris

Szlovákiában a gazdasági növekedés 2018-ban elérheti a 4,2 százalékos szintet – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank legújabb középtávú előrejelzéséből. A korábbi előrejelzéshez képest a GDP 2018-as növekedését 0,2 százalékponttal magasabbra becsülik. 2019-ben a GDP-növekedés elérheti a 4,3 százalékos csúcsot az új nyitrai autógyárban beinduló termelésnek köszönhetően. 

Az ezévre jósolt gazdasági növekedés 4 százalékos volt, a jegybank az év végére mégis 4,2 százalékra javította a GDP növekedését. „A növekedés főleg arra vezethető vissza, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál jobban emelkedett, tehát már messze nem csak az export húzza az ország gazdaságát, hanem a lakosság bátrabb költekezése is. Az aktív munkaerő száma is gyorsabban nőtt, mint ahogy várta a jegybank” – magyarázta Sidó H. Zoltán gazdasági szakértő.

A nemzeti bank szerint a szlovákiai makrogazdasági fejleményeket 2018 harmadik negyedévében a mérséklődő külföldi kereslet és az euróövezetben tapasztalható alacsonyabb növekedés is befolyásolja.

A szlovák gazdaság ugyanakkor sokat profitált a dinamikus autóexportból,

mivel a Szlovákiában gyártott új modellek megfeleltek a szigorúbb kibocsátási szabványoknak, és így nem esett vissza a termelés, ahogy több más európai országban.

A központi bank azt várja, hogy a termelési kapacitás növekedése tükröződni fog az erőteljesebb hazai keresletben is, amennyiben a bevételeknek köszönhetően felgyorsul a magánfogyasztás. A várható gyengébb külföldi kereslet miatt mérsékeltebbre becsülik az export dinamikáját, melynek következtében az előző előrejelzéshez képest 2019-re gyengébb gazdasági növekedést jósolnak. „Tartósan 4 százalék környékén mozogni meglehetősen jó teljesítményről árulkodik.

Az idei 4,2 százalék után jövőre 4,3 százalékot vár a nemzeti bank és ez a prognózis egészen 2021-ig szól. Csupán 2021-ben lassul le, mintegy 3 százalékra”

– vetíti előre a szekértő.

A szlovák munkaerőpiac alakulására a központi bank szerint a foglalkoztatás növekedésének mérsékelt lassulása jellemző, ami elsősorban a munkaerőhiánnyal van összefüggésben. Az egyre nagyobb munkaerő-kereslet a bérek emelésében nyilvánul meg, ehhez jelentős mértékben hozzájárul az állami szektor is. A jegybank prognózisa, hogy középtávon ennek a hatásnak a visszaszorulása után, illetve a gazdasági növekedés mérséklődése következtében fokozatosan a szlovákiai bérek emelkedése is lassulni fog.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×