INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

törökország

szaúd-arábia

nagykövetség

Eltűnés a konzulátuson: filmbe illő rejtély Isztambulban

Eltűnés a konzulátuson: filmbe illő rejtély Isztambulban

Beengedik a török rendőrséget, és házkutatást tarthatnak Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahol az alapos gyanú szerint meggyilkolhattak egy ellenzéki újságírót. A férfit látták bemenni az épületbe, de azóta nem jött ki, és a törökök szerint a holttestét diplomaták vihették ki az országból.

A szaúdi rendszert élesen bíráló Dzsamal Kasoggit mutató utolsó képet egy térfigyelő kamera készítette a múlt héten, és azt látni rajta, hogy egy öltönyös férfi besétál a királyság isztambuli konzulátusára. Azóta hollywoodi filmbe illő találgatások indultak meg a sorsáról, mivel nem látták távozni az épületből.

A török hatóságok szerint meggyilkolhatták, Szaúd-Arábia tagad.

A szaúdiak már beengedtek egy tévéstábot, amelynek bizarr módon szekrényeket nyitottak, azt bizonyítandó: hamisak a vádak, hogy Kasoggit megölték és elrejtették a holttestét.

Kasoggi Mohamed bin Szalman koronaherceg bírálója volt, önkéntes száműzetésben élt az Egyesült Államokban, ahol a The Washington Post című lapba írt a szaúdi rendszert kritizáló cikkeket. A koronaherceg azt mondta a Bloombergnek, hogy „nagyon szeretnék tudni, mit történt az újságíróval” és hogy Kasoggi „néhány perc vagy egy óra után távozott” a képviseletről.

A sokkoló vádak között az is szerepel, hogy

a férfit megölhették a konzulátuson, majd holttestét, esetleg több darabban, diplomáciai csomagokban vihették vissza Szaúd-Arábiába

– a diplomaták poggyászait és küldeményeit ugyanis a fogadó ország hatóságai nem nyithatják ki. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes azt mondta a Reutersnek, hogy a holttestet kicsempészhették, a The Washington Post szerint pedig egy 15 fős szaúdi kivégzőosztag ölte meg az újságírót.

Az elmélet támogatói azt is megemlítik, hogy az állítólagos incidens napján több, diplomata útlevéllel utazó szaúdi érkezett egy magángéppel Törökországba és még aznap távozott. Ők valójában olyan ügynökök lehettek, akik a sokkoló akció után megtisztították a terepet, és elvitték a holttestet – szól az állítás.

Az isztambuli rendőrség most egy fekete furgonról készült térfigyelő kamerás felvételek után nyomoz – a gyanú szerint ezen szállíthatták el a halottat. A török hatóságok azonban eddig nem tudták bizonyítani, hogy Kasoggit valóban megölték, így a külvilág megpróbál nyomást gyakorolni a királyságra. A brit kormány közölte a szaúdiakkal: bizonyítaniuk kell, hogy Kasoggi él és erre a legjobb módszer, ha megjelenik a televízióban. Ha ez nem történik meg, akkor

London és szövetségesei úgy veszik, hogy Szaúd-Arábia átlépett egy „tűrhetetlen határt”.

Nagy-Britannia számára azért is kínos az ügy, mert a szaúdiak egyik nagy fegyverszállítója, és jogvédők rendszeresen támadják a kormányt a szaúdiakkal fenntartott közeli kapcsolatért. A nyugatiak azért is kénytelenek lennének fellépni, hogy Oroszország felé bizonyítsák: nem csak Moszkvát bírálják és szankcionálják a Szkripal-mérgezést idéző esetekért.

Kasoggi azért ment hazája konzulátusára, hogy igazolást szerezzen válásáról, és így feleségül tudja venni török menyasszonyát. A nőt előtte figyelmeztette: ha nem tér haza, hívja fel Erdogan török elnök egyik tanácsadóját. A menyasszony végül a rendőrséget hívta.

Nyitókép: Twitter

Kapcsolódó hang

Gyilkosság a konzulátuson
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018