INFORÁDIÓ 
2019. május 27. hétfő
Hella

lengyelország

németország

jóvátétel

Hatalmas háborús jóvátételt követel Németországtól Varsó

Hatalmas háborús jóvátételt követel Németországtól Varsó

A varsói német nagykövetség előtt rendezett tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a követelésre, amely a második világháború során Lengyelországban okozott károk jóvátételére irányul. Varsó 850 milliárd dollár jóvátételt vár Berlintől.

Varsóban a német nagykövet kijelentette, hogy a kárpótlás kérdését a két ország között mind politikai, mind pedig jogi vonatkozásban 1953-ban lezárták. Az akkori bonni kormány 1,6 milliárd eurónak megfelelő összeget fizetett a Lengyelországban okozott súlyos károk jóvátételére. Azonban, miután 2005-ben Varsóban a Jog és Igazságosság Párt került kormányra, ismét napirendre került a jóvátétel kérdése. Röviddel később azonban a párt ismét ellenzékbe kényszerült, az igény nem konkretizálódott.

2015 ősze óta viszont ismét a Jog és Igazságosság Párt vezeti Lengyelország államügyeit, és a témát Varsóban újra szóba hozták. A parlament Arkadius Mularcsik vezetésével, szakértők bevonásával,

rendkívüli bizottságot hozott létre, amelynek a kárpótlás összegének pontos megállapítása mellett az is a feladata, hogy politikusoknak meggyőző érveket szolgáltassanak a jóvátétel kikényszerítésére.

Mularcsik közölte, hogy a bizottság a háborús károk felmérésére alakult hivatal 1947-es becslése alapján most 850 milliárd dollárra teszi a német kormánnyal szemben támasztott követelést. Utalt arra is, hogy még az év vége előtt Berlinbe készül, mert tájékoztatni akarja a német törvényhozókat bizottságának indokairól. A varsói kormány ismételten hangoztatta, hogy a Berlin részéről emlegetett 1953-as jóvátételt érvénytelennek tekinti, mert akkor Lengyelország kommunista uralom alatt állt, és a döntő szót Moszkvában mondták ki.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a lengyel külügyminiszter ez év elején tett berlini látogatása során megállapodás született arról, hogy a kárpótlással kapcsolatos nézeteket szakértői szinten egyeztetik, amit Varsóban úgy értelmeztek, hogy a téma Németországban sem került le végérvényesen a napirendről. A Spiegel című hírmagazinnak adott interjúban Mateus Moravjecki miniszterelnök rámutatott arra, hogy

a lakosság számát alapul véve a második világháborúban Lengyelország szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket

és ennek ellenére Varsó a náci Németország által megszállt más európai országoknak fizetett jóvátétel alig másfél százalékát kapta.

Német sajtókommentárok azonban arra vezetik vissza a csillagászati összegű kárpótlási követelést, hogy Berlin ismételten élesen elítélte a lengyelországi igazságszolgáltatásban végbemenő intézkedéseket.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Háborús jóvátételt követel Németországtól Varsó
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018