eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Hatalmas háborús jóvátételt követel Németországtól Varsó

A varsói német nagykövetség előtt rendezett tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a követelésre, amely a második világháború során Lengyelországban okozott károk jóvátételére irányul. Varsó 850 milliárd dollár jóvátételt vár Berlintől.

Varsóban a német nagykövet kijelentette, hogy a kárpótlás kérdését a két ország között mind politikai, mind pedig jogi vonatkozásban 1953-ban lezárták. Az akkori bonni kormány 1,6 milliárd eurónak megfelelő összeget fizetett a Lengyelországban okozott súlyos károk jóvátételére. Azonban, miután 2005-ben Varsóban a Jog és Igazságosság Párt került kormányra, ismét napirendre került a jóvátétel kérdése. Röviddel később azonban a párt ismét ellenzékbe kényszerült, az igény nem konkretizálódott.

2015 ősze óta viszont ismét a Jog és Igazságosság Párt vezeti Lengyelország államügyeit, és a témát Varsóban újra szóba hozták. A parlament Arkadius Mularcsik vezetésével, szakértők bevonásával,

rendkívüli bizottságot hozott létre, amelynek a kárpótlás összegének pontos megállapítása mellett az is a feladata, hogy politikusoknak meggyőző érveket szolgáltassanak a jóvátétel kikényszerítésére.

Mularcsik közölte, hogy a bizottság a háborús károk felmérésére alakult hivatal 1947-es becslése alapján most 850 milliárd dollárra teszi a német kormánnyal szemben támasztott követelést. Utalt arra is, hogy még az év vége előtt Berlinbe készül, mert tájékoztatni akarja a német törvényhozókat bizottságának indokairól. A varsói kormány ismételten hangoztatta, hogy a Berlin részéről emlegetett 1953-as jóvátételt érvénytelennek tekinti, mert akkor Lengyelország kommunista uralom alatt állt, és a döntő szót Moszkvában mondták ki.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a lengyel külügyminiszter ez év elején tett berlini látogatása során megállapodás született arról, hogy a kárpótlással kapcsolatos nézeteket szakértői szinten egyeztetik, amit Varsóban úgy értelmeztek, hogy a téma Németországban sem került le végérvényesen a napirendről. A Spiegel című hírmagazinnak adott interjúban Mateus Moravjecki miniszterelnök rámutatott arra, hogy

a lakosság számát alapul véve a második világháborúban Lengyelország szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket

és ennek ellenére Varsó a náci Németország által megszállt más európai országoknak fizetett jóvátétel alig másfél százalékát kapta.

Német sajtókommentárok azonban arra vezetik vissza a csillagászati összegű kárpótlási követelést, hogy Berlin ismételten élesen elítélte a lengyelországi igazságszolgáltatásban végbemenő intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×