eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csalással gyanúsítják a Nissan-Renault-Mitsubishi konszern vezetőjét

Pénzügyi csalás vádjával őrizetbe vették Japánban a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség elnök-vezérigazgatóját.

A vád szerint Carlos Ghosn, a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség vezérigazgatója

öt év alatt a ténylegesnél 5 milliárd jennel kevesebb jövedelmet jelentett a tokiói tőzsdének benyújtott beszámolókban,

illetve "jelentős pénzügyi szabálytalanságokat" követett el, valamint céges pénzügyi forrásokat fordított személyes célokra.

A letartóztatással egy időben a hatóságok házkutatást tartottak a Nissan yokohamai központjában.

Hiroto Saikawa a Nissan vezérigazgatója bejelentette, hogy Carlos Ghosn és a vele együtt bűnrészesség vádjával letartóztatott Greg Kelly igazgató azonnali felmentésére tesz javaslatot tisztségeik alól.

A Nissan igazgatójának a közleménye leszögezi, hogy a vizsgálatban maximálisan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.

Carlos Ghosn 1999-ben lépett a Nissan élére igazgatói tisztségben és 2000-ben nevezték ki a cég elnökének, majd 2001-ben vezérigazgatójának, 2005-ben pedig a Renault vezérigazgatójának.

Neki tulajdonítható a Nissan gazdálkodásának nyereségessé tétele a Renault autógyárral létrehozott szövegség keretében. Ghosn vezetése alatt a Nissan fokozatosan eltávolodott a Japánban megszokott üzleti gyakorlattól. A Nissan agresszív tárgyalásokat folytatott a beszállítókkal, ami késhegyre menő versenyt váltott ki például az acélipari cégek között.

A Nissan 2016-ban szerezte meg az ellenőrzést az üzemanyag-fogyasztási botrány miatt pénzügyi nehézségekbe keveredett Mitsubishi Motors felett. Ghosn a Mitsubishi újdonsült vezérigazgatójaként ezt a márkát is integrálta a Nissan-Renault gyártási együttműködésbe.

A Nissan-Renault-Mitsubishi hármas így 2018 első fél évében át is vette a világ legnagyobb autógyártóját megillető rangot a Volkswagentől. Az idén az év első felében az autógyári hármas 5,54 millió autót értékesített, 5 százalékkal többet, mint 2017 első felében. A Volkswagen konszern 5,52 millió autót adott el az idei első hat hónapban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×