eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Carlos Ghosn, a Nissan és a Renault autógyártó vállalatok elnök-vezérigazgatója a Maszuko Oszamuval, a Mitsubishi Motors vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatón Tokióban 2016. október 20-án. A vezetők bejelentették, hogy a Nissan a Mitsubishi 34 százalékos tulajdonrészének felvásárlásával egyidejűleg Ghosn átveszi a Mitsubishi elnökletét, ugyanakkor továbbra is a Nissan elnöke marad. A Nissan vezetősége 2016. május 12-én hozta nyilvánosságra, hogy 34 százalékos részesedést vásárol a Mitsubishi Motors Corp. autógyárban 237 milliárd jen (603 milliárd forint) értékben.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Szorul a hurok a Nissan-Renault exvezérének nyaka körül

Luxusházakat vásárolt a világ több pontján időközben menesztett főnökének a Nissan-Renault autógyártó cég. A japán közszolgálati tévé jelentése szerint az ingatlanok használatát semmilyen üzleti érv nem indokolta. Carlos Ghosnt hétfőn vették őrizetbe Japánban.

Újabb sikamlós adatok derülnek ki az először megmentőként istenített, majd hatalmasat bukott Nissan-Renault-vezér, Carlos Ghosn életéről.

A japán NHK közszolgálati tévé a Nissanra hivatkozva arról tudósított, hogy a Mitsubishivel szövetségben álló

megavállalat Rio de Janeiróban, Párizsban, Amszterdamban és Bejrútban is vásárolt luxusingatlanokat, és azokat Ghosn ingyen használhatta,

de a cégfőnök nem vallotta be a kedvezményt, ami bevétele részének számított. A világ legnagyobb autógyártójét irányító Ghosnt hétfőn a japán rendőrség vette őrizetbe, amiért közel

40 millió euróval alacsonyabbnak állította be 2011 és 2015 közötti fizetését

a tokiói tőzsdének küldött jelentésben.

Emellett már azzal is vádolják, hogy más vállalatvezetőknek szánt pénzek is nála landoltak. A hivatalos vád szerint megsértette a Pénzügyi Eszközök és Tőzsde törvényt.

A Nissan helyi vezetése szégyenkezve közölte, hogy felmentették a korábbi szupersztármenedzser-elnököt, aki az 1990-es években megmentette a csődtől a céget.

Vele együtt menesztették a szabálysértésekben érintett másik igazgatót, Greg Kellyt is.

Az ügy Franciaországban is hullámokat vetett, ahol Bruno Le Maire pénzügyminiszter követelte: mozdítsák el posztjáról Ghosnt. A Renault azonban ezt elutasította és meghagyta vezetőnek a szakembert, miközben a helyettesévé előlépett Thierry Bolloré viszi ideiglenesen az cég ügyeit.

Az Asahi Shimbun japán lap közben arról írt, hogy a brazil származású cégfőnök

elhallgatta, hogy 35,5 millió dolláros prémiumot is kapott,

ezért a japán ügyészség most kiterjesztheti a vizsgálatot, hogy a Nissan más kifizetéseket is elkendőzött-e.

Ha a japán bíróság bűnösnek találja, akkor

Ghosnt akár 10 év börtönre és közel 800 ezer eurós pénzbírságra ítélhetik.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×