INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

renault

nissan-renault-mitsubishi

carlos ghosn

letartóztatás

Párizs, 2016. szeptember 29.Carlos Ghosn, a Nissan és a Renault elnök-vezérigazgatója a Párizsi Autószalonon 2016. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Renault: letartóztatták a vezért, biztost nevezne ki a cég élére a francia kormány

Infostart / MTI

Megbízott igazgatót kíván átmenetileg kineveztetni a Renault élére a francia kormány a cégvezetés folytonosságának a biztosítása érdekében.

"Ghosn úr jelenleg akadályoztatva van feladata ellátásában" - jelentette ki kedden Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter a Franceinfo rádióállomásnak adott interjúban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a részvények 15 százalékával rendelkező francia állam "bizonyíték hiányában" nem támogatja a Renault felügyelőbizottságában a cégvezető leváltását, hanem biztos kinevezését szorgalmazza a cég élére.

Elmondta:

tájékoztatást kértek a japán hatóságoktól a Nissantól kapott minden vonatkozó információról, az azonnal elvégzett ellenőrzés során pedig Carlos Ghosn franciaországi adóbevallásában nem bukkantak semmilyen rendellenességre.

Carlos Ghosnt a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség elnök-vezérigazgatóját hétfőn tartóztatták le a japán hatóságok tőzsdefelügyeleti és pénzügyi szabálytalanságok vádjával.

2018. november 8-án a Renault maubeuge-i gyárában készített kép Carlos Ghosnról, a Renault és a Nissan Motor Co. francia, illetve japán járműgyártók elnökéről, a Renault vezérigazgatójáról. A Nissan 2018. november 19-i bejelentése szerint egy belső vizsgálat feltárta, hogy Ghosn a valóságos jövedelménél kisebb összegű adóalapot vallott be, és emiatt elbocsátják. Japán sajtójelentések szerint a japán hatóságok őrizetbe vették a vállalatvezetőt.
MTI/EPA/Etienne Laurent
2018. november 8-án a Renault maubeuge-i gyárában készített kép Carlos Ghosnról, a Renault és a Nissan Motor Co. francia, illetve japán járműgyártók elnökéről, a Renault vezérigazgatójáról. A Nissan 2018. november 19-i bejelentése szerint egy belső vizsgálat feltárta, hogy Ghosn a valóságos jövedelménél kisebb összegű adóalapot vallott be, és emiatt elbocsátják. Japán sajtójelentések szerint a japán hatóságok őrizetbe vették a vállalatvezetőt. MTI/EPA/Etienne Laurent

A vád szerint Carlos Ghosn öt év alatt a ténylegesnél ötmilliárd jennel (40 millió euró) kevesebb jövedelmet jelentett a tokiói tőzsde felé, emellett egyéb pénzügyi szabálytalanságokat is elkövetett és saját célra vett igénybe vállalati forrásokat.

A Renault részvénye hétfőn tíz százalékkal is gyengült Párizsban, a kereskedést pedig nyolc és fél százalékos veszteséggel fejezte be.

A keddi kereskedésben a részvény a kora délelőtti órákban három százalékkal gyengült. A Renault felügyelőbizottsága kedden délután ül össze az elnök-vezérigazgató helyzetének a megvitatására.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018