INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

nissan

renault

mitsubishi

carlos ghosn

Carlos Ghosn, a Nissan és a Renault autógyártó vállalatok elnök-vezérigazgatója a Maszuko Oszamuval, a Mitsubishi Motors vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatón Tokióban 2016. október 20-án. A vezetők bejelentették, hogy a Nissan a Mitsubishi 34 százalékos tulajdonrészének felvásárlásával egyidejűleg Ghosn átveszi a Mitsubishi elnökletét, ugyanakkor továbbra is a Nissan elnöke marad. A Nissan vezetősége 2016. május 12-én hozta nyilvánosságra, hogy 34 százalékos részesedést vásárol a Mitsubishi Motors Corp. autógyárban 237 milliárd jen (603 milliárd forint) értékben.

Szorul a hurok a Nissan-Renault exvezérének nyaka körül

Újabb cikkünk a témában:

Luxusházakat vásárolt a világ több pontján időközben menesztett főnökének a Nissan-Renault autógyártó cég. A japán közszolgálati tévé jelentése szerint az ingatlanok használatát semmilyen üzleti érv nem indokolta. Carlos Ghosnt hétfőn vették őrizetbe Japánban.

Újabb sikamlós adatok derülnek ki az először megmentőként istenített, majd hatalmasat bukott Nissan-Renault-vezér, Carlos Ghosn életéről.

A japán NHK közszolgálati tévé a Nissanra hivatkozva arról tudósított, hogy a Mitsubishivel szövetségben álló

megavállalat Rio de Janeiróban, Párizsban, Amszterdamban és Bejrútban is vásárolt luxusingatlanokat, és azokat Ghosn ingyen használhatta,

de a cégfőnök nem vallotta be a kedvezményt, ami bevétele részének számított. A világ legnagyobb autógyártójét irányító Ghosnt hétfőn a japán rendőrség vette őrizetbe, amiért közel

40 millió euróval alacsonyabbnak állította be 2011 és 2015 közötti fizetését

a tokiói tőzsdének küldött jelentésben.

Emellett már azzal is vádolják, hogy más vállalatvezetőknek szánt pénzek is nála landoltak. A hivatalos vád szerint megsértette a Pénzügyi Eszközök és Tőzsde törvényt.

A Nissan helyi vezetése szégyenkezve közölte, hogy felmentették a korábbi szupersztármenedzser-elnököt, aki az 1990-es években megmentette a csődtől a céget.

Vele együtt menesztették a szabálysértésekben érintett másik igazgatót, Greg Kellyt is.

Az ügy Franciaországban is hullámokat vetett, ahol Bruno Le Maire pénzügyminiszter követelte: mozdítsák el posztjáról Ghosnt. A Renault azonban ezt elutasította és meghagyta vezetőnek a szakembert, miközben a helyettesévé előlépett Thierry Bolloré viszi ideiglenesen az cég ügyeit.

Az Asahi Shimbun japán lap közben arról írt, hogy a brazil származású cégfőnök

elhallgatta, hogy 35,5 millió dolláros prémiumot is kapott,

ezért a japán ügyészség most kiterjesztheti a vizsgálatot, hogy a Nissan más kifizetéseket is elkendőzött-e.

Ha a japán bíróság bűnösnek találja, akkor

Ghosnt akár 10 év börtönre és közel 800 ezer eurós pénzbírságra ítélhetik.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018